18 oktober 2016

Recept: Knolraap en knolselderij uit de oven

Recept: Knolraap en knolselderij uit de oven – Knolraap en knolselderij zijn twee groenten die ik zelden tot nooit koop. Het zit gewoon niet in mijn routine. En dat terwijl ze eigenlijk heel makkelijk klaar te maken zijn. Toen ik bij ‘La Place’ werkte jaren geleden, maakten we het in de winter supersnel, maar super lekker klaar, met kerrie in de oven. Kerrie is misschien een beetje te pittig voor een kleine dreumes, maar de manier van garen kan ook zonder de specerijen. Ik heb mezelf daarom uit  mijn comfortzone gedwongen en knolraap en knolselderij in de supermarkt gekocht. En ik ben heel benieuwd of Jim het lekker vindt.

knolraap-knolselderij-collage

Recept: Knolraap en knolselderij uit de oven

Knolraap en knolselderij zijn best harde groenten. Zorg daarom dat je een scherp mes hebt. Een hele knol is vrij groot en rolt makkelijk weg. Je hebt best veel kracht nodig om hem door te snijden. Ik vraag dat daarom altijd aan mijn vriend.

ingredienten-knolraap-knolselderij

Ingrediënten

 • ½ knolraap
 • ½ knolselderij
 • 1 citroen
 • 3 uien
 • Olie naar keus (ik heb deze keer gekozen voor koolzaadolie, omdat die zo mooi geel is)
 • Peper
 • Zout

Bereidingswijze

1. Schil de knolraap en knolselderij en snij ze in blokjes. Het zijn harde groenten die er lang over doen om gaar te worden. Het is daarom belangrijk dat je kleine blokjes snijdt. Probeer een doorsnede van 1 à 1 ½ cm, maar dat is best lastig.

2. Pers het sap uit de citroen en meng dit met de blokjes knol.

3. Voeg een flinke scheut olie toe, zodat alle oppervlakken van de blokjes een goede laag olie bevatten.

4. Breng op smaak met peper en zout.

blokjes-knolraap-knolselderij

5. Leg de blokjes op een ovenschaal.

knolraap-knolselderij-ui-olie

6. Snij de uien, met schil in vieren, zodat de rokken aan elkaar blijven zitten.

7. Giet een plasje olie op een bord en doop daar de twee binnenkanten van de ui kwarten in. Leg de uien op de ovenschaal. Ik heb ze aan de zijkanten gelegd, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

knolraap-knolselderij-ovenschaal-grillen

8. Bak de groente gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden. Ik hou er van als de knol nog een beetje bite heeft, dus ik hal ze uit de oven na 40 minuten. Hou je van gaardere knol dan zou ik ze er wel een uur in laten zitten.

knolraap-selderij-gegrild-uit-de-oven

Dreumes smaaktest

Nou, het was even een werkje om Jim de knol überhaupt te laten proeven. Hij had een beetje een dwarse dag. Uiteindelijk is het wel gelukt, met het voor-wat-hoort-wat principe. Heel fout op zich, maar hij weigerde anders echt te proeven. We hebben Jim een paar stukjes vlees gegeven, dat eet hij altijd wel. En toen gezegd dat hij pas meer kreeg als hij de groente at. Hij moest in elk geval even proeven. Na zeker vijf minuten onderhandelen op zijn dreumes, tevergeefs, heeft hij een hapje knol geproefd. En hij vond het gewoon heerlijk. Heel zijn bordje is leeg gegaan, zelfs een kleine portie extra. Zo zie je maar, de aanhouder wint. Volhouden en laten proeven helpt….

knolraap-knolselderij-kind-eet

Supergezond

Veel gezonder dan dit wordt het niet volgens mij. Er is maar een klein beetje zout aan de knollen toegevoegd, de smaak komt voornamelijk uit het citroensap en de knolletjes zelf. Er is wel wat vet gebruikt bij de bereiding, maar dat is olie en bevat bijna alleen goede onverzadigde vetten. Lekker vaak maken dus.

 

Eigenlijk is dit recept supermakkelijk. Het snijden van de blokjes duurt even, maar daarna zet je het in de oven en kan je het vergeten en lekker iets anders gaan doen. Eet jij wel eens knolraap of knolselderij thuis?

 

Dit artikel is deel van de reeks: Groente gerechten die kinderen wél lusten.

Bekijk het recept dat hiervoor kwam (snijboontjes met ui en spekjes), en erna (gehaktbrood met verborgen groente).

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren mariska 20 oktober 2016

  Wij hebben deze week knolselderij in het groentepakket. Dat wordt erwtensoep maken!! 🙂

 • Reageren Linda 18 oktober 2016

  Oh,lekker! Het is wel heel lang geleden dat ik raap gegeten heb, denk dat de laatste keer was voor ik samen ging wonen met ml (ruim 13 jaar geleden dus ). Thuis werd het wel anders gemaakt, blokjes gekookt met een bechamelsaus.
  Ik ga het weer eens in huis halen!

 • Reageren Neelke 18 oktober 2016

  Dit ziet er wel superlekker uit, misschien hier ook eens proberen. Ik heb wel eens stampot met knolselderij gemaakt (ik geloof zelfs voor zo’n man of vijftig) maar verder zijn het inderdaad niet van die standaard groenten die je in huis haalt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge