13 september 2015

Yespers fruitspreads

Jim eet yespers

Vanaf morgen liggen ze bij Jumbo in de schappen: Yespers fruitspreads. Zonder toegevoegde suiker en conserveringsmiddelen!

Toen ik de aankondiging voorbij zag komen op Facebook kon ik eigenlijk niet tot maandag wachten. Gezond eten, voor mij en baby blijft toch een beetje een hobby van me. Ik stuurde een mailtje naar het bedrijf en ik mocht de drie smaken alvast proeven. We maakten een afspraak voor bezorging aan huis, want juist doordat er geen suiker en conserveringsmiddelen aan toe gevoegd zijn, moeten de producten gekoeld bewaard worden. Je vindt het product dan ook in het koelschap in de supermarkt.

Yespers gaat voor een eerlijke prijs voor de boer, duurzaamheid en meer keus in broodbeleg. Daar kan ik me helemaal in vinden! Ik ben de standaard jam, hagelslag, kaas en vleeswaren op brood best zat en je hoort steeds vaker dat die niet duurzaam geproduceerd zijn, en dat de boeren bijna niks terugzien van de marges op de producten. Als je meer over de visie en het productieproces van Yespers wilt weten kun je dat op hun website lezen.

 

Op het moment zijn er drie smaken: appel & framboos, mango & ananas en bessen & aardbei. Normaal geef ik Jim alleen halvarine als broodbeleg, maar deze spreads bevatten geen suiker dus zijn ook geschikt voor baby’s. Jim en ik hebben ze daarom allebei, allemaal getest.

Brood belegd met fruitspreads van Yespers

Voor de foto zonder halvarine, maar die hoort er eigenlijk wel op, hè!

Appel & Framboos

Ingrediënten: appel, framboos, wortel, water, appelsap, appelsapconcentraat, pectine, vanille, calciumcitraat.

De spread is een heldere kleur rozerood (links in foto), je zit de pitjes van de framboos zitten en stukjes wortel. Dat betekent allemaal vezels en die zijn goed voor je! De spread smaakt lekker fris, je proeft echt de framboos erin. Hij is niet zoet, maar door het toevoegen van appelsap(concentraat) is hij echt niet te zuur van smaak. Mijn oordeel: heel lekker.

Mango & Ananas

Ingrediënten: ananas, mango, water, banaan, appelsap concentraat, sinaasappelconcentraat, wortel, pectine, calciumcitraat.

De spread is mooi oranje-geel van kleur (midden in foto), je ziet de stukjes ananas en mango zitten. Ook zitten er wat donkerder oranje stukjes is, dat is de wortel denk ik. Ook deze spread smaakt iets zuur, je kan het nog het beste vergelijken met een ananas/mango/sinaasappel sapje of smoothie. Zo noemen ze de spreads bij Yespers ook wel: Smoothies voor op brood.

Bessen & Aardbei

Ingrediënten: aardbei, bessen (blauwe bes, zwarte bes), appelsap concentraat, framboos, banaan, water, pectine, calciumcitraat.

Deze spread is rood-paars (rechts in foto), er zitten hele besjes in en als je goed kijkt zie je ook stukken aardbei zitten. Ik was van te voren gewaarschuwd dat dit de zuurste was en dat ik deze dus het beste als laatste kon proeven. Hij is inderdaad het zuurste, daar moet je van houden denk ik. Ik vind het altijd wel lekker en vind deze spread daarom heerlijk, maar als je dat zure niet zo goed kunt hebben kan je deze spread beter links laten liggen.

yespers fruit

Kanttekening over de niet toegevoegde suiker

Aan jam worden grote hoeveelheden suiker toegevoegd, als onderdeel van het conserveringsproces. Yespers doet dit niet, in plaats daarvan pasteuriseren ze de spreads kort. Ze zijn daarom beperkt houdbaar en moeten in de koelkast bewaard worden. De potjes die ik heb gekregen zijn houdbaar tot eind december, maar nu ze open zijn natuurlijk minder lang.

Een ander doel van de suiker in jam is de smaak. Vruchten zijn van zichzelf erg zuur en als er niets van zoetmaker zou worden toegevoegd zouden de spreads oneetbaar zijn. Yespers kiest er voor om geen geraffineerde suiker toe te voegen, zij maken de spreads zoet op een andere manier. Ze voegen namelijk sap(concentraat) en banaan toe. Voedingskundig gezien is suiker suiker, geraffineerd of uit deze bronnen, iedere gram is dezelfde hoeveelheid energie. Toch geven veel mensen de voorkeur aan deze manier van zoet maken, zonder geraffineerde suiker, dus dat is zeker een pre. Ook ben ik er van overtuigd dat ze bij Yespers hun uiterste best hebben gedaan om zo min mogelijk zoetmiddel toe te voegen, en de spreads tóch lekker te maken.

Potjes fruitspread yespers

Eindoordeel

Ik vind de spreads echt superlekker, Jim volgens mij ook, en ik vind het idee achter Yespers gewoon heel fijn. Eerlijk en duurzaam, dat is voor mij de toekomst. Ik hoop dat de spreads aanslaan en ben erg benieuwd naar de nieuwe smaken, vooral naar de groentespreads!

Hap

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Simone 26 juli 2016

  Oh wat een leuk product, dat ga ik zeker ook uitproberen voor Mirthe!

 • Reageren Jim's dagmenu met 10 maanden - de overgang naar vaste voeding - Alweer een nieuwe moeder blog 25 september 2015

  […] 2 sneetjes maïsrood met halvarine (60% vet), wv.1 met kaas (minder zout) en 1 met fruitspread […]

 • Reageren Sanne Marlijn 15 september 2015

  Wat chill dit!! Sindskort woon ik naast een Jumbo dus ik ga ze zeker uitproberen. Bedankt voor de tip.

 • Reageren jorien 14 september 2015

  Waarom kies je ervoor Jim marga/halva-rine te geven.

 • Reageren Nanouk 13 september 2015

  Klinkt lekker en gezond! 🙂 Goed dat bedrijven steeds meer bezig zijn met op een goede en duurzame manier produceren. Zal eens kijken of ze morgen te vinden zijn bij de Jumbo!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge