1 maart 2016

Yara is blij dat ze doorgezet heeft met borstvoeding

Vandaag weer een voedingsverhaal. Yara beschrijft haar persoonlijke ervaring met het geven van borstvoeding aan haar dochtertje Sophie. Ze is blij dat ze het heeft doorgezet. Het is even opstarten, maar die intieme momentjes zijn het waard! Best herkenbaar, toch?

 

Wil je meer lezen over Yara en Sophie? Kijk dan eens op haar mamablog ‘Mijn mama leven‘.

Sophie yara

Yara’s ervaring met borstvoeding

 

Borstvoeding? Dat is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt, maar je weet dat je iets doet wat heel goed is voor je kleintje dus je probeert het toch. Voor mijn zwangerschap zei ik altijd ‘Borstvoeding? Dat ga ik echt niet doen, dat vind ik zo raar’. Maar uiteindelijk ben ik het toch gaan geven. Voor mij was het echt fijn om me even terug te trekken samen met Sophie, even met z’n tweeën. Ook handig als je even geen visite wilde, of je stiekem wilde dat je visite weg ging. “Ik moet voeden dus….” Ook wel mee gemaakt dat mensen dan zeiden, ‘oké we wachten wel even’. Arme Michel, die zat dan driekwartier alleen met de visite in de woonkamer want zolang duurde het nou eenmaal.

 

Op de tweede dag dat Sophie geboren was stopte zij opeens met drinken. Ze pakte de borst niet meer, het lukte gewoon niet meer. Dan zakt de moed je wel even in de schoenen, ‘wat doe ik nou verkeerd?’. Toen de kraamzorg voor mijn neus stond ’s ochtends zei ik direct ‘Ik stop ermee! Het lukt niet!’ gelukkig heeft zij mij hier doorheen gesleept. Heel fijn want ik zou het echt heel vervelend hebben gevonden als ik “zo snel” had opgegeven. En jawel de derde dag ging het weer goed, en sindsdien bleef het gelukkig ook goed gaan.

Er zijn genoeg vrouwen die het gewoon doen waar mensen bij zijn, daar was ik toch een beetje te preuts voor. Mijn ouders, schoonmoeder en goede vriendinnen kon ik er wel bij hebben maar verder niet. Een keer zat ik rustig op de bank te voeden toen de bel ging, ik zei al tegen Michel “O my god, niet binnen laten hoor!”. Voordat ik dit zei zat de buurvrouw naast me, zonder schaamde boven mijn borsten naar Sophie te kijken. Zit je dan.. ‘dag buurvrouw, een cadeautje? Wat lief van u!’. Eigenlijk wil je dan zeggen ‘dag buurvrouw, wilt u alsjeblieft heel snel weer weg gaan?’ maar dat gaat niet. Ze bedoelt het natuurlijk ook goed en het is al lief genoeg dat ze iets mee heeft gebracht.

Vooral ’s nachts voeden vond ik pittig, ik kon al amper zitten door mijn hechtingen en dan ook nog eens proberen borstvoeding te geven. Als je dan eindelijk lag te slapen was het alweer tijd om te voeden. Na 4 weken zijn we ook af en toe gaan kolven zodat mijn vriend ook de fles kon geven. Dan kon ik ook eens 4 of 5 uur slapen. Al moet ik zeggen dat je toch niet slaapt als de kleine wakker is. Gelukkig heeft dit bij Sophie niet zolang geduurd, na 10 weken ging zij doorslapen dus stopte de nachtvoedingen.

Na 3 maanden borstvoeding wilde ik graag stoppen met borstvoeding geven, ondertussen had ik al maanden gekolfd zodat ik nog een voorraadje zou hebben. Dus toen heb ik nog 2 weken borstvoeding kunnen geven rechtstreeks vanuit de vriezer, hoppa! Dat kolven vond ik ook wel een ding, net een koe met twee van die zuigers eraan. In de hoop dat Sophie even zou gaan huilen want dan spoot het eruit, TOP weer 200ml erbij. Sophie spuugde ook heel veel dus het was beter om over te gaan zodat er nutriton bij de voeding kon. Wat was het elke keer zonde als ik zoveel had gekolfd en ze spuugde de helft er weer uit, dat is het leven van een moeder. Ik heb het met heel veel liefde gedaan, en bij een tweede ( als het mij gegund wordt ) zou ik het weer zo doen! Misschien nog wel langer, want na een tijdje ben ik toch dat intieme momentje gaan missen.

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Mathiske's mama blog 1 maart 2016

  Mooi verhaal! Jammer dat ze spuugde. Genieten kunnen wij, als mama van alle momentjes en hoef je je (vind ik) echt niet schuldig te voelen

 • Reageren Malou 1 maart 2016

  Kolven was ook nooit mijn hobby, zeker niet met zo’n dubbele kolf. Dan voelde ik me net een melkkoe inderdaad.
  Malou onlangs geplaatst…Je weet dat je zwanger bent als..My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge