8 juni 2015

Kunstvoeding en moedermelk

20150210_142240

 

Ik schrijf deze post vanwege de vele reacties die ik heb gehad op een eerder blog: ’10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon’. Dit was een erg populaire post, hij is veel gelezen en vaak gedeeld op facebook.

Ik heb er ook veel reacties op gehad, de meesten van jullie vonden mijn punten erg herkenbaar en grappig. Gelukkig, dat was mijn bedoeling. Helaas heb ik onbedoeld ook een aantal mensen tegen de haren ingestreken en heb ik ook wat negatieve reacties gehad. Zoals ik al schreef aan het eind van het blogje, het was absoluut niet mijn bedoeling om jullie een schuldgevoel of ander naar gevoel te geven, echt niet.

De negatieve reacties gingen vooral over het laatste punt dat ik noemde, en dan eigenlijk de laatste zin:

 

“Borstvoeding wordt écht de normaalste zaak van de wereld. Als je zwanger bent (van de eerste) is het spannend, zal het wel lukken om borstvoeding te geven? Dan is het begin misschien moeilijk en volhouden, daarna wordt het speciaal en bijzonder, maar als het goed gaat en je het lang genoeg volhoudt wordt het heel gewoon en normaal. Weet je wat pas écht raar is? Super geraffineerde melk van een ander dier in de vorm van poeder mengen met warm water en dan met een fles aan je baby geven.”

 

Hier geef ik een hele stellige beschrijving over kunstvoeding, namelijk dat dit een super geraffineerd goedje is dat eigenlijk niks meer met melk te maken heeft. Ik heb dit natuurlijk gedaan om de ‘borstvoeding-gadver’-lobby te laten zien dat kunstvoeding veel gadver-der is. Dat betekent niet dat het slecht is om te geven aan je baby, natuurlijk niet. Soms is er geen andere mogelijkheid en het is prima! Bovendien was het vooral als grapje bedoeld en niet als aanval op al die lieve moeders die toevallig, gedwongen of niet, gekozen hadden voor kunstvoeding.

De samenstelling van zuigelingenvoeding ligt vast in de wet en alle in Nederland verkrijgbare kunstvoeding is daarom hartstikke goed en veilig. Dat betekent echter wel dat kunstvoeding inderdaad helemaal niet meer op (bijvoorbeeld) koemelk lijkt, en dat is maar goed ook. Onbewerkte koemelk, geitenmelk of sojamelk is namelijk heel slecht voor een baby.

Ik heb natuurlijk enorm overdreven en ben ontzettend stellig geweest. Dat kan twee kanten op hoor, dus neem het lekker met een korreltje zout! Kijk dit maar:

 

“Weet je wat pas écht raar is? Super geraffineerd voedsel van een volwassen mens in de vorm van een waterige wittige vloeistof met een tepel aan je baby geven.”

 

Wil je weten wat er nou precies in kunstvoeding zit kijk dan maar eens op de lijst met ingrediënten, voor de geïnteresseerden heb ik die van Nutrilon Standaard 1 onder dit bericht gezet. En op deze lijst van het kenniscentrum voor borstvoeding kun je de verschillen in samenstelling tussen moedermelk en kunstvoeding bekijken.

Ingrediënten van Nutrilon Standaard 1:

Gedemineraliseerde wei (melk), plantaardige oliën (palmolie, koolzaadolie, kokosolie, zonnebloemolie), lactose (melk), magere melk, galacto-oligosacharide (melk), wei-eiwitconcentraat (melk), fructo-oligosacharide, calciumcarbonaat, visolie, kaliumchloride, trikaliumcitraat, magnesiumchloride, l-ascorbinezuur, cholinechloride, emulgator (sojalecithine), taurine, natrium l-ascorbaat, trinatriumcitraat, ijzersulfaat, dl-α-tocoferylacetaat, zinksulfaat, dinatrium uridine 5′-monofosfaat, cytidine 5’-monofosfaat, inositol, adenosine 5’-monofosfaat, inosine 5’-monofosfaat natrium zout, nicotinamide, l-tryptofaan, guanosine 5’-monofosfaat natrium zout, calcium d-pantothenaat, pteroylmonoglutaminezuur, kopersulfaat, retinylpalmitaat, dl-α-tocoferol, d-biotine, cyanocobalamine, thiaminehydrochloride, cholecalciferol, pyridoxinehydrochloride, mangaansulfaat, kaliumjodide, natriumseleniet, fytomenadion.

 

 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge