22 oktober 2016

Recept: koolwraps met stoofvlees

Recept: koolwraps met stoofvlees – Dit is een beetje een improvisatierecept. Ik zag de platte kool die geschikt is voor koolwraps in de supermarkt liggen en ik moest het gewoon een keer proberen. Ik had alleen verder niet zo nagedacht over de vulling. Toevallig moest ik ook nog een flinke hoeveelheid stoofvlees uit de vriezer opmaken, en had ik net het laatste seizoen van ‘the Americans‘ ge-binge-watched. Ik zat in een flinke jaren ’80/Russische/koude oorlog vibe. Dit is zo’n beetje het resultaat.

Recept: koolwraps met stoofvlees

Het idee is dat je restjes stoofvlees kunt gebruiken bij het vullen van de wraps. Ik beschrijf ook hoe ik het stoofvlees maak, maar je kunt natuurlijk ook de restjes van je eigen stoofvlees gebruiken.

Het stoofvlees is voor 6+ man, maar de wraps voor ongeveer 3 personen.

ingredienten-koolwraps-met-stoofvlees-en-bulgur

Ingrediënten

  • 700 g stoofvlees (bijvoorbeeld runderriblappen)
  • olie
  • 5 grote uien
  • 100 g boter
  • 5 laurierblaadjes
  • Peper
  • Zout
  • 200 g bulgur of rijst voor het vullen van de wraps

Bereidingswijze

1. Braad het vlees aan in een grote pan met een goede scheut olie.

pan-stoofvlees-uien

2. Maak de uien schoon, snij ze in kwarten en doe deze bij het vlees.

3. Voeg water toe tot de uien en het vlees onder staan.

4. Voeg de laurierblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout.

stoofvlees-80-graden-oven

5. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de pan 4 tot 6 uur in een oven van 100 graden doorgaren.

6. Zet de pan vervolgens zonder deksel op laag vuur en laat nog een uur doorgaren terwijl wat van het vocht verdampt.

7. Breng op smaak met peper en zout.

8. Wij hebben op dit moment met zijn drieën stoofvlees gegeten. Het was voor meer dan zes personen, dus we hadden flink wat over. Dat heb ik als basis gebruikt voor de koolwraps.

stoofvlees-afgekoeld

9. Doe het restje koude stoofvlees in een kom en meng het met de bulgur of rijst.

10. Haal de buitenste bladeren van de kool af, deze zijn niet mooi genoeg voor wraps. Haal de andere bladeren van de kool, die gebruiken we wel.

11. Het leuk wrappen van de koolbladeren was best lastig, moet ik zeggen. Bij mij werden ze het netste wanneer ik de bladeren die halverwege het midden van de kool zaten zeg maar.

hoe-wrap-je-kool-1

12. Leg het koolblad neer en doe twee eetlepels van het stoofvleesmengsel in het holletje.

hoe-wrap-je-kool-2

13. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het koolblad dicht.

hoe-wrap-je-kool-3

14. Gebruik een klein prikkertje om het koolpakketje dicht te houden, en keer de kant met het prikkertje naar beneden.

koolwraps-allemaal-verschillend

15. Ik heb net zolang gewrapt tot al het stoofvlees op was. Je ziet dat er niet één dezelfde vorm had… Ik heb ze gewoon op een bakplaat gelegd en bestreken met olie.

stoofvlees-koolwrap

16. Ik heb ze ongeveer 15 tot 20 minuten afgebakken in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als je er dan drie uitzoekt die ongeveer dezelfde vorm hebben en die op de foto zet ziet het er nog best ok uit, toch? 😉

koolwrap-mosterd

Dreumes smaaktest

Jim heeft een hapje geproefd en hij zei dat hij het lekker vond. Hij had alleen geen honger. Hij wilde echt niet eten, ook niks anders. Blijkbaar zat hij nog vol van alle snoepgroente die hij op het kinderdagverblijf gegeten had… Dat ene hapje was blijkbaar genoeg, want hij heeft de hele nacht lekker geslapen, zonder wakker te worden van de honger.

Best wat verzadigd vet

Deze koolwrap is een leuke manier om restjes stoofvlees te gebruiken, de volgende dag. Op zich heel goed dat er niks weggegooid wordt, maar er zit best wat verzadigd vet in. Het stoofvlees bevat zelf al wat verzadigd vet, en bovendien voeg ik nog een behoorlijke hoeveelheid boter toe ook (15-20 gram per persoon). Als het stoofvlees koud is zie je dat ook, want dan zie je het gestolde vet zitten. Dit soort recepten kun je daarom maar beter niet dagelijks of wekelijks maken, maar slechts eens in de paar weken doen.

Dit is wat ik heb gedaan om restjes stoofvlees iets avontuurlijker op te maken. Gebruik jij ook weleens restjes om een ander gerecht van te maken?

 

 

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageren Malou 22 oktober 2016

    Leuk idee, met die restjes. Nomi houdt niet van koolachtige dingen, dus hier zal het waarschijnlijk niet door de dreumes test komen 😉
    Malou onlangs geplaatst…Lenn is 3 maand!My Profile

  • Reageren (Lori) Mama's Jungle 22 oktober 2016

    Wat leuk om restjes in kool te wrappen. Ziet er erg leuk en lekker uit!
    (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Welk geboortekaartje kiezen wij?My Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge