10 mei 2016

Wasbare zoogcompressen van Little Lamb

Wasbare zoogcompressen van Little Lamb – Één van de belangrijkste redenen om borstvoeding te geven was voor mij het milieu. Borstvoeding is veel minder belastend dan kunstvoeding, omdat er geen veeteelt voor nodig is, en geen productieproces in de fabriek. Bij borstvoeding heb je echter wel zoogcompressen nodig. Vooral in het begin lek je te pas en te onpas en heb je die zoogcompressen echt nodig. Het verbaasde me hoeveel ik er gebruikte en ik bedacht me dat dat óók niet zo goed voor het milieu was. Ik besloot daarom wasbare zoogcompressen te gaan gebruiken.

Wasbare zoogcompressen van Little Lamb

Welke wasbare zoogcompressen?

Maar dan komt de vraag: Welke wasbare zoogcompressen? Als je even Googlet kom je er genoeg tegen. Je hebt ze van Philips Avent, Little Lamb, Imse Vimse, Myllymuksut, Medela, Bababoe en er zijn er vast nóg wel meer te vinden. Mij leek Philips Avent het makkelijkste, die kon je namelijk gewoon bij bol.com bestellen (via deze link). Tegenwoordig kun je de Medela (link) en Bababoe (link) daar ook bestellen zie ik nu trouwens, maar toen nog niet volgens mij.

Philips Avent wasbare zoogcompressen

Helaas bevielen de wasbare zoogcompressen van Philips Avent me niet zo. Ze zijn eigenlijk net zo gevormd als wegwerp zoogcompressen. Je zou denken dat dat fijn is, maar in mijn ervaring waren ze te klein en te dik. Daardoor gingen ze verschuiven in mijn voedingsbeha. Je kan je voorstellen wat de gevolgen waren…

Little Lamb wasbare zoogcompressen

Toen Jim pasgeboren was gebruikten we wasbare luiers van het merk Little Lamb. (Ook zo’n idee van mij om het milieu zo min mogelijk te belasten.) Toen ik wat extra luiers bestelde zag ik dat ze van dat merk ook wasbare zoogcompressen hebben. Ik heb er een setje van 10 stuks bij besteld, en deze bevielen me gelukkig wel heel goed.

Prijs

Ik heb bij zowel de Engelse webshop van Little Lamb (€18,00 voor 5 paar) als de Nederlandse Mooregreen (€19,95 voor 5 paar) besteld, en ik weet niet meer bij welke ik de wasbare zoogcompressen heb besteld. Nou ja, één van die twee dus. Ze zijn trouwens ook te krijgen bij Katoen en Ko (v.a. €21,50 voor 5 paar) zag ik. Twintig euro voor vijf paar wasbare zoogcompressen klinkt duur, maar als je het uitrekent valt het wel mee. Ik heb ze nu al zo’n 500 keer gebruikt, dus dat komt neer op ongeveer 4 cent per keer. En dat is veel goedkoper dan wegwerp zoogcompressen.

Formaat en kleur

De wasbare zoogcompressen van Little Lamb zijn te krijgen in twee kleuren, wit en zwart, en twee maten, 11 cm en 13 cm. Ik draag voornamelijk zwarte behas, dus heb de zwarte genomen. En ik heb een vrij grote buste, dus heb gekozen voor de grote maat. Als je wat kleiner geschapen bent kun je denk ik beter de kleinere maat nemen.

Materiaal en uiterlijk

De wasbare zoogcompressen zijn gemaakt van bamboevezel. Dat is hetzelfde materiaal als dat van de luiers die we voor Jim gebruikten. Ik wist dus dat dat erg absorberend zou zijn. De pads bestaan uit een aantal lagen van deze stof met daartussen een laagje PUL, dat is waterafstotend. Deze stof werkt maar één kant op. Daarom moet je altijd goed opletten dat je de kant met het etiketje naar buiten hebt gedraaid. De pads zijn heel dun, slechts een paar millimeter denk ik. Daardoor heb je niet het gevoel dat je vulling in je beha stopt. Dat vind ik echt een voordeel, want mijn borsten zijn groot genoeg. Zeker toen ik net borstvoeding gaf waren ze huge… Ze zijn heel soepel. En al zijn ze niet voorgevormd, daardoor passen ze zich makkelijk aan de vorm van je borsten en beha aan.

Hoe zijn ze in het gebruik?

De wasbare zoogcompressen van Little Lamb bevallen me dus erg goed. Ook bij onverwachte grote toeschietreflex (bij warm weer bijvoorbeeld) hebben ze alles kunnen absorberen. Bovendien gebruik ij ze nu alweer bijna anderhalf jaar en ze zijn nog steeds goed. Ik gebruik ze echt dagelijks en was ze na ieder gebruik. Dus als je dat uitrekent zijn de vijf paar zoogcompressen ieder al zo’n 100 keer gebruikt en gewassen, en zijn ze nog helemaal goed.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten

 • De eerste paar keer dat je ze gebruikt geven ze wat bamboevezels af. Je krijgt dus pluistjes op je tepels en als je die niet eerst schoonmaakt krijgt je baby die binnen. Dat is helemaal niet erg, het zijn natuurlijke bamboevezels die niet verteerd worden. (Dat weet ik omdat ik ze in de poep van Jim heb zien zitten. En hij is er niet aan dood gegaan en heeft zelfs geen krampjes door gehad…) Eventueel kun jee ze eerste een paar keer wassen voor je ze in gebruik neemt.
 • De pads zijn zo klein en dun dat je makkelijk zoek kunnen raken in de wasmachine. Een beetje vergelijkbaar met babysokjes. Ik doe ze daarom altijd in een waszak. (Die kreeg ik erbij trouwens…)
 • Ze kunnen niet in de droger. Dat is geen ramp, want ze drogen heel snel, maar je moet het dus niet per ongeluk doen. Als je ze in de droger doet laten de laagjes stof van elkaar los en zijn ze minder makkelijk te gebruiken. Bovendien slijt de PUL ervan, dus gaan ze minder lang mee.

 

Eindoordeel

Ik ben echt héél erg te spreken over deze wasbare zoogcompressen van Little Lamb. Ze gaan superlang mee, zijn gemakkelijk in gebruik en ik heb geen lek ongelukjes gehad.

 

Ik kan ze aan iedereen aanraden, deze wasbare zoogcompressen. Welke zoogcompressen gebruik(t)en jullie?

 

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Nathalie 12 mei 2016

  Ik gebruik wegwerp van de DM, etos of kruidvat.

 • Reageren Malou 11 mei 2016

  Klinkt goed zeg! Ik gebruik ook meestal wasbare zoogcompressen, alleen als ze allemaal in de was zitten gebruik ik wegwerp.
  Malou onlangs geplaatst…Vlog: een standaard dagje thuis en in de tuinMy Profile

 • Reageren Mathiske's mama blog 11 mei 2016

  Ik had wegwerp compressen. Doordat we 2x spruw kregen was daar bijna nier regen op te wassen, en vond ik het toen al “te laat” om wasbare te kopen. Mochten er een tweede baby komen koop ik wel wasbare
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Mijn mama fiets: Gazelle Miss GraceMy Profile

 • Reageren Barbara 10 mei 2016

  Ik heb een oude handdoek en een oud laken kapot geknipt, en in een avondje achter de naaimachine 25 compressen inelkaar gezet. Had ik nodig ook, want zeker in het begin zaten ze elke 2-3 uur helemaal vol. Ik gebruik ze nu, acht maanden later, nog steeds. Ze werken prima, en waren héél goedkoop 🙂

 • Reageren Marieke Leen 10 mei 2016

  Ik lekte ook heel lang nog! Was begonnen met Etos wegwerp compressen. Dat was ruk dus toen ging ik over op een duurder merk, beter gevormd en plakte beter. Maar ook ik voelde me rot over hoe veek ik weggooide. Toen ik me realiseerde dat ik ze nog lang zou gebruiken ben ik overgegaan op Myllymuksut. Ook heel dun en bovendien leuke printjes! Ik voed nu 16 maanden en ik gebruik ze nog steeds, hoewel het meer uit gewoonte is. Ik lek niet echt meer, denk ik.

 • Reageren mieke 10 mei 2016

  Ik had ze ook niet nodig!

 • Reageren Mama Lifestyle Blog 10 mei 2016

  Ik gebruikte siliconen zoogkompressen van Lily Padz. Deze zoogkompressen kon je wassen en hergebruiken.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Shoplog zomerse meisjes kinderkleding HemaMy Profile

 • Reageren Kim 10 mei 2016

  Nooit zoogcompressen nodig gehad; scheelt nogal tussen vrouwen dus. Maar anders hadden die wasbare mij ook ideaal geleken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge