27 maart 2019

We blijven dus echt nog samenwonen

In het break-up artikel vertelde ik het al: we zijn uit elkaar, maar van plan de komende tijd nog in hetzelfde huis te blijven wonen.

Mijn slaapkamer. En werkkamer. Nog niet helemal af, er ligt nog wat rommel, maar op zich een hele fijne ruimte.

Dit bleek voor veel mensen een lastig concept. In elk geval een aantal lazen er overheen. En ik kreeg veel reacties die ervanuit gingen dat dit een noodgedwongen en dus negatieve oplossing was.

Ik geef toe, het is niet perfect. Uit elkaar gaan is verre van perfect. Met kinderen slepen is verschrikkelijk. Met een kindje met Downsyndroom slepen is waarschijnlijk nog erger.

Wij willen dit niet.

We willen niet slepen met kinderen

Er is maar één oplossing: de kinderen blijven in hetzelfde huis, en wij wonen bij hen. Je kunt dat afwisselen als ouders, maar je kunt ook gewoon in hetzelfde huis blijven wonen. Dan moet je geen schreeuwende of slaande ruzie hebben. Maar gelukkig hebben we dat ook niet. We waren al weinig samen thuis, ’s avonds. Natuurlijk moeten we nu wat meer overleggen, maar het is te doen. De eerste drie maanden is het tenminste goed gegaan. We hebben allebei een eigen kamer, met eigen bed. Jim vindt het de normaalste zaak van de wereld… Hij weet gewoon niet beter.

En als het niet meer lukt?

Dan nemen we er één of twee appartementjes bij. En zijn wij degenen die heen en weer gaan. Dat is het plan. We hopen dat we het kunnen. We doen in elk geval ons best. Als het echt niet gaat kunnen we alsnog met kinderen gaan slepen.

Wat als één van jullie iemand mee naar huis neemt?

Een ‘romantisch’ iemand…? Nou dat doen we dus niet. Dat is de belangrijkste afspraak die we gemaakt hebben. Zo voorkom je jaloezie en verwarring. En een te vol huis.

Natuurlijk zijn er andere afspraken. We hebben allebei recht op evenveel ‘vrije’ avonden/dagen. We verdelen het huishoud en kind verzorgwerk gelijk. We mogen allebei één dag in het weekend uitslapen. Rogier is nog steeds afhankelijk van wisselende werktijden, vaak last minute. Ik pas mijn rooster, en ook mijn vrije avonden, daaropaan. We houden onze gezamenlijke rekening. We leggen nog steeds allebei evenveel huishoudgeld in.

Ik vind het persoonlijk best aardig geregeld. Natuurlijk moet je ervoor werken, maar voor ons is dit werk op het moment makkelijker dan het andere werk: het geregel van uit elkaar gaan.

Wat zullen de buren wel niet denken?

Wat zullen de buren (of andere mensen) wel niet denken? Dat is een vraag die ik al eerder beantwoord heb. Korte samenvatting: WHO THE FUCK CARES. Wat als de kinderen er op aangesproken worden? Dat zou ik een klotestreek vinden van degene die dat doet. Die persoon heeft duidelijk andere normen en waarden dan ik. Ik zou een kind nooit aanspreken op wat zijn of haar ouders doen. Daar kan het kind toch niks aan doen?

Zolang we de sfeer goed blijft gaan we er mee door

Als er een negatieve sfeer, met of zonder ruzie komt, dan is het tijd om een andere oplossing te gaan zoeken. Maar op het moment is die sfeer er niet. Het is echt alleen maar beter geworden sinds het uit is en we apart slapen. Ik voel me in elk geval veel beter. Ik heb het gevoel dat Rogier dat ook heeft. En Jim lijkt zich er ook beter bij te voelen. Hij was ontzettend dwars in november en december. Hij was net aan school begonnen natuurlijk, maar ook in de vakantie was hij vervelend. Ik ben ervan overtuigd dat hij de spanning voelde. En het was over toen Rogier en ik erover gepraat hadden en er wel uit waren.

Nieuwe liefde

Natuurlijk is er nog een mogelijkheid om deze situatie te veranderen: één van ons (of allebei) vindt de liefde van zijn/haar leven. En wil samenwonen en misschien wel een tweede leg. Rogier en ik zien het allebei niet gebeuren, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wie weet?

Dit is geen negatieve situatie

Geloof me maar. Dit is de beste oplossing voor ons.

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren M 2 april 2019

  Dankjewel om dit te delen! Ik leef zo al een jaar in hetzelfde huis met mijn ex-partner en kinderen en het lijkt voor nu te werken op een of andere manier. Het blijft pittig, het blijft verwerken en vooral: het aantal mensen die hier niet raar op reageren is op één hand te tellen… dus bedankt om hier open over te zijn, hopelijk helpt het om het taboe hierrond minder groot te maken!

 • Reageren Es 29 maart 2019

  Mijn aandacht ligt altijd op de kinderen. En zo lang het voor de kinderen goed geregeld is en die het goed doen denk ik ook, goedzo papa en mama! Dus van mij alleen maar complimenten…
  Helaas lig ik nu ook in scheiding maar maakt mijn ex er een zooitje van met woede aanvallen en uitbarstingen en het uitnodigen van vreemde vrouwen in huis terwijl ik aanwezig ben, met de boodschap of ik niet vast naar bed kan gaan.
  Mijn intentie was ook om voorlopig in 1 huis te blijven voor de kinderen, maar dit is onmogelijk gemaakt door hem 🙁

 • Reageren Carmen 28 maart 2019

  Inderdaad: who cares wat anderen ervan vinden. Als het voor jullie werkt, dan werkt het. En ik vind het een goede oplossing om gesleep met kinderen te voorkomen. Wel wens ik je sterkte, want leuk is het natuurlijk niet. Mijn ouders zijn voor zover ik me kan herinneren nooit gelukkig geweest samen. Toch scheidden ze pas toen ik 18 was. Ik wou (terugkijkend, maar ook toen al) dat ze dat veel eerder gedaan hadden.
  Carmen onlangs geplaatst…Boekrecensie: Kleine mensen, grote gevoelens. De seksuele opvoeding van kinderen.My Profile

  • Reageren Elisabeth 28 maart 2019

   Same here. Maar wij zijn al uit elkaar en dat helpt een hoop.

 • Reageren Lisette 28 maart 2019

  Wat ontzettend fijn dat dit voor jullie zo goed werkt. Ik denk dat veel meer mensen het zo zouden moeten doen, maar ofwel niet op het idee komen, ofwel teveel bezig zijn met ‘wat de buren vinden’. Petje af voor jullie!
  Lisette onlangs geplaatst…Waarom ik soms commerciële stukjes schrijf (al dan niet gesponsord)My Profile

 • Reageren Hennie 27 maart 2019

  Wat een fijne afloop … de tijd zal het leren zei mijn moeder altijd. Ik denk dat menig stel dat uit elkaar gaat , hier een les uit kan leren. Knap dat je alles van je af kunt schrijven. En dat het belang van jullie kindjes op 1 staat. Heel veel kracht, moed en wijsheid.

 • Reageren Kim 27 maart 2019

  Leuk om te lezen, herk3nbaar wij hebben dit ook zo 2 jaar gedaan. Het is gestopt omdat ik al een jaar een lat relatie had en we een stap verder wilden. Lees samenwonen. Mijn ex partner heeft het huis overgenomen en ook dit gaat prima. Als ik niet was gaan samenwonen kon ik en hij geloof ik ook nog jaren volhouden. En het was gezelliger dan toen we nog een romantisch stel waren, gek genoeg.

 • Reageren Ellie 27 maart 2019

  Ik kan me niet indenken dat mensen hier iets negatiefs over uiten. Jij bent happy, Rogier is happy, kinderen happy, dus wie zou ik zijn om daar negatief over te zijn. Ik vind het een geweldige oplossing!

 • Reageren Kim 27 maart 2019

  Ik vind het heel interessant en moedig dat je hierover schrijft. Fijn dat jullie afspraken hebben gemaakt die voor jullie werken en het lijkt me voor jullie kinderen fijn dat er -zoals je omschrijft- niet met ze gesleept wordt.
  Ik hoop dat jullie zo goed met elkaar kunnen blijven communiceren.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge