17 oktober 2016

Recept: Snijboontjes met ui en spekjes

Recept: Snijboontjes met spekjes – Vandaag weer zo’n groene groente die geweigerd wordt door Jim: snijbonen. Terwijl ze toch echt niet groen smaken en hartstikke lekker zijn! Mijn tactiek om Jim dit te laten eten is een soort omkoping. Ik bak de stukjes snijboon met spekjes en ui, en dan krijg hij hapjes met alle drie tegelijk. Als het aan Jim ligt mag ik de snijboontjes laten zitten, maar het ligt niet aan Jim natuurlijk.

snijbonen-spek-ui-collage

Recept: Snijboontjes met ui en spekjes

Niet zo’n heel moeilijk recept natuurlijk…

ingredienten-ui-spek-snijbonen

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • Zak snijbonen
  • 60-125 gram spekjes (ook vandaag helaas geen bacon…)

Bereidingswijze

  1. Kook de snijbonen tot ze beetgaar zijn.
  2. Bak in een koekenpak de spekjes uit, en gooi het vet dat er van afkomt weg.
  3. Snij de ui in stukjes en bak deze mee met de spekjes.
  4. Voeg, als ze ui zacht is geworden, de snijbonen toe en bak deze even mee.

pan-snijbonen-ui-spek

Dreumes smaaktest

Ik krijg een beetje het gevoel alsof Jim het vandaag ineens niet erg vind om groene stukjes te eten. Hij eet alles zonder probleem op, ook zonder spekjes en ui… Nou ja, in elk geval eet hij zijn groente!

snijbonen-spek-ui-collage

Beetje verzadigd vet

Door het opbakken met de ui en spekjes worden de snijboontjes vetter. Op zich is dat niet erg, kinderen hebben in verhouding veel vet nodig, maar in het spek zitten verzadigde vetten en dat is minder goed. Ik kies er daarom voor om het vet dat van de spekjes af komt weg te gooien. En als we het hebben gebruik ik bacon. Bacon is iets minder ongezond dan spek.

Verder is spek natuurlijk zout. Ik kies er daarom voor om slechts 60 gram spek toe te voegen (een half bakje). Als Jim wat ouder is kan er wel meer in denk ik.

Eerst zonder proberen

Dit is een heel makkelijke manier om snijboontjes iets aantrekkelijker te maken voor kinderen. Ze zijn nog steeds herkenbaar als groente, maar door de spek en ui smaakt het daar wat minder naar. Het leek mij alsof Jim de snijboontjes ook zonder de opsmuk zou eten, dus volgende keer ga ik dat eerst proberen. En als hij het toch niet eet is het opbakken met spek en ui zo gebeurd!

 

Eet jouw kind snijbonen?

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (risotto met tomaatjes, tuinerwtjes en knoflook), en erna (knolraap en knolselederij uit de oven).

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge