25 november 2015

Recept: veganistische ‘smeerworst’

recept veganistische smeerworst 5

Ik probeer echt minder vlees te eten, maar voor sommige dingen is het zo moeilijk om een vleesvervanger te vinden. Bij het avondeten laat ik het vlees meestal gewoon weg, maar op brood is er gewoon niet zoveel hartig beleg dat ik af en toe tóch vleeswaren op mijn brood neem. Ik kan teminste maar een bepaalde hoeveelheid kaas, eiersalade een hummus eten. Toch zijn er best nog wat andere opties, alleen moet je die zelf maken. Eigenlijk is dat best makkelijk, van ongeveer alle bonen kun je een spread maken. Gewoon, met wat olie en eventueel wat kruiden of specerijen. Als je de goeie soort bonen neemt lijkt de spread zelfs verdacht veel op smeerworst. Probeer dit recept voor veganistische smeerworst maar eens.

Recept veganistische smeerworst

recept veganistische smeerworst 2

Ingrediënten:

 • Blikje Borlotti bonen (400 gram)
 • 30 ml Olie (bijvoorbeeld olijfolie)

Eventueel:

 • Zout
 • Peper
 • Kruiden (bijvoorbeeld bieslook, bladselderij en peterselie voor tuinkruiden smeerworst)
 • Specerijen (bijvoorbeeld witte peper, foelie, gember, majoraan en kardemom voor saksische ‘lever’-worst)

Bereiding:

 • Maak het blikje open en spoel de bonen goed af
 • Maak ze fijn met een keukenmachine, staafmixer of een vork
 • Voeg eventueel peper, zout, kruiden en specerijen toe
 • Tip: Hoe fijner je heet smeersel maakt, hoe meer het op smeerworst lijkt

 

Borlotti bonen hebben een beetje een rozig velletje, dus het smeersel lijkt echt een beetje op smeerworst. Ik gebruik het ook als broodbeleg voor mijn baby. Daarom voeg ik eigenlijk geen zout, peper of specerijen toe. Die strooi ik er gewoon op nadat ik het op mijn eigen brood gesmeerd heb.

recept veganistische smeerworst 3

Ik vind dat deze bonenspread best een beetje smaakt als smeerworst, en ik vind hem erg lekker. Bovendien is het een veel gezondere keus dan echte smeerworst. In echte smeerworst zit veel verzadigd vet. In deze veganistische smeerworst zit wel vet, maar omdat het met plantaardige olie gemaakt is bestaat dat voornamelijk uit onverzadigde vetten: gezonde vetten dus.

Bovendien zit er geen grote hoeveelheid vitamine A in de bonenspread. Die grote hoeveelheid vitamine A is de reden dat het zwangere vrouwen wordt afgeraden om leverworst en paté te eten. Het is ook de reden voor het advies van het Voedingscentrum om het maximaal twee keer per week aan je baby te geven. Om te zorgen dat mijn baby tóch wat vitamine A en voldoende vitamine D binnenkrijgt besmeer ik het brood eerst met halvarine.

 

Jim heeft er in elk geval geen probleem mee om deze veganistische smeerworst op zijn brood te eten. Al treft deze worst hetzelfde lot als gewone smeerworst: hij wordt van het brood gelikt en het brood wordt uitgespuugd…

recept veganistische smeerworst 4

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Ester Schouten 26 november 2015

  Wat een leuke tip! Maar hoelang is het houdbaar als je het eenmaal hebt gemaakt?

  • Reageren Elisabeth 27 november 2015

   Officieel 48 uur, maar als je het hygienisch bereid en in de koelkast bewaard wel wat langer hoor.

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 26 november 2015

  Wat een goede tip zeg! Dat ga ik zeker proberen te maken. Moet ik wel eerst een blik van die bonen zien te vinden 😉

  • Reageren Elisabeth 26 november 2015

   Gewoon bij AH (eigen merk 🙂 )

 • Reageren Maai 25 november 2015

  Dit soort tips mag je meer geven. Ik vind beleg zo lastig. Wil de kinderen minder vlees geven maar niet altijd zoet. En voor mezelf, ik eet geen vlees, maar nu dus met Siem ook geen melk dus heel veel valt af. Ga het proberen, Thanx!

  • Reageren Elisabeth 25 november 2015

   Jeetje! Ja kan me voorstellen dat je dan niet meer weet wat je op je brood moet doen… je kan trouwens allerlei sooren bonen gebruiken, hè, voor zo’n bonenspread. Lekker experimenteren!

 • Reageren Malou 25 november 2015

  Ik denk dat Nomi dit best lekker zou vinden, misschien moet ik het maar eens proberen 🙂
  Malou onlangs geplaatst…WAT GEEF JE EEN BABY VOOR SINTERKLAAS?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge