8 oktober 2016

Recept: Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet – Zoete aardappel is een beetje een hype. ‘Ze’ zeggen dat het ontzettend gezond is, een super food. Veel beter dan gewone aardappel, en nog lekker ook, want hij is zoet. En dat terwijl ‘ze’ zeggen dat er veel minder suiker in zit dan in gewone aardappel. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Of niet? Hoe het ook zit, het is geen enkel probleem om een kind zoete aardappel te laten eten. En al helemaal niet als je er patatjes van maakt.

Recept: zoete aardappelfriet

Dit is een supersimpel recept. Ik maak patat altijd in de oven, je kan het natuurlijk ook in de frituurpan doen, of de airfryer, of de actifry, het kan allemaal.

zoete-aardappelfriet-ingredienten

Ingrediënten

 • Zoete aardappel
 • Olijfolie
 • Peper
 • Zout

zoete-aardappelfriet-op-bakplaat

Bereidingswijze

1. Het spreekt voor zich natuurlijk. Schil de zoete aardappelen en snij ze in langwerpige stukjes. Als de zoete aardappels mooi vers zijn en de schil er goed uitziet hoef je ze niet per se te schillen trouwens. Helaas waren dit niet de mooiste zoete aardappelen die ik ooit gezien had, dus heb ik ze maar geschild.

2. Meng de zoete aardappelfriet met olijfolie en leg ze op een bakblik. (Of bereid ze zoals dat in de frituurpan/airfryer/actifry gaat)

3. Bak de zoete aardappelfriet tot ze gaar en bruin zijn in de oven. Dit duur rond de 35 minuten in onze oven, op 180 graden.

zoete-aardappelfriet-gebakken-in-oven

De dreumes smaaktest

Geen verrassingen hier, Jim vindt de zoete aardappelfriet heerlijk.

Hoeveel suiker zit er in zoete aardappel?

‘Ze’ zeggen dat er minder suiker in zoete aardappel zit dan in gewone aardappel, en ‘ze’ zeggen bovendien dat zoete aardappel een super food is. Laten we kijken of ‘ze’ gelijk hebben. Ik heb de voedingswaardes vaan de rauwe producten uit de NeVo-tabel gehaald en naast elkaar gezet.

per 100 gram Gewone aardappelen Zoete aardappelen Worteltjes
Energie kJ 371 413 139
   kcal 81 98 33
Eiwit (g) 2 1,2 0,7
Koolhydraten (g) 19 21,3 5,6
   w.v. suiker (g) 1 5,7 4,3
Vet (g) 0 0,3 0,3
   w.v. verzadigd (g) 0 0,1 0,1
Voedingsvezel (g) 1,8 2,4 2,8
Vitamine A (mg) 0 0,715 0,692
Vitamine C (mg) 25 23 3

Suiker

Helaas blijkt opnieuw dat ‘ze’ niet altijd gelijk hebben. De hoeveelheid totale koolhydraten in zoete aardappelen is slechts een klein beetje meer dan in gewone aardappelen, alleen bestaat die voor een veel groter gedeelte uit suiker in plaats van zetmeel. Dat verklaart die lekkere zoete smaak, maar betekent helaas dat zoete aardappel minder gezond is dat gewone aardappel.

Vitamine A

Zoals je in de tabel ziet zit er dan wél weer een heleboel vitamine A in zoete aardappel. Dat kan je eigenlijk al zien aan de oranje kleur. Een andere groente waar ‘ze’ van zeggen dat er veel vitamine A in zit (en die dus goed is voor je ogen 😉 ) is wortel. Onze gewone (winter)peen inderdaad. De voedingswaarde van deze groente heb ik daarom ook in de tabel gezet. Zoals je ziet bevatten worteltjes minder calorieën en suiker dan zoete aardappel, terwijl ze ongeveer even veel vitamine A bevatten. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar vaker worteltjes eten dan vaker zoete aardappel eten. Maar niet getreurd, je kunt deze groentefriet ook met wortel maken!

Vet bij de bereiding

Ik maak mijn friet (van welke groente dan ook) het liefste in de oven, gegrild of gebakken met een beetje olijfolie. Olijfolie bestaat uit 99% vet. Dat betekent niet dat het slecht is. Vet heeft de afgelopen decennia een slechte naam gekregen omdat er steeds meer mensen overgewicht krijgen, en vet gewoon veel calorieën bevat. Als je gezond eet en geen overgewicht hebt, is er echter niks mis met het eten van vet. Alleen van het vet dat je eet moet je oppassen hoeveel verzadigd vet het bevat.

Harde vetten zoals boter en kokosvet bevatten veel verzadigd vet, dat is slecht voor hart- en bloedvaten. Vloeibaar vet bevat over het algemeen meer onverzadigd vet. Het zal niet lukken om álle verzadigde vetten uit je voeding te schrappen, en je kunt je afvragen of dat gewenst is. Je kunt beter de slechte verzadigde vetten die je misschien gebruikt vervangen door goede vetten. Ik kies er daarom voor om mijn groente af en toe in olijfolie te bakken, in plaats van ze lekker te maken door een klontje boter nadat ik ze gekookt heb.

Je kan er voor kiezen om geen vet toe te voegen bij de bereiding. Dus groente koken en geen klontje boter erbij. Of groentefriet in de airfryer bereiden (dan heb je helemaal geen vet nodig). Maar als je vlees eet, en/of melkproducten gebruikt zal je altijd slechte verzadigde vetten binnenkrijgen. Om te zorgen dat de verhouding verzadigd / onverzadigd vet in je voeding gunstiger wordt, kun je daarom (naar mijn mening) beter wél vloeibare vetten toevoegen bij de bereiding van de warme maaltijd. In plaats van te proberen om zo min mogelijk vet te gebruiken.

 

Tot zo ver mijn mening over zoete aardappelen (lekker, maar geen super food) en (olijf)olie (lekker, en wel een super food). Vindt jouw kindje zoete aardappel ook zo lekker?

 

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (spruitjes met banaan), en erna (pompoensoep).

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Tessa 8 oktober 2016

  Naja, en ik maar denken gezond bezig te zijn met mijn zoete-aardappelgerechten! Ook al eens friet van gemaakt (wel met extra kruiden en polenta voor de knapperigheid), maar geef mij maar een gewoon patatje. Zeker nu ik de koolhydraten-/ suikerverhoudingen zie! Dank voor deze info!

 • Reageren Paula 8 oktober 2016

  Elisabeth, leuke blog, maar hoe zit het met de vitamines? Ik zie heel veel vit C bij de zoete aardappel. Ik snap het dus ff niet, want de vit A lijkt mij niet zoveel, in ieder geval zijn dat getallen áchter de komma.

  Het ziet er wel lekker uit! Mooie foto’s bij de recepten (ook de andere), toppie!

  • Reageren Elisabeth 8 oktober 2016

   O dan staat t verkeerd om denk ik. Even kijken

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge