16 oktober 2017

Squla voor peuters (review)

Squla voor peuters (review) – Telkens als er een reclame op tv is voor Squla (link) denk ik hetzelfde: “Dat is wat voor Jim!” Dat is vooral omdat het mij zelf zo leuk lijkt. Ik denk dat ik het toen ik zelf een kindje was met veel plezier gedaan zou hebben. Rogier denkt er hetzelfde over, en we hadden daarom allang gekeken op hun website wat het precies is en vanaf welke leeftijd. Dat was tot een paar maanden terug vanaf 4 jaar. Dat is Jim nog lang niet… Maar, sinds kort is Squla er ook voor peuters! Ik kon daarom niet wachten om het samen met Jim uit te proberen.

Dit hoe Jim het liefst met de telefoon speelt. Allemaal heel relaxed hoor, maar ik denk toch dat een meer actieve houding beter werkt met Squla. 🙂

Voor wie?

Squla is er nu ook voor peuters vanaf 3 jaar. Jim is er een maand geleden mee begonnen. Dat was eigenlijk een beetje te vroeg, want hij was op dat moment pas 2 jaar en 10 maanden. Hij praat echter al lekker, en kan goed tellen. Ik schatte daarom in dat hij er al wel aan toe was, en dat klopte. Hij snapt het en vindt het superleuk.

Onderwerpen (vakken)

Voor de basisschoolleeftijd is Squla verdeeld in drie vakken: rekenen, taal en begrijpend lezen. Je kan je voorstellen dat dit voor peuters net even anders is. Squla voor peuters is opgedeeld in rekenen, taal en de wereld.

Rekenen

Dit onderdeel heet rekenen, maar het is nog niet echt rekenen hoor! Het gaat over tellen en verschillende maten. Het begint bijvoorbeeld met een plaatje en rijmpje: “Eén, twee, mama drinkt thee.” Dat was het eerste wat Jim deed, en hij vond het meteen hilarisch. Aaaaaaah, herkenbaar! Langzaam wordt het moeilijker en gaat het over naar echt tellen.

De onderwerpen:

Getallen
1.1 Telrij
1.2 Tellen
1.3 Getallen
1.4 Meer, minder, evenveel

Meten en maten
2.1 Groot en klein
2.2 Hoog en laag
2.3 Vormen en kleuren
2.4 Op, onder, in

Taal

Het onderdeel taal (letters) vond Jim lastiger. Het eerste wat hij moest doen was puzzelen (1.1). Makkelijke puzzels, van vier of negen stukjes, met daarop een Squla poppetje en een letter. Voor hem was dat beide onherkenbaar, dus lukte het hem niet om de puzzels te maken. Ik heb toen met een paar laten zien hoe het ging, maar het leek niet binnen te komen. Toch is het hem uiteindelijk wel gelukt, want hij zit nu op niveau 2 van dat onderdeel. Dat vindt hij toevallig makkelijker. Daar wordt een woordje gezegd, en moet je het herkennen op en plaatje. Bij het plaatje staat ook de eerste letter. Dat doet hij dan weer zo. Al vindt hij het ook héél grappig om expres het verkeerde plaatje aan te wijzen.

Ik hoor vaak dat je echt niet te vroeg moet beginnen met het leren van lezen. Geen zorgen, dat gebeurt hier niet. Het gaat meer om het bekend maken met het bestaan van en de vormen letters. En de onderdelen woordenschat en kijk en luister gaan echt over taal. Het uitbreiden van de woordenschat en gewoon beter leren praten en begrijpen.

De onderwerpen:

Lezen
1.1 Letters 1
1.2 Letters 2

Woordenschat
2.1 Op de boerderij
2.2 Mijn huis

Kijk en luister
3.1 Rijmen
3.2 Binnen en buiten
3.3 Mijn lichaam

De wereld

Het onderdeel de wereld van Squla voor peuters omvat vanalles. Gewoon een hoop dingen die een peuter tegenkomt in zijn of haar leven, en ook leuk vindt. Eten en drinken, allerlei soorten dieren, maar ook bijvoorbeeld de seizoenen. Voor zover ik het gezien heb gaat het om het herkennen van plaatjes. Jim vindt dat altijd heel leuk. Dit is eigenlijk wat we de hele dag al met hem doen. Blijkbaar verveelt het hem nooit.

De onderwerpen:

Dieren
1.1 Huisdieren
1.2 Boerderijdieren
1.3 Dierentuindieren

Seizoenen
2.1 Seizoenen

Eten en drinken
3.1 Eten en drinken

School
4.1 School

Sporten
5.1 Sporten

Vakantie
6.1 Vakantie

Niveau

Het beginniveau van Squla voor peuters is voor de meeste onderwerpen dus goed te doen voor Jim. Vooral door de oefeningen van rekenen (of tellen) en de wereld racet hij heen. Taal gaat minder snel bij hem. Hij kan goed praten, maar letters heeft hij nog niet zoveel mee. Toch viel me op dat hij (zonder dat ik het doorhad) toch zelf op het volgende niveau is gekomen. Blijkbaar heeft hij het toch een beetje doorgekregen en er dus écht iets van geleerd.

Ik denk dat iets dergelijks voor elk kind geldt. Kinderen leren niet alles tegelijk en gaan niet met elk onderdeel even hard. Op deze manier kun je zien waar ze al in voorlopen, en op welke gebieden ze nog wat meer kunnen leren.

Het ‘game’-aspect

Squla is niet alleen leer- en testomgeving. Ik vind het ook echt een spelletje. Als je als peuter alles goed hebt van een niveau, ga je een level omhoog bijvoorbeeld. Ook verdien je punten met het goed beantwoorden van vragen. Zo kun je sparen voor een nieuwe avatar. Ik weet het, het is niet bepaald World of Warcraft, maar dat zijn wel degelijk echte game-aspecten.

Voor de ouders

Als ouder krijg je een eigen inlog, van waaruit je een account voor je kind(eren) aanmaakt. Ook kun je bijhouden hoeveel tijd ze aan Squla besteden en hoe ver ze zijn.

Rapport

Elke maandag ontvang je als ouder een rapport voor je kind. Daarin staat hoeveel je kind gespeeld heeft de afgelopen week, en op welk niveau het zit.

Doelen

Als je je kind wil stimuleren kun je als ouder doelen stellen. Bijvoorbeeld een cadeautje als een minimum speeltijd is behaald, of extra punten voor een bepaald onderdeel.

Samen spelen werkt het best

Jim kan zelf Squla spelen. Hij snapt op welke knopjes hij moet drukken, en spelenderwijs komt hij wel bij de verschillende onderdelen terecht. Het werkt natuurlijk beter als je een beetje helpt met het uitzoeken, dan weet je zeker dat alles aan bod komt. Ook werkt het beter als je in elk geval een beetje half meedoet. Jim switcht namelijk heel makkelijk naar Youtube, als ik even niet oplet. Soms lukt het even niet, omdat hij niet helemaal begrijpt wat de bedoeling is van een onderdeel van Squla. En vegetatief een filmpje kijken is dan natuurlijk ineens heel makkelijk.

Eén account, elk platform

Bij Squla krijg je een account met inlognaam en wachtwoord. Met dit account kun je op elk platform inloggen. Op de computer via de browser, en op de telefoon en tablet met een app. Deze is beschikbaar voor de Iphone én Android.

Prijs

De prijs van Squla loopt van €6,95 tot €11,95 per maand. Als je in één keer een jaar of halfjaar betaald is het goedkoper.

Meer kinderen, meerdere accounts

Als je meer dan één kind gebruik wilt laten maken van Squla heb je meerdere accounts nodig. Elk kind heeft immers een ander niveau, en doorloopt de verschillende onderdelen zelf. Voor 1 kind extra krijg je €2,- per maand korting, en vanaf 2 extra kinderen €3,- korting.

Eindoordeel

Ik vind Squla voor peuters echt geweldig. Ik denk dat ik het zelf als peuter superleuk gevonden zou hebben, en ik zie dat Jim dat ook vindt. Hij wordt uitgedaagd, en ik heb het gevoel dat hij er iets van leert. Als je kindje toch al spelletjes doet op de tablet of telefoon, of gewoon Youtube kijkt, waarom niet? Natuurlijk kost het wel wat, maar ik vind €6,95 per maand niet zo heel veel. Het is toch voor de ontwikkeling van je kind.

Ben ik dan zo’n pushmoeder?

Ja, ongetwijfeld. Maar bij Jim werkt dat gewoon heel goed. Hij is gewoon een kind dat uitgedaagd moet worden. Op het moment dat hij zich gaat vervelen wordt hij vervelend. Dan geef ik hem liever iets te doen waar hij zich op kan concentreren en nog wat van leert ook. Squla werkt in zo’n situatie heel goed. Youtube ook hoor, en is vast ook leerzaam, maar dat is toch een heel stuk passiever. Ik zal hem echter nooit dwingen om het te spelen als hij er geen zin in heeft. Misschien later, als hij achter zou lopen op school. Maar ik hoop eigenlijk dat dat nooit zal gebeuren. 😉

Probeer het zelf (demo)

Of je nou overtuigd bent of niet, op de Squla website kun je zelf uitproberen wat het nou is. Via deze link kun je drie demo vragen uitproberen.

 

Wat vind jij van Squla voor peuters? Is het iets voor jouw kind?

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Judith 16 oktober 2017

    Poeheej….een beetje veel van het goede. Dit is echt kleutermateriaal! (Zei de kleuterjuf) Ga naar het bos, ga naar de boerderij, doe spelletjes thuis. Mijn peuter van 2 telt, kent alle dieren, spullen in huis en lichaamsdelen. Heeft de basis van boekorientatie al onder de knie inclusief pseudolezen. Maar ALLEMAAL geleerd door veel met hem te doen en ik ben dus geen full time mama. Dit is leuk voor kleuters uit taalarme gezinnen, niet voor boerenhollandse kinderen met prima opgeleide ouders.

    Ik begrijp echt wel dat je dit hebt getest omdat je dit door squla is aangeboden bijwijze van sponsoring en het zal vast een bijdrage aan je inkomen hebben gedaan. Ik veroordeel je dus zeker niet als mens of moeder. Maar het spel…dat veroordeel ik wel.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge