9 december 2015

Rauwe chocolade (+no-bake taart!)

In het ‘de kroon op het werk’-pakket dat ik kreeg toegestuurd (I love being a blogger) zat onder andere rauwe chocolade van het merk Ombar. Ik weet van de rauwe chocolade hype, de gezonde effecten die er aan worden toegedicht en mijn vraagtekens hierbij. Ik had er echter nooit onderzoek naar gedaan en het ook nog nooit geproefd. Dit was natuurlijk de perfecte gelegenheid, dus here we go!

rauwe chocolade ombar 1

Is rauwe chocolade gezond?

Rauwe chocolade wordt vaak gezond genoemd, of in elk geval gezonder dan gewone chocolade. Dit is omdat rauwe chocolade wordt wel verhit tijdens het productieproces, maar niet gebrand zoals gewone cacao (een vergelijkbaar proces met dat van koffiebranden). Het branden van gewone chocolade gebeurt op een temperatuur van 135-140 graden en je kan je voorstellen dat er dan een hoop goede stoffen verloren gaan. Rauwe chocolade heeft daarom een hoger gehalte aan antioxidanten (met name flavonolen), mineralen (zoals magnesium, ijzer, zink en chroom), maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. (bron)

Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine, cafeïne en tryptofaan en heeft daarom een opwekkende werking (gewone chocolade bevat deze stofjes trouwens ook, maar, volgens de raw chocolat branche dan, in mindere mate). (bron)

Helaas bevat rauwe chocolade, net als gewone chocolade, veel verzadigd vet. Dit verhoogt juist het risico op hart-en vaatziekte. (bron) Het eten van rauwe chocolade tegen hart- en vaatziekten heeft daarom weinig zin en heeft misschien zelfs een tegengestelde werking. Beter niet doen dus…

Nog een kanttekening: niet iedereen verdraagt rauwe chocolade even goed. Sommige mensen krijgen er maag- en of darmproblemen van. Hier kan je alleen achter komen door het te proberen. Heb je er last van, niet meer eten dus!

Hoe smaakt rauwe chocolade?

Omdat het niet gebrand is, is de smaak van rauwe chocolade anders. Het is bitterder en om het gezonde aspect te benadrukken gebruikt Ombar ook nog eens minder suiker bij de bereiding. De smaken Ombar reep die ik heb gekregen waren puur, melk (met kokosmelk geen gewone melk) en bueberry & acaï. Ik heb van allemaal een klein stukje geproefd. De smaken waren inderdaad bitterder, maar niet zoveel als ik had verwacht. Ze waren een beetje zurig, zoals hele sterke koffie ook wel eens zuur kan smaken. Ik vond het zeker niet vies om de chocolade zo te eten, maar het leek me wel leuk om een no-bake rauwe chocolade taart te maken. Daar had ik eigenlijk alle chocolade voor nodig, dus meer kon ik niet zo opeten.

Waarom is rauwe chocolade rauw?

Cacao wordt verbouwd in een vochtig tropisch klimaat, rond de evenaar dus. Na de oogst worden de cacaobonen (met de pulp van de cacaovruchten er nog omheen) op een hoop gelegd en bedekt met bladeren van de bananenboom. Hierdoor ontstaat een gistingsproces en dat vijf tot zeven dagen duurt. Daarna wordt dit proces gestopt door de cacaobonen uit te spreiden en te laten drogen. Meestal worden de bonen nu vervoerd naar de cacaofabriek, die vaak in een westers land staat. Denk bijvoorbeeld aan de ADM cocoa fabriek in Koog aan de Zaan. Daar worden de bonen, als ze voor gewone chocolade bestemd zijn, gebrand. Bonen die bestemd zijn voor rauwe chocolade slaan dit proces over. Hierna worden de bonen gezeefd. Er wordt een mengsel gemaakt van verschillende soorten cacaobonen om een zo optimaal mogelijke smaak te verkrijgen. Dan worden de bonen gemalen. Hierdoor ontstaat een homogene cacaomassa die cacaoliquor genoemd wordt, waarvan een deel wordt verwerkt tot cacao en cacaoboter. Deze drie ingrediënten worden (gemengd met andere ingrediënten) verwerkt tot chocolade.

Ingrediënten

Voor gewone chocolade gelden de volgende richtlijnen:

 • Pure chocolade bestaat uit cacaomassa (50 tot 90%), cacaoboter, suiker en meestal aromastoffen, zoals vanille
 • Voor melkchocolade (cacaomassa 20 tot 40%) wordt ook melkpoeder toegevoegd
 • Witte chocolade bestaat uit suiker, melkpoeder, cacaoboter (25%), maar zonder cacaopoeder

Tijdens het productieproces worden deze ingrediënten gemengd, verwerkt en tot chocolade gemaakt. Hierbij komt de temperatuur niet meer boven de 50 graden. Ik ga er daarom vanuit dat het productieproces van rauwe chocolade hetzelfde verloopt. (bron)

Om het gezonde aspect van rauwe chocolade te benadrukken worden echter andere ingrediënten toegevoegd dan aan gewone chocolade. De drie chocoladerepen die ik ontving bevatten de volgende ingrediënten.

 • De pure chocolade bevat 72% rauwe cacao, kokossuiker in plaats van gewone suiker, cacaoboter en een probioticum: Lactobacillus acidophilus.
 • De melk chocolade bevat 55% rauwe cacao, kokossuiker, kokosroom in plaats van melkpoeder, cacaoboter, gemalen vanillestokjes en het zelfde probioticum als de reep pure chocolade.
 • De chocoladereep blueberry & acaï bevat 60% rauwe cacao, kokossuiker, ccaoboter, zwarte bessenpoeder, frambozenpoeder, bosbessenpoeder en acaïpoeder. Deze reep bevat geen probioticum.

De voedingswaarde

In deze tabel heb ik de voedingswaarde van de drie verschillende repen naast elkaar gezet, met ernaast de voedingswaarde van gewone pure chocolade zoals die in de NeVo-tabel van het RIVM gegeven wordt.

Voedingswaarde per 100 gram Ombar rauwe chocolade Gewone Chocolade
Blueberry & Açai Coco Mylk Dark 72% Puur
Energie kJ 2420 2460 2420 2261
               kcal 583 594 583 543
Vetten (g) 44 45 44 34
   w.v. verzadigd (g) 26 16 27 20
Koolhydraten (g) 44 44 43 50
   w.v. suikers (g) 28 30 25 42
Eiwitten (g) 7,5 6,8 9,3 6,5
Zout (g) 0,1 0,1 0,1 ?
Magnesium (mg) 149 138 192 89
Mangaan (mg) 2,6 2,1 1,8 ?
Flavanolen (mg) 843 229 540 ?

Hmmmmmm…. Dat ziet er eerlijk gezegd niet zo gezond uit. In alle vier de soorten zit veel energie, veel vet  en ook veel verzadigd vet. In de rauwe chocolade van Ombar zit wel minder suiker. Ook zit er meer magnesium, mangaan en flavanolen in. De laatste twee stonden niet in de NeVo-tabel, maar ik denk dat we er van uit kunnen gaan dat deze inderdaad deels verloren gaan tijdens het productieproces van gewone chocolade. Laten we zeggen dat de Ombar rauwe chocolade Blueberry & Açai de minst ongezonde is.

Wat is dus het verschil tussen gewone en rauwe chocolade?

 • Rauwe chocolade is niet gebrand
 • Rauwe chocolade bevat meer magnesium, mangaan en flavanolen
 • Rauwe chocolade heeft een iets bitterdere, ietwat zurige smaak
 • In rauwe chocolade zit kokossuiker in plaats van gewone suiker
 • In de rauwe melk chocolade zit kokosroom in plaats van melkpoeder
 • In de pure en melk variant van de rauwe chocolade zit een prebioticum

 

No-bake rauwe chocoladetaart

Je kunt rauwe chocolade prima gebruiken in recepten. Alleen moet je het dus niet verhitten als je het rauw wil houden! Rauwe chocolade wordt tijdens het productieproces maximaal 50 graden Celsius. (bron) Laten we proberen deze maximum temperatuur ook bij het bereiden te handhaven. Daarom koos ik voor een lekker no-bake recept. De chocolade moet wel even verwarmd worden voor de ganache, maar daarbij hoeft die niet boven de 49 graden te komen.

Volgens dit recept heb ik de no-bake chocoladetaart gemaakt. De enige vervanging die ik heb gemaakt is de rauwe chocolade in plaats van de gewone chocolade. Ik had een beperkte hoeveelheid chocola dus ik heb gewoon de drie verschillende soorten bij elkaar gedaan. En ok, ik heb een spuitbus slagroom gebruikt voor de garnering. Ik had geen zin om zelf slagroom te kloppen, maar hij ziet er mooi uit toch? Enne, hij was dus ook héél lekker!

rauwe chocolade ombar 4

Voor alle duidelijkheid: dit recept is niet gezond. Dit is een hele ongezonde taart. Ondanks de rauwe chocolade! Als je echt een naar gezond neigende taart wil maken met rauwe chocolade moet je de slagroom, suiker, boter en koekjes gaan vervangen… Mijn vriend wist wel een lekker recept, beweerde hij. Dat had ik ook kunnen maken, maar dat is niet mijn ding. Ik neem liever een kleiner stukje van de ongezonde taart. Maar als jullie geïnteresseerd zijn, laat maar weten, dan ga ik het toch proberen.

 

 

Nou, wat is jullie oordeel? Wel of geen rauwe chocolade?

 

 

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 9 december 2015

  Ik heb nog nooit rauwe chocolade gegeten! Wil het wel eens proberen. Die taart ziet er fantastisch uit trouwens.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge