29 maart 2017

Zwangerschapsupdate week 13, 14 en 15

Zwangerschapsupdate week 13, 14 en 15 – Deze weken waren een beetje een rollercoaster voor mijn gevoel. Aan de ene kant namen de klachten van het eerste trimester af, ik was minder moe en misselijk. Aan de andere kant kreeg ik te maken met onzekerheid over het medische traject van mijn zwangerschap en een buik die van (redelijk) plat naar super zwanger ging. Maandag kon je al over mijn afspraken met verloskundige, gynaecoloog en leverarts lezen, vandaag vertel ik je over wat er de rest van die weken gebeurde.

Inhouden die buik

Aan het begin van week 13 doe ik nog erg mijn best om mijn buik in te houden. Ik wil gewoon liever niet dat mensen het zien, want tot week 14 kan er nog van alles misgaan en bovendien hou ik het nog liever geheim voor een mogelijke werkgever. Ik zoek namelijk nog steeds een baan. In deze week heb ik een meeloopmiddag/training bij een heel leuk bedrijf. Dat ging echt heel goed, en ik heb weer een hele goede klik met de mensen die ik spreek. Dit kan gewoon niet meer misgaan volgens mij. Dit wordt mijn nieuwe werkgever! Enige minpuntje van de dag: iemand vraagt of ik zwanger ben…….. Euh, nee? Gewoon dik. Ik had me niet echt voorbereid op die vraag en hij komt nogal onverwacht. Ik hoop dat dat het beste antwoord was…

Ik kan mijn buik niet meer inhouden!

Na dit voorval besef ik dat ik doodleuk kan proberen om mijn buik in te houden, maar dat het onbegonnen werk is. Het levert me buikpijn op in mijn rechterbovenbuik, omdat ik mijn lever mijn rechterlong induw. En bovendien werkt het dus niet, want er zijn mensen die alsnog denken dat ik zwanger ben. Ik besluit om gewoon niet mijn best meer te doen en alles gewoon naar buiten te laten puilen. Het levert een beetje een rare buik op. Mijn onderbuik is nog redelijk dun, maar mijn navel staat al wel naar buiten en mijn bovenbuik is al best dik. En ik zie er ineens al hartstikke zwanger uit! In elk geval veel verder dan de 14 weken die ik ben.

Het is eventjes heel zwaar

Ik weet niet waarom, maar het is eventjes heel zwaar. Het lijkt wel of mijn hele lijf moet wennen dat het nu een dikke buik heeft. Ik krijg ineens ontzettende last van bandenpijn en ik denk zelfs even dat ik al bekkenklachten krijg. Ik heb een paar keer dat ik helemaal uitgeput ben na een half uurtje lopen. Eigenlijk wil ik alleen maar op de bank liggen de hele dag.

Ineens is het over

En ineens is het zware over. Het lijkt wel alsof mijn ingewanden tijd nodig hadden om een nieuw comfortabel plekje te vinden. Na een dag of tien is dat blijkbaar gelukt. De vorm van mijn buik is nu wat normaler voor een zwangere buik. Hij zit wat lager, steekt wat meer naar voren, en al mijn pijnklachten zijn weg. Alleen ’s avonds soms, als ik veel gedaan heb.

Ik krijg er weer zin in

De afgelopen weken dacht ik vaak dingen als “Waar ben ik aan begonnen?” en “Als het nu al zo zwaar is hoe wordt het dan over een paar maanden?”. Maar nu ik me weer beter voel heb ik er echt weer zin in. Kom maar op met die nieuwe baan en de rest van de zwangerschap!

Die buik, hè

Rond deze tijd maak ik ook mijn eerste buikfoto. Er is no way dat ik die nog kan verhullen. Ik besluit er maar helemaal voor te gaan en hem juist te accentueren met een riem. Even voor de duidelijkheid, er zit alleen baby onder mijn navel. Boven mijn navel zit alleen maar lever en ander ingewanden. Dat zie je alleen niet. De meeste mensen schatten me zo’n 8 à 10 weken ‘zwangerder’ in dan ik ben. Dat is soms best handig hoor, ik kan altijd zitten in de bus bijvoorbeeld. ? Het is alleen wel een beetje een raar gevoel, want ik voel de baby nog niet eens bewegen! En ergens achter in mijn hoofd blijf ik nog wel denken aan hoe dat dan zal zijn na een week of 30 zwangerschap. Dan heb ik straks een buik van 40 weken + nog 10? Ik hoop maar dat het gewoon is omdat het ‘mijn tweede zwangerschap’ is. Dan is iedereens buik sneller dik, toch?

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Mooi zwanger 3 oktober 2017

  Leuk artikel, en hopelijk is het gelukt met de baan.
  Groetjes,
  Fabienne

 • Reageren Lieke van Veen 30 maart 2017

  Wow het lijkt me wel moeilijk om die buik nog te verhullen hoor. Hopelijk mag je toch bij dat bedrijf komen werken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge