6 april 2016

Waarom pindakaas zo goed is voor je kindje

Waarom pindakaas zo goed is voor je baby, dreumes en peuter – Ik hoor en lees weleens over moeders die vertellen dat hun kindje helaas zo graag pindakaas op brood lust. Pinda kaas is immers niet zo gezond? Eerlijk gezegd dacht ik dit ook vroeger. Tot ik dit met vol overtuiging tegen mijn docente zei tijdens mijn eerste mondeling tentamen voor de opleiding Voeding & Diëtiek. Ze wist niet wat ze hoorde. Ze heeft me meteen maar eens uitgelegd hoe het wél zat. En gelukkig kende ik de rest van de stof wel goed dus haalde ik het tentamen gelukkig toch.

Pindakaas calve voedingswaarde

Laten we het eens omkeren. Waarom zou pindakaas níet goed zijn voor je kindje? Als antwoord zou je kunnen geven dat er veel suiker, vet en zout in pindakaas zit. En dat is niet goed voor je kindje. Maar is dat wel zo?

Waarom is pindakaas gezond?

Je weet het, ik ben dol op het kijken naar het etiket. Ik heb als voorbeeld Calvé pindakaas genomen. Wat zijn de ingrediënten en de voedingswaarde?

Ingrediënten

Pinda (85%), plantaardige olie (raapzaad-, soja-, volledig geharde palm-), zout.

Voedingswaarde

Calvé Pindakaas
Voedingswaarde per 100 gram
Energie 2775 kJ
664 kcal
Vet 58 g
   w.v. verzadigd 8,5 g
   w.v. enkelvoudig onverzadigd 40 g
   w.v. meervoudig onverzadigd 9,1 g
Koolhydraten 11 g
   w.v. suikers 6,4 g
Vezels 6,6 g
Eiwitten 21 g
Zout 0,55 g
Vitamine B3 3,1 mg
Vitamine E 8,8 mg
Magnesium 98 mg
Zink 2,1 mg
Fosfor 250 mg

 

Suiker

Hoeveel suiker zit er in Calvé pindakaas? In de ingrediëntenlijst zie je dat er geen suiker toegevoegd is. Alle suiker die in de pindakaas zit dus van nature in pinda’s. In de voedingswaardetabel zie je dat er 6,4 gram suikers in 100 gram pindakaas zit. Per boterham* komt dit neer op ongeveer 1 gram. Even ter vergelijking, voor jam is dit 8 gram, voor halvajam 4 gram en voor Yespers fruitspread 3 gram. Vergeleken met ander zoet beleg valt de hoeveelheid suiker dus best mee.

*(Uitgaande van een hoeveelheid broodbeleg van 15 gram.)

Vet

Hoeveel vet zit er in pindakaas? Je kan er niet omheen, er zit veel vet in pindakaas. Heel veel. Een kleine 60%. Dit is vergelijkbaar met dieetmargarine, maar daar doe je minder van op je brood natuurlijk. Wel zitten er in pindakaas, net als in dieetmargarine, in verhouding veel goede vetzuren. Bij de ingrediënten kun je zien dat die komen uit raapzaad-, soja- en palmolie. Per 100 gram betekent dit dat er maar 8,5 gram verzadigd vet in pindakaas zit. Dat is het ‘slechte’ vet en dat is dus heel goed. Het verschil met dieetmargarine is dat er in pindakaas gemalen pinda’s zitten, terwijl in dieetmargarine olie zit. In gemalen pinda’s zit veel gezonde voedingsvezel, terwijl in olie helemaal geen vezels zitten. Wat er dan weer niet in pindakaas zit is vitamine A en D. Dit is toegevoegd aan margarine en dieetmargarine dus daar zit het wel in. Eigenlijk moet je je boterham pindakaas daarom ook eerst met halvarine of margarine besmeren. Dan wordt het helemaal een vette boel natuurlijk. Maar het mooie is dat dit juist goed is voor je kindje. Dreumesen en peuters hebben veel vet nodig voor hun groei. Voor de ontwikkeling van de hersenen is bijvoorbeeld veel vet nodig. (bron: Oei ik Groei)

Zout

Hoeveel zout zit er in pindakaas? Je kan bij de ingrediëntenlijst zien dat er zout is toegevoegd. Als je in de voedingswaardetabel kijkt kun je zien dat dit 0,55 gram per 100 gram is. Nou is het de vraag of dat veel is. Laten we het vergelijken met bijvoorbeeld smeerkaas van La Vache Qui Rit (één van Jim’s andere favorieten) en Milner 30+ kaas met minder zout. In deze beide producten zit meer zout, veel meer zout zelfs. In de smeerkaas 1,6 gram en in de gewone kaas 1,3 gram. Conclusie: het valt best mee met het zout in pindakaas.

Andere goede voedingsstoffen

Ik vertelde onder het kopje vet al dat er veel goede voedingsvezel in pindakaas zit. Verder kun je in de ingrediëntenlijst zien dat er vitamines en mineralen in pindakaas zitten. Als je de hoeveelheid per boterham berekend blijkt de hoeveelheid hiervan maar weinig te zijn, maar het is in elk geval niet slecht of ongezond!

Allergisch voor pindakaas

Er zijn natuurlijk mensen die allergisch zijn voor pinda’s, maar dit is een kleine minderheid. Je zou daarom kunnen wachten met het geven van pindakaas aan je kindje tot het wat ouder is, maar uit recent onderzoek blijkt juist dat de kans dat je kindje een allergie ontwikkelt juist omhoog gaat. (bron: het Voedingscentrum) Als je kindje daar aan toe is zou je dus zelfs vanaf vier maanden pindakaas kunnen geven. Wij hebben dit niet gedaan, wij hebben gewacht tot een maand of tien geloof ik.

Lees hier hoe wij brood en broodbeleg geïntroduceerd hebben bij Jim

Conclusie

Pindakaas is helemaal niet zo ongezond als veel mensen denken. Ook niet voor je kindje. Als je dat wil en je kindje er aan toe is kun je zonder zorgen al vroeg beginnen met pindakaas. En het is niet erg als je kindje iedere dag wel een boterham met pindakaas wil eten. Iedere dag alleen maar boterhammen met pindakaas zou natuurlijk niet zo goed zijn. Afwisselen van broodbeleg blijft belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

 

Wat vinden jullie kindjes van pindakaas? Vinden ze het ook zo lekker? En wisten jullie dat het eigenlijk best gezond is?

 

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageren Yvonne 8 april 2016

  Goh, fijn om te weten… dat valt reuze mee inderdaad. Dacht altijd dat pindakaas erg slecht was en heb voor de oudste destijds zelfs zoutloze pindakaas gekocht bij zo’n speciale (dure) winkel met gezonde spulletjes. Bij de tweede ben je wat minder met dit soort dingen bezig (ik toch iig) en die eet dus altijd al pindakaas, maar met mate.

 • Reageren Josan 7 april 2016

  Als kind was ik dol op pindakaas, maar inmiddels kan ik er niet tegen. Ik moet er van spugen en ik weet niet waarom…
  Josan onlangs geplaatst…Handige babyspullen Dual function case, een kinderslot voor je iPhoneMy Profile

 • Reageren Tips voor Papa's 7 april 2016

  J is ook helemaal gek op pindakaas. Daarnaast ook pasta en stroop, maar die zijn dan weer wat minder “gezond”. J heeft ook nog niet zo’n behoefte aan kaas en vlees op brood, sterker nog, als hij dat eenmaal ziet heeft hij geen zin meer om te eten…
  Naast pindakaas op brood houdt hij ook van satésaus en losse pinda’s/nootjes. Genoeg vezels en vetten krijgt hij dus binnen hahaha.
  Gelukkig vindt hij fruit ook lekker dus doen we dat vaak als tussendoortje ?
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Het leed dat shoppen zonder buggy heetMy Profile

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 7 april 2016

  Ik heb mijn dochter al meerdere malen pindakaas aangeboden, maar moet toch steeds dezelfde conclusie trekken. Ze wil het absoluut niet eten. Ik had idd ook wel eens het etiket bekeken en bedacht dat pindakaas helemaal zo slecht nog niet was.

 • Reageren MamaOnderneemt 7 april 2016

  Mijn kinderen eten soms pindakaas, maar niet vaak. Meestal eten ze dan papa’s pindakaas (de pindakaas met nootjes). Ik houd zelf niet echt van pindakaas, dus eet het eigenlijk nooit.

 • Reageren demallemolenmoeder 7 april 2016

  Ik als pindakaasliefhebster wist dit. Julia krijgt dan ook zeker pindakaas. Al geef ik haar vaak de pindakaas voor baby’s vanaf 6 maanden, te koop bij Jumbo. Smullen dat ze doet. Heb ik liever dan worst etc.

 • Reageren Vera 6 april 2016

  Fien vindt pindakaas vreselijk! Ze lijkt op mij haha. Ik had alleen zin in pindakaas toen ik zwanger was. Toen er opeens pindakaas in huis moest komen, heb ik maar even een test gedaan….

  • Reageren Elisabeth 6 april 2016

   Haha! Mooi verhaal 🙂

 • Reageren Nicole 6 april 2016

  Ik ben zelf gek op pindakaas en ons zoontje ook! Het consultatiebureau had me al uitgelegd dat het gezond is voor de kleine man!

 • Reageren Ellen 6 april 2016

  Leuk om te lezen. Mijn dochter is dol op pindakaas. Ze likt haar vingers er ook altijd bij af, haha.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge