Borstvoeding geven in een draagzak
Als je op onderzoek uit gaat naar het nut van draagzakken of babydragen kom je tot de conclusie dat het dragen van je baby ontzettend veel voordelen heeft voor zowel de drager – voor het gemak ga ik deze vanaf nu aanduiden als “de moeder”- als voor het kindje.
Zo is het goed voor de band tussen kind en moeder en voor de ontwikkeling van het evenwichtssysteem en sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Daarnaast blijkt dat kindjes die gedragen worden een stuk minder huilen en voor kindjes met reflux is het dé oplossing.
En alsof dat nog niet genoeg is, onderzoek wijst uit dat moeders die hun kindje één uur of langer per dag dragen in een draagzak, draagdoek of ander draagsysteem langer en vaker borstvoeding geven dan moeders die hun kinderen niet dragen.
Tijd voor wat onderzoek over borstvoeding geven in een tijdens het dragen. Je zou in ieder draagsysteem moeten kunnen voeden, maar het is beduidend makkelijker in een draagzak. Er zijn veel verschillende soorten draagzakken op de markt. De ene draagzak is makkelijker om in te voeden dan de andere. Als je een draagzak gaat kopen en je bent van plan om borstvoeding te geven tijdens het dragen dan kun je het beste een draagzak met schouderbanden die je kunt verstellen kiezen.
Ik geef je nog 10 tips voor borstvoeden in een draagzak:
-
Het kost tijd en oefening maar met een beetje geduld heb je het zo onder de knie.
-
Oefen thuis als je kindje niet te veel honger heeft rustig is.
-
Maak de zijkant van de draagzak los aan de kant waar je wilt gaan voeden.
-
Maak de heupband losser en laat je draagzak een beetje zakken.
-
Draag een laag uitgesneden, rekbaar shirtje en haal je borst tevoorschijn via het hoofdgat.
-
Schuif één hand via de bovenkant of via de onderkant in de draagzak en biedt je tepel aan je baby aan. Je kunt nu zelfs twee handen gebruiken.
-
Heb je vollere borsten, dan kun je eventueel een opgerolde hydrofiele luier onder je borst leggen voor extra ondersteuning.
-
Als je kindje moeite heeft de tepel te happen, leun dan een beetje naar voren om hem meer ruimte te geven.
-
Zodra je kindje goed is aangelegd kun je de banden weer wat steviger aantrekken zodat je hands-free kunt voeden.
-
Zodra je kindje klaar is met eten, ontkoppel je je tepel en maak je de schouderbanden en heupband weer strakker en breng je je kindje weer naar de juiste positie (kushoogte).
Zo op papier is het makkelijker gezegd dan gedaan. In het volgende filmpje laten ze duidelijk zien hoe het in de praktijk in zijn werk gaat.
Hebben jullie wel eens borstvoeding gegeven terwijl je kindje in de draagzak zat?
En nog even de wetenschappelijke bron:
-
Pisacane, Alfredo / Contanisio, Paola / Filosa, Cristina / Tagliamonte, Valeria / Continisio, Grazie I.: “Use of baby carriers to increase breastfeeding duration among term infants: the effects of an educational intervention in Italy”. In: Acta Paediatricia, 101, 2012, S.434-438
3 reacties
Handig zeg 🙂 Ik heb Nomi wel eens gevoed in de draagzak, Lenn nog niet. Maar dat komt vast nog wel.
Malou onlangs geplaatst…Mijn favoriete merken voor babyproducten
Kan ook heel makkelijk in de draagdoek als je de fcc knoop gebruikt! Bij die knoop is het vrij makkelijk om de kleine een stukje te laten zakken ?
Leuk! Wij hebben dat nooit lopend gedaan, wel vaak in de trein of op een stoepje (met de bondolino draagzak). Dat ging heel goed!