7 september 2018

Waar zijn de hunebedden?

We zijn dus op vakantie in Drenthe. Superleuk, echt waar, we proppen onze dagen vol met van alles. We rijden van Hoogeveen naar Emmen, Emmen naar Assen, Assen naar Beilen… Winkelen, koffiedrinken bij vrienden, zwembad, meertje, herinneringskamp Westerbork. Maar als je in Drenthe bent moet je eigenlijk ook wat hunebedden bekijken. En als je toch van hot naar her rijdt kun je best een stukje om voor een hunebed, toch?

Klik voor een interactieve kaart van Drenthe waar je kunt inzoomen. Rode puntjes zijn de hunebedden.

Maar waar zijn die hunebedden dan?

Voor ons bleek dat lastiger dan gedacht. We hebben geen kaart gekocht van Drenthe, en je kunt dus niet zomaar op de app van GoogleMaps hunebed intikken. Die kent de app niet, al kent de web-versie ze wel. Er staat er één op, als landmark, maar het sterretje staat niet op de plek van het hunebed. Nou zijn er natuurlijk websites waar kaarten opstaan, maar heel duidelijk vind ik ze niet. Deze bijvoorbeeld, of deze… Die laatste is interactief, maar heel lekker werkt hij niet op mijn mobiel.

Interactieve kaart Drenthe met hunebedden om in te zoomen

Ik wist maar één manier om dit op te lossen: zelf een kaart maken. Dus bij deze. Gemaakt met R, in Rstudio, package tmap en sp voor de geïnteresseerden. Klik op het plaatje van de kaart van Drenthe met hunebedden, of op de link. Je kunt drie achtergrondkaarten kiezen, en je kunt in- en uitzoomen. Mijn favoriet is de tweede achtergrondkaart, van OpenStreetMap. Als je op een rood puntje inzoomt zie je daar ook een vaasje staan op de plek van een hunebed. (Heeeeeeeeeeeeeeel klein ? ).

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge