13 januari 2018

Ik ben zo blij dat ‘ie gezond is

Ik ben zo blij dat ‘ie gezond is. Ik weet dat er genoeg mensen zullen zijn die deze opmerking niet begrijpen. Niet dat zij niet blij zijn dat hun kinderen gezond zijn, hoor. Maar zij vinden mijn kind niet gezond. Het heeft immers Downsyndroom.

Zó blij dat hij gezond is. Ook als hij me om 6 uur wakker maakt, op zaterdag. En dan na vijf slokjes zegt, thanks mam, nu ga ik lekker spelen.

Downsyndroom én gezond

Ja, Antonie heeft Downsyndroom, maar dat betekent niet meteen dat hij niet gezond is. Hij heeft geen hartafwijking, alles doet het, hij doet zelfs alles wat een ‘normale’ baby van zijn leeftijd doen moet. Hij is zo gezond als een vis. Nou ja, hij is verkouden. En dat is hij al een hele tijd. Maar dat hebben de meeste baby’s die ik om heen zie ook.

Eén op de twintig overlijdt

Eén op de twintig kinderen met Downsyndroom overlijdt voor ze de volwassen leeftijd bereikt hebben. Nu nog steeds. Maar ze overlijden niet aan Downsyndroom, maar aan afwijkingen aan het hart, darmen, schildklier. Niet elk kind met Downsyndroom heeft een levensbedreigende afwijking. Eigenlijk kun je niet eens zeggen dat ze overlijden aan een afwijking. In de meeste gevallen gaat het om longontsteking of een ander infectie aan de luchtwegen. Die heeft kunnen ontstaan door een aangeboren afwijking.

Lees hier de aanleiding voor dit blog: ‘Ella woont nu in de hemel’

Een aangepast kansenpakketje

Eigenlijk zegt Downsyndroom niet zoveel over een kind. Als je het te horen krijgt als ouder schrik je, maar je weet eigenlijk nog niks. Ja, maar één ding. Dat je kind meteen allerlei onderzoeken krijgt om uit te zoeken of het wat heeft. Omdat de kans daarop gewoon veel hoger is dan bij een ander kind. Zo is de kans op een hartafwijking bij een gewone baby misschien 0,5%; en bij een baby met Down 45%. En de kans op coeliakie is bij gewone kinderen 1%; en bij baby’s met Down 5%. Eigenlijk geldt voor bijna* alles dat mensen met Downsyndroom meer kans hebben het te krijgen. Maar dat betekent niet dát ze het ook daadwerkelijk krijgen.

Verstandelijke beperking ≠ ongezond

Natuurlijk, bijna alle mensen met Downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Maar dat zegt helemaal niks over hoe gezond ze zijn. Dan is Antonie niet de slimste, who cares. Als hij maar gelukkig wordt.

Lees ook: Onze baby is perfect. En hij heeft Downsyndroom.

“Als het maar gezond is.”

Toen ik na de 20-weken echo vertelde dat ik teleurgesteld was dat ik niet zwanger was van een meisje kreeg ik veel verontwaardigde reacties. Je mag namelijk geen voorkeur hebben voor geslacht. Het enige dat je mag wensen is dat je kind gezond is. Ik heb toentertijd hartelijk gelachen om die politiek correcte en naar mijn mening hypocriete reacties. Ik denk namelijk dat veel mensen een voorkeur voor geslacht hebben, maar dat gewoon voor zich houden. En sinds Antonies geboorte vraag ik me af of dat “als het maar gezond is” wel helemaal eerlijk is. Dat bedoelen ze niet, ze bedoelen “als het maar geen afwijkingen heeft”.

Juist omdat hij Downsyndroom heeft

Ik ben zo blij dat hij gezond is, juist omdat hij Downsyndroom heeft. Juist omdat er zoveel mis kan gaan ben ik heel blij dat er bij Antonie niks mis is. So what, als ‘ie later niet de slimste is. Who cares…?

*De kans op ‘solid tumor cancers’ en gaatjes in tanden en kiezen is juist lager.

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Jodi - liefthuis 1 februari 2018

  Ik werk met jongeren met een vorm van autisme. Ik heb altijd gezegd, als hij maar gelukkig is, ipv als hij maar gezond is…
  Ik vind Antonie ook zeker gezond, net als het knapste meisje Roosje van den vriendin. Wat fijn dat hij een gezond lichaampje heeft en gelukkig kan zijn ?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Hoe bevalt het nieuwe huis???….Even anders dan verwacht…My Profile

 • Reageren Amber 18 januari 2018

  Prachtige blog … Wij hadden meer kans op een kindje met down en dat was minstens even welkom ! Geniet van elkaar en van jullie gezonde Antonie

 • Reageren Amber 17 januari 2018

  Mooi verwoord. En wat heerlijk dat Antonie gezond is! Ik begrijp dat gevoel helemaal.
  Ons kindje met downsyndroom was zo welkom. En toch moesten we kort na de 20 weken echo afscheid nemen, omdat het hartje onherstelbaar stuk was. . .
  Geniet van jullie mooie mannen!

 • Reageren Sanne 14 januari 2018

  Mooi geschreven! En snap helemaal wat je bedoelt. Super fijn dat je zo’n mooi jochie hebt die t zo goed doet!

  Vroeg me iets heel anders af tav geslachtsvoorkeur: zag in je andere blog dat je dat graag wilde weten om er aan te wennen. Maar denk je niet dat als je t juist niet geweten had vantevoren, dat je misschien juist minder had hoeven wennen, omdat je dan je kindje hebt en het eigenlijk niet anders meer zou kunnen voorstellen en willen? Of denk je dan dat je juist dan een grotere teleurstelling zou hebben en wennen dat je geen meisje kreeg? Omdat je bijv. minder lang hoefde te wennen aan dat Antonie downsyndroom heeft? Zat me gewoon af te vragen of dat bij geslacht misschien niet net zo zou werken. Ik had bij tweede zelf iig voor mezelf wat voorkeur voor een meisje. Wist t niet voor de bevalling en was er daarna eigenlijk meteen aan gewend. Twee jongens superleuk trouwens he 🙂

  Veel geluk met je mooie gezin!

  • Reageren Elisabeth 14 januari 2018

   Goeie vraag!! Ik denk dat ik alleen maa roze kleertjes gekocht had, als ik niet geweten had dat het n jongetje was. En Álleen maar roze en rokjes en jurkjes voor een jongetje gaat zelfs mij te ver. ?

   • Reageren Sanne 14 januari 2018

    Hahaha, ach t had m vast wel goed gestaan 😉 en dan liet je gewoon pas na een jaar de rest van de wereld weten dat t een jongetje was 😉

 • Reageren Lenny Wibbelink 13 januari 2018

  Prachtig blog. En heel herkenbaar. Ook ik ben blij dat ons meisje het zo goed doet en weinig ziek is. Hier ook regelmatig te horen dat iemand me down niet gezond is. Yenthe heeft down en een slokdarmafsluiting. En ja ze is heel ziek geweest. Ze loopt achter qua ontwikkeling voor ons heel logisch, voor heel veel anderen niet. Bijna elf maanden ziekenhuis is tenslotte niet goed voor je ontwikkeling. Maar dat snappen heel veel mensen niet.

  • Reageren Mayke Muller 14 januari 2018

   Goed blog. En tja wat is gezond? Wat is normaal? Welke garanties zijn er in het leven? Het allerbelangrijkste is inderdaad datg je kind gelukkig is en zichzelf mag zijn.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge