7 juli 2017

Zwangerschapsupdate week 35

Vandaag ben ik alweer 36 weken zwanger, en het voelt een beetje als D-Day. Niet omdat ik denk dat er iets gaat gebeuren hoor, maar dit is de ‘deadline’ voor onze stuit-/dwarsligger om met zijn hoofd naar beneden gedraaid te zijn. Is dat gelukt deze afgelopen week, en hoe ging het verder?

Serieus, wat een toeter, toch?!

Ik voel me nog steeds goed

Het allerbelangrijkste, ik voel me nog steeds heel goed. Afgezien van de moeheid en pijnlijke handen heb ik niet het gevoel dat ik het zwaar heb. Ik doe rustig (schoonmaak)klusjes in huis en tuin, maak korte wandelingetjes met Jim. Het gaat allemaal prima. Ik heb ook bijna geen bekkenpijn, bijvoorbeeld. Terwijl ik dat bij Jims zwangerschap juist heel erg had. Misschien dat het te maken heeft met de stuitligging van de baby, ik heb tenminste het gevoel dat dat véél comfortabeler is voor me dan een hoofd dat in mijn bekken duwt.

Eten op rolletjes

Het festival eten op rolletjes was in Haarlem afgelopen weekend. Rogier, Jim en ik zijn zaterdagmiddag gegaan, en het was echt superleuk. Vorig jaar waren we ook al geweest, het is echt een aanrader! Heel kindvriendelijk, en superlekker eten. Op dit soort dagen trekken we ons gewoon niks aan van Jims bedtijd, uiteindelijk zijn we om halftien naar huis gegaan en lag hij om tien uur in bed. We nemen gewoon zijn speen en knuffel mee, als hij dan te moe wordt is hij nog wel tevreden. Jims favo ding op het festival was trouwens deze plas, met modder en stenen. Gelukkig hadden we een schoon setje kleding mee, anders had hij doordrenkt van de modder achter op de fiets gemoeten, haha.

Baby beweegt zó veel!

De baby beweegt echt zoveel, ik kan me helemaal niet herinneren dat Jim dat ook deed rond deze tijd in de zwangerschap. Misschien heb ik nu een grotere buik, of meer vruchtwater of iets dergelijks, maar die baby zit dan weer met zijn hoofd linksboven, dan weer rechts. En soms ligt hij ineens dwars, dat dat nog past! Ik maak me daarom ook nooit zorgen voor één van de echo’s of CTG’s die ik in het ziekenhuis krijg. Als je baby zo goed beweegt kunnen die toch niet slecht zijn?

Camera Iphone stuk ☹

Zaterdag bij eten op rolletjes heb ik volop mooie foto’s gemaakt met mijn telefooncamera, maar zondag bleef hij ineens zwart! Geen idee wat er gebeurd is, volgens mij niks, maar die camera is toch wel belangrijk. Hoe moet ik snel foto’s maken als de nieuwe baby er is straks? Ik heb nog twee andere camera’s hoor, maar je telefoon heb je altijd bij de hand. Gelukkig zit er nog garantie op, dus ik ben meteen even bij de Coolblue winkel in Amsterdam langs geweest. Ik had gehoopt dat ze hem meteen even open konden maken en een draadje vast konden zetten, maar helaas gaat dat niet met Apple-producten. Hij is opgestuurd, en als het goed is krijg ik hem binnen twee weken terug.

Afspraak ziekenhuis

Dinsdag had ik weer een controle afspraak in het ziekenhuis. Ik was acht dagen niet geweest, en dat betekende dat ze álles wilden controleren. Eerst een groeiecho, ook de doorbloeding van de hersenen en navelstreng werd daarbij weer nagekeken. Toen aan de CTG, plassen voor de controle op eiwit in de urine, bloedprikken en natuurlijk werd mijn bloeddruk weer gemeten. Die laatste was 125 over 95, te hoog, maar goed genoeg. Ik had een spoortje eiwit in mijn urine, maar dat was ook niet erg. De rest van de metingen waren allemaal goed, ik ben alleen vergeten om even op de weegschaal te gaan staan. Jammer, want ik ben héél benieuwd naar mijn gewicht. De volgende afspraak is maandag pas weer.

En, is die baby gedraaid?

Maandag zullen we het écht weten, want dan heb ik een liggingsecho, maar volgens mij is de baby dus niet gedraaid. Elke ochtend word ik wakker, ga plassen, terug naar bed en dan trappelt hij even naar beneden. Om me te laten dat hij nog steeds verkeerd ligt dus. Dat is soms een behoorlijke teleurstelling, omdat hij vaak zo erg aan het bewegen en draaien is ’s nachts dat ik echt denk dat hij aan het omdraaien is. Als ik het goed heb begrepen gaan ze hem maandag meteen proberen te draaien. Mits dat nog nodig is en er iemand tijd heeft die dat kan natuurlijk. Ik wil dat echt heel graag, het lijkt me totaal niet eng ofzo. Ik hoop maar dat het lukt, het schijnt in de helft van de gevallen succes te hebben bij een tweede zwangerschap.

 

Heeft één van jullie misschien ervaring met het uitwendig draaien van een stuitligger?

 

 

Lees hier de vorige zwangerschapsupdate: 33 & 34 weken zwanger

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren Lianne 13 juli 2017

  Mijn tweede lag in een stuit… al meer dan 10 weken. Ik heb haar met 37 weken laten draaien. Ik vond het heel erg spannend in het begin. Maar achteraf viel het reuze mee. Na tien minuten duwen.. was ze gedraaid. Het voelt vervelend maar niet pijnlijk en gelukkig luisterden de artsen heel goed naar mij. Als ik zei ‘stop’.. dan hielden ze de baby vast… kon ik even op adem komen en hierna gingen we weer verder. Achteraf vond ik het infuus in mijn hand veel enger hahahaha. En gelukkig is ze hierna niet meer gedraaid. Het was even wennen dat ze anders bewoog en inderdaad meer druk op mijn bekken omdat ze langzaam ging indalen. De artsen kunnen je een middel geven waardoor je buik meer ontspant. Ik heb het niet gehad omdat mijn buik vrij soepel was omdat het mijn tweede kindje was.
  Heel veel succes met de laatste loodjes!

 • Reageren Femke 11 juli 2017

  Mijn kindje is in week 36 gedraaid. Met de controle van week 37 lag ze ineens in een stuit. Toen direct naar het zh en een draaipoging gedaan. Eerste keer lukten niet en ‘floepte’ ze zo weer terug in de stuit. Maar de 2e poging ging goed en daarna is ze gelukkig niet meer gedraaid!

 • Reageren Sanne 7 juli 2017

  Bij mijn oudste een draaipoging gedaan en die lukte! Hij wilde echt niet, eerste poging had arts hem bijna gedraaid en toen floepte ie terug. Toen zijn ze met twee artsen op mijn buik gaan hangen, en toen lukte t!! Ik vond t wel een goede oefening om alvast t weeën wegpuffen te oefenen en zou t bij een volgende ook zo weer laten proberen!
  Ik had trouwens wel de nacht erna dat baby opeens heel heftig begon te bewegen, heb toen wel mijn buik in,de houdgreep genomen uit angst dat ie terugdraaide 🙂

  Ik hoop dat ie bij jou dit weekend zelf draait en anders duim ik voor een geslaagde draai!

  • Reageren Elisabeth 7 juli 2017

   Oh dat klinkt (uiteindelijk) positief! thanks 🙂

 • Reageren Lisette 7 juli 2017

  Ik heb mijn dochter zelf verschillende keren naar beneden geduwd. De laatste keer bij 38+5 ??. Niet doen hoor. Maar een versie is wel je enige kans op een normale (en dus minder risicovolle) bevalling. Marjon doet ze ook volgens mij! #ffnavragen
  Lisette onlangs geplaatst…De laatste schooldag: oudjaarsdag! Een bijna sentimentele terugblik.My Profile

  • Reageren Elisabeth 7 juli 2017

   Het is zó verleidelijk om m beetje te gaan duwen, maar ik doe t toch maar niet idd ?. Ik ga gewoon alle verloskundigen en gynaecologen af hier in de buurt als t maandag niks wordt ?

 • Reageren Nelleke Gouw 7 juli 2017

  Ha Elisabeth. Toen ik zwanger was van Ruben heb ik twee draaipogingen gedaan. 1 in Gorcum en later in Utrecht. Twee compleet verschillende aanpakken. Het is goed te doen hoor, gewoon rustig blijven en op je uitademing gaan ze aan de slag. Helaas bij mijn eerste niet gelukt, toen ik een stuitbevalling overwoog ging hij dwars liggen en toen maar keizersnee gepland, waarna spontaan mijn vliezen braken en het alsnog anders liep. Lol.

  • Reageren Elisabeth 7 juli 2017

   Oh ja joh! Wat n verhaal. Ik denk ook wel dat t te doen is. Maar Ik hoop gewoon zó dat t lukt. ?

 • Reageren Anne 7 juli 2017

  Ik heb er geen ervaring mee, maar wel een website waar een filmpje staat van zo’n uitwendige versie. Aan jou of je dat wilt kijken of niet 🙂 http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/62/uitwendige-versie/
  Anne onlangs geplaatst…Aanzoek op een andere manier: Rappen in de autoMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge