27 juli 2016

Settia vertelt over haar eerste ervaring als geboortefotograaf

Settia is geboortefotografe. Als hoogzwangere kun je haar inhuren om foto’s te maken tijdens en vlak na je bevalling. Op haar website ‘Hello baby – geboortefotografie‘ kun je een aantal prachtige voorbeelden bekijken. Vandaag vertelt ze over haar eerste opdracht, haar eerste ervaring als geboortefotografe.

Zelf leek het me helemaal niks, toen ik zwanger was van Jim. Die bevalling hoefde van mij niet op de foto. Ik was bang voor hoe kwetsbaar ik zou zijn, en ‘wat er allemaal wel niet op de foto zou komen’… Nu denk ik daar anders over. Eigenlijk vind ik het jammer dat we niet wat meer foto’s hebben van Jim, net na de bevalling. En als ik deze foto’s zie van tijdens de bevalling, ben ik niet zo bang meer dat ik er slecht (of ‘vies’) op zal staan.

Als ik nog een bevalling mee mag maken denk ik dat ik dan misschien wél voor een geboortefotograaf zou gaan. De herinnering hou je natuurlijk altijd, maar de foto’s kun je ook delen met de mensen die er niet bij waren.

Wat vinden jullie van Settia’s verhaal en foto’s? Heel mooi en smaakvol toch?

geboortefotografie

Mijn eerste ervaring als geboortefotograaf

Mijn naam is Settia Tin, ik ben 25 jaar en ik heb sinds 2016 mijn eerste onderneming: Hello Baby, geboortefotografie! Het leek me leuk om mijn ervaring als geboortefotografe met jullie te delen – wat er allemaal bij komt kijken en wat het voor me betekent om deze foto’s te kunnen maken. 🙂

Het prille begin

Op internet plaatste ik een oproep waar ik op zoek was naar hoogzwangere vrouwen. Christel reageerde al gauw op mijn oproep. Ze was in verwachting van haar derde kindje.

Bij Christels vorige bevalling heeft een vriendin de foto’s gemaakt. De foto’s bevatten voor haar veel emotionele waarde, maar vond ze het niet de meest flatteuze foto’s van zichzelf – de foto’s waren ingeflitst, onscherp en de momenten zoals het knippen van de navelstreng waren gemist. Ze wilde deze keer dit graag uit handen geven aan een geboortefotograaf zodat ze geen zorgen hoef te maken over de kwaliteit van de foto’s.

Voordat ze daadwerkelijk een keuze heeft gemaakt ben ik eerst langs geweest om vrijblijvend kennis te maken. We hebben besproken wat ze graag zouden willen en wat absoluut niet. Door deze ontmoeting was de knoop doorgehakt, omdat we beiden een goed gevoel van elkaar hadden.

geboortefotografie

En dan begint het…

Als geboortefotograaf ben ik vanaf de 38ste week 24/7 beschikbaar, maar bij Christel was het al vrij snel duidelijk wanneer het moment suprême zou plaatsvinden.

Om 08:00 had Christel een afspraak in het ziekenhuis om ingeleid te worden. Haar man Jeroen zou mij op de hoogte houden van de vorderingen en ik was voorbereid door mijn camera overal mee te nemen – zodat ik meteen naar het ziekenhuis kon gaan als het zo ver was.

Om 14:00 werd ik door Jeroen gebeld en ik stond letterlijk te springen van geluk. Een uur later was ik in het ziekenhuis. Het eerste wat mij opviel was dat Christel zo kalm en gecontroleerd was. Misschien omdat het haar derde kindje is. Er hing totaal geen spannende sfeer, wat ik wel verwacht had. Zo kalm als ik kon begon ik de momenten vast te leggen.

Doordat ze zo kalm bleef verliep de bevalling onwijs vlot. Ik had een lens klaar staan die ik kon verwisselen zodra ze mocht persen. Hier had ik geen eens de tijd voor. In mijn beleving duurde de uitdrijvingsfase minder dan een minuut! Ik wist niet wat ik meemaakte. Dit was wel een droombevalling om bij te zijn. Om 16:52 was haar dochter Anne geboren! Daarna bleef ik nog om de eerste ontmoetingen met de familie vast te leggen, want ook zij horen bij een complete geboorteverhaal.

geboortefotograaf

Mijn ervaring

Het is werkelijk waar een eer dat je bij iemands grote geluk aanwezig mag zijn. Achter iedere moment vind ik esthetiek die vastgelegd moet worden. Bovendien is hun geluk zo aanstekelijk dat ik heel gelukkig naar huis ga.

Twee weken later na de bevalling zat ik weer bij hun thuis. Christel zei dat ze tijdens de bevalling niet eens hebben gemerkt dat ik er was of door de kamer was gelopen. Ze vonden het erg prettig dat ik zo ontzettend rustig aanwezig was. Daar was ik erg blij mee, omdat ik mijn best deed om niet in de weg te staan en vooral van een afstand aan het observeren was.

geboortefotograaf

Ze waren zo gelukkig met de foto’s! Ook zo mooi om Jeroen te zien glunderen tijdens het kijken van de foto’s, want hij stond er in het begin nuchterder in dan Christel. Maar gelukkig waren ze beide ontzettend dankbaar. Ze vonden zelfs de foto’s onbetaalbaar, omdat de foto’s echt het verhaal vertellen van de komst van hun dochter. Dat vind ik een groot compliment!

Liefs Settia

– Kijk voor meer informatie op hellobaby.nu

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Ellen 13 juni 2018

  Wauw, knap van je! Ik zou het je niet na kunnen doen.

 • Reageren Gerrie 6 juni 2018

  Leuk om te lezen! Indrukwekkend.

 • Reageren Fotomomentje 7 februari 2017

  Lijkt me een heel erg mooi beroep! Als je mensen zo gelukkig kunt maken door dit vast te leggen.. Heel bijzonder!
  Fotomomentje onlangs geplaatst…KangoeroeMy Profile

 • Reageren mathiske's mama blog 28 juli 2016

  Echt super gaaf! Ik heb achteraf ook spijt dat er niet meer foto’s zijn.
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Shoplog #15: Etos, Essie, Hema, Zara, C&A My Profile

 • Reageren mieke 27 juli 2016

  Ik wilde bij mijn bevalling ook absoluut geen foto’s! Achteraf heb ik daar ook wel spijt van…Mocht er een tweede komen ga ik er wel wat beter over nadenken…

 • Reageren Nanouk 27 juli 2016

  Interessant zeg, lijkt me een apart beroep, maar mooi dat de moeder er zo blij mee was! Bij de bevalling van Roan heeft de kraamhulp heel veel foto’s gemaakt. Het duurde wel een week of tien voor ik die durfde terug te kijken, maar ben blij dat we ze hebben (al zijn die dus echt alleen voor mij en Joost bedoeld)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge