19 oktober 2016

Waarom mag je geen drop eten als je zwanger bent?

Waarom mag je geen drop eten als je zwanger bent? – Tegenwoordig mag je steeds minder wanneer je zwanger bent. Zwangeren mogen geen zachte kazen eten, geen biefstuk eten, geen leverworst… Tenminste, dat is ongeveer wat ons verteld wordt. Door iedereen die ons maar tegen komt en ons een hapje ziet eten. Er zijn zoveel ‘zwangeren mogen geen…’ regeltjes dat het lastig is om te onthouden welke nou echt door medici worden aangeraden en welke niet.

o-nee-zwanger-geen-drop-waarom

Bron: Expectant mother via Shutterstock

Waarom zou je geen drop mogen eten als je zwanger bent?

Drop wordt gemaakt van onder andere zoethout. In zoethout zit een stofje (glycyrrhizine) dat een bloeddruk verhogende werking kan hebben. Een bloeddruk verhogende werking, als je daar gevoelig voor bent en als je er genoeg van eet. Een te hoge bloeddruk is niet goed voor je. Het is daarom een ieder mens aan te raden om niet teveel drop te eten.

Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Als je al eens een zwangerschap meegemaakt hebt weet je het waarschijnlijk wel, bij iedere controle meet de verloskundige, gynaecoloog of verpleegkundige je bloeddruk. En als deze te hoog is wordt je urine gecontroleerd op eiwit. Als er eiwit in je urine zit is dit mogelijk een aanwijzing dat je zwangerschapsvergiftiging krijgt.

Een hoge bloeddruk zonder eiwit in de urine

Vroeger, toen onze moeders zwanger waren zeg maar, probeerden ze de hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen te verlagen. Er werd vrouwen een zoutarm of zoutloos dieet voorgeschreven, en drop was uit den boze! Alles met het idee om de bloeddruk te verlagen en zo zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze middeltjes niet helpen om de bloeddruk te verlagen bij zwangeren. En nog belangrijker, ze helpen niet om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

Mag je drop eten als je zwanger bent?

Het verbieden van drop tijdens de zwangerschap is een logische gedachte, maar is een mooi voorbeeld van boerenlogica. Het idee is mooi, voorkomen dat je een hoge bloeddruk krijgt en zo voorkomen dat je zwangerschapsvergiftiging krijgt. Helaas werkt het niet. Voor zwangere vrouwen geldt daarom hetzelfde advies als voor ieder ander mens. Wees matig met het gebruik van zout en het eten van drop.

Drop eten mag, maar eet niet die hele zak leeg…

Dit is mijn advies als voedingskundige. Ik heb het gecheckt met een verloskundige, zij is het met me eens. Ook staat er op de website van het Voedingscentrum niet dat je geen drop mag eten als je zwanger bent. Wel raden ze aan het matig te gebruiken. Af en toe een paar dropjes is helemaal ok, maar ga niet voor die hele zak….

 

At jij drop tijdens je zwangerschap?

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageren Marijke 22 oktober 2016

  Haha hier ook een dame met lage bloeddruk! Heerlijk hoefde ik daar tenminste niet op te letten! En ik vond sommige dropjes weer heerlijk tegen dat maagzuur aan het einde. Maar idd sommige mensen zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk, die hadden dan weer als geluk dat ze na de bevalling zo opstonden, ik viel steeds flauw…

 • Reageren iooon 21 oktober 2016

  Ik wil juist de hele zak als ik eenmaal begin. Dus ik ben er maar gewoon vanaf gebleven. Net als de leverworst. 1 boterham dun belegd. Hoe kan iemand dat nou….
  iooon onlangs geplaatst…Grote VeranderingenMy Profile

 • Reageren Angela - Mama met passie 20 oktober 2016

  Ik at gewoon drop hoor! Mijn bloeddruk is aan de lage kant, dus dat kon geen kwaad 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Dit is zó fijn nu ik geen borstvoeding meer geefMy Profile

 • Reageren Rosa Groen 20 oktober 2016

  betekent dit dat je weer zwanger bent? Ik hoop het zo voor jullie!!!

  • Reageren Elisabeth 20 oktober 2016

   Nog niet….. maar lief van je!

 • Reageren Nathalie | Inside and Out 19 oktober 2016

  Ik let er zelf vrij streng op, maar eigenlijk wordt ik een beetje eng van wat je allemaal als zwangere tegenwoordig niet mag. Ik begrijp dat veel voedingsmiddelen en gewoonten de kans op aangeboren afwijkingen of een miskraam vergroten, maar er wordt over veel voedingsmiddelen gedaan alsof een enkel hapje van dit of dat betekend dat het nooit meer goed komt. En dat terwijl onze moeders nergens van wisten en gewoon door dronken, rookten, leverworst, venkel en kaneel aten.

  Toch pas ik met alles op… Behalve met drop, op het moment! Ook mijn bloeddruk gaat naar de te lage kant dus een beetje extra kan ik zelfs wel gebruiken.

  Overigens heeft mijn moeder een vriendin die letterlijk haar hele zwangerschap ALLEEN MAAR drop heeft gegeten!

 • Reageren Nanouk 19 oktober 2016

  Ik heb hetzelfde als Maud: mn bloeddruk is zo laag dat de verloskundige me heeft aangeraden om (zeker tijdens warme dagen) wat zoute drop en chips te eten.

 • Reageren mathiske's mama blog 19 oktober 2016

  Jep haha ik wist het niet eens. Ik last het pas toen ik ren halve zak drop op had.. zelfde voor kaneel, ik at lekker iedere dag appel, kaneel en kwark schijnt ook niet te mogen..
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Tag: Is het al bijna kerst?My Profile

 • Reageren Maud - Maudgeniet.nl 19 oktober 2016

  Haha, grappig om te lezen! Tijdens mijn zwangerschap had ik een hele lage bloeddruk. Ik moest juist drop eten en bouillon drinken enzo 😉

  • Reageren Elisabeth 19 oktober 2016

   Haha, kan je naagaan! 😉

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge