7 juni 2016

Yespers granola (minder zoet, minder suiker, dus gezonder)

Yespers granola – Jullie weten vast nog wel dat ik groot fan ben van Yespers. Ik heb al meerdere keren gedeeld dat hun fruitspreads superlekker zijn, minder suiker bevatten en daarom heel geschikt zijn als broodbeleg. Voor kinderen, maar ook voor jezelf natuurlijk. Nu zag ik dat ze bezig zijn met iets nieuws: granola. De meeste granola die je in de winkel kunt krijgen bevat veel suiker, veel meer dan nodig is volgens mij. Yespers voegt geen suiker toe aan hun producten. Ik was daarom erg benieuwd naar de smaak en voedingswaarde van hun granola. Toen ik nieuwe fruitspread bestelde kreeg ik drie proefjes. Ik heb ze natuurlijk meteen getest, en vergeleken met een A-merk uit de supermarkt.

yespers granola

Wat is granola?

Granola (of cruesli) betekent niks meer dat een mengsel van geroosterde granen, eventueel gemengd met noten, zaden, gedroogd fruit en/of groente. Het lijkt op muesli, maar granola is geroosterd en heeft daarom een krokante crunchy smaak. Meestal wordt granola gemaakt van haver. En de meeste soorten die in de supermarkt te krijgen zijn bevatten (veel) toegevoegde suiker en/of honing. Voedingskundigen zijn daarom over het algemeen niet zo’n fan van cruesli en granola. Voor gezonde ontbijtgranen houden we aan dat die maximaal 16 gram suiker per 100 gram mogen bevatten. Verreweg de meeste soorten granola en cruesli in de winkel bevatten meer dat. (bron: het Voedingsentrum)

 

Yespers granola

Ik ontving drie mengsels Yespers granola om te proberen.

 • Nummer 1: met fruit gecoate haver
 • Nummer 2: met fruit gecoate haver met noten/zaden/pitten/gedroogde appel en rozijn
 • Nummer 3: met fruit gecoate haver met noten/zaden/pitten/gedroogde milde groentemix

 

Yespers granola 2

 

Uiterlijk

Alle drie de mengsels zien er uit als granola. Ja sorry, maar meer kan ik er niet van maken. Zie ook de foto. Ik ben niet de beste fotograaf, dat blijkt maar weer, maar je ziet de verschillen. In het linker bakje zit mix nummer 1. Je ziet de twee kleuren haver. In het middelste bakje zit mix nummer 2. Je ziet dat er noten/zaden/etc aan toegevoegd zijn. In het rechter bakje zit nummer 3. Als je goed kijkt zie je de stukjes gedroogde groenten zitten.

 

Smaak

Wat natuurlijk véél belangrijker is, is de smaak. Ik heb de granola met wat hafvolle kefir gemengd om te proeven. (Melk vind ik zelf te dun bij granola, en ik hou niet zo van yoghurt. Kefir zit er een beetje tussen in.) Ik vind alle drie de mixen erg lekker. Ze zijn echt veel minder zoet dan de granola die mijn vriend altijd eet (Jordans honey baked granola naturel). Door de fruit coating is de haver toch licht zoet, en zeker de mixen 2 en 3 zijn zoet door de zaden, noten, pitten en gedroogde fruit/groente die is toegevoegd. Mijn favoriet is mix nummer drie. De gedroogde groente die daar aan toegevoegd is doet het hem voor me.

 

Ingrediënten

De ingrediënten zijn nog geheim, want ze zijn nog niet helemaal klaar met de ontwikkeling van de granola. In elk geval dus haver, zaden en noten, gedroogd fruit en/of gedroogde groente. En géén suiker!

 

Voedingswaarde

Ik heb de voedingswaarden van deze drie mixen toegestuurd gekregen. Het kan echter zijn dat deze nog iets zullen veranderen, omdat er misschien nog wat kleine dingetjes aan de receptuur zullen veranderen. Yespers heeft me echter verzekerd dat dit niet veel zal zijn.

Voedingswaarde Yespers Jordans
   per 100 gram 1 2 3 Natural
Energie (kJ) 1625 1798 1760 1744
   (kcal) 387 428 419 415
Vetten (g) 6,6 13,6 13,9 11,7
   wv verzadigd (g) 1,4 2,4 2,3 2,3
Koolhydraten (g) 63,8 56,3 55,5 64,6
   wv suikers (g) 9,1 11,3 9,0 22,0
Eiwitten (g) 13,3 14,3 14,8 9,4

Zoals je ziet bevat Yespers granola veel minder suiker dan die van Jordans. De suiker die er in zit komt uit het fruit waarmee de haver gecoat is en het gedroogde fruit dat is toegevoegd aan mix nr. 2. Wat me nog meer opvalt is dat de vetzuursamenstelling van Yespers granola veel beter is dan die van Jordans. In de granola van Yespers zit in verhouding veel minder verzadigd vet t.o.v. onverzadigd vet.

 

Past Yespers granola in een gezond voedingspatroon?

Ja dus! In tegenstelling tot de granola van Jordans bevatten alle drie de mixen granola van Yespers minder dan 16 gram suiker per 100 gram. Veel minder zelfs, slechts 9 tot 11 gram.

 

Conclusie

De granola van Yespers vind ik een echte aanrader. Hij past in een gezond voedingspatroon, en is hartstikke lekker. Zeker als je nu al graag granola of cruesli eet, maar dan een soort met veel toegevoegde suiker, raad ik je aan deze eens te proberen.

 

 

Yespers granola is binnenkort te verkrijgen in de webshop van Yespers.

 

 

 

Dit artikel werd niet gesponsord en ik heb de producten zelf aangeschaft.

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Sarah 14 juni 2016

  Nummer 1 ziet er super lekker uit 🙂 De twee anderen natuurlijk ook, maar ik ben niet zo into noten :s

 • Reageren Ilse van Kreanimo 11 juni 2016

  Oh dat moet gewoon lekker zijn!
  Ziet er super uit!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Paradisio ohoho – reisfotochallenge 23My Profile

 • Reageren Channa 8 juni 2016

  Goed om te lezen, binnenkort maar eens proberen!
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #19 – Action, Fenna 2 jaar & Adele!My Profile

 • Reageren Frederique 7 juni 2016

  Zijn heerlijk he! Vind ze allemaal lekker, hoop dat ze snel verkrijgbaar zijn!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge