4 mei 2015

Zonbescherming voor je baby

wpid-20150430_183806.jpg

Dat is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar hoe belangrijk is het nou precies?
Mijn PHD-onderzoek heeft als onderwerp melanoom. Dat is de meest aggressieve vorm van huidkanker. In theorie zou ik dus moeten weten wat nou precies belangrijk is om te doen, en waarom dan. Ik kon echter ook wel een opfriscursus gebruiken, dus ik heb nog eens opgezocht wat de adviezen zijn, en wat de redenen daarachter zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van melanoom -bij volwassenen- is: het als kind vaak en/of ernstig verbrand zijn door de zon. Dus, als je nú voorkomt dat je baby verbrandt, kan je voorkomen dat hij later een verhoogd risico heeft. Later, dus als hij onverhoopt toch een keertje verbrandt hoef je niet bang te zijn dat hij meteen huidkanker krijgt.
Daar komt nog bij, dat als iemand een melanoom heeft, de plek waar deze zit veel uitmaakt. Een melanoom op het hoofd of in de nek heeft een hogere kans om uit te zaaien. En dat is bad news.

Het gaat dus om het voorkomen van verbranden, het is niet erg als je kind een kleurtje krijgt. Hoe doe je dat?

 • Nou, insmeren natuurlijk. Factor 50 standaard.
 • Laat je baby niet in de zon tussen 11.00 en 15.00, ook niet met zonnebrand! Gebruik eventueel een parasol, op het strand bijvoorbeeld. Geldt officieel ook voor volwassenen trouwens, maar wie houdt zich daar nou aan? 😉
 • Zet je baby een zonnehoedje op. Als hij al haar heeft is dit namelijk nog dun of weinig, zijn hoofdhuid kan gewoon verbranden. Een hoedje het liefst met rand of flap aan de achtkant, zodat ook zijn nek beschermd is. Vanwege die gevaarlijke plek van een melanoom dus!

Toen ik het hoedje van de foto bestelde bij H&M, dacht ik echt dat het heel nerderig zou staan bij Jim, maar het staat eigenlijk best leuk. Of ben ik weer eens subjectief, als moeder?

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Sanne Marlijn 7 mei 2015

  Ik heb inderdaad ook vrij snel een zonnefactor 50 aangeschaft van No-Ad. James verkleurt best wel snel dus het is ook echt wel nodig.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Hoe een thuiswerkdag er echt uitzietMy Profile

 • Reageren Vera 5 mei 2015

  Zo belangrijk inderdaad! Een paar weken geleden hadden ze bij Lidl parasols met beschermingsfactor 80. Die heb ik aangeschaft!! Beter te veel bescherming dan te weinig…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge