22 januari 2018

Peuters en televisie kijken

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat onze Jim veel televisiekijkt. Hij vindt het superinteressant en terwijl hij beziggehouden wordt hebben wij even onze handen vrij om huishoudelijke klusjes te doen. Of even onze rust te pakken. ? Met digitale televisie, zoals van KPN bijvoorbeeld, kun je op ieder gewenst moment programma’s terugkijken. En dat doen we dan ook, regelmatig. Als er even niks op televisie is dat Jim leuk vindt is dat geen probleem dus.  Jim zou het echt niet erg vinden om de hele dag televisie te kijken. Maar dat laten we hem natuurlijk niet doen. Want televisiekijken is helemaal niet zo goed voor hem, toch?

Bron: Shutterstock

Peuters en televisie kijken

Als je met Google zoekt op ‘televisie en peuter’, krijg je een heleboel artikelen die eigenlijk allemaal zeggen dat het niet zo goed is voor een kind om televisie te kijken. Soms wordt het woord wetenschappelijk in de mond genomen, soms zelfs het woord bewezen. Maar eigenlijk wordt nooit verwezen naar het wetenschappelijke artikel. Wel zijn er twee rapporten uitgekomen. Eén van de Amerikaanse Academie van Pediatrie, en één van ‘mijn kind online’. Eigenlijk staat daar hetzelfde in: je kan als ouders niet om de televisie heen. Hij is er gewoon, en het is vrijwel onmogelijk om je kind geen televisie te laten kijken. Doe het echter niet teveel. Gebruik het niet om je kind zoet te houden. Zelf spelen is veel beter voor ze.

Hoe gaan wij om met televisie en onze peuter Jim?

Televisie als zoethoudertje

Oeps, soms gebruiken we de televisie dus wel als zoethoudertje. Maar alleen als het écht moet hoor. Soms moeten we gewoon iets huishoudelijks doen. Koken bijvoorbeeld. Natuurlijk kan Jim dan ook zelf spelen. Maar in de praktijk komt hij dan elke x minuten langs bij ons voor een beetje aandacht. En tijdens hij koken is dat gewoon héél gevaarlijk. Dan maar televisie, denk ik dan. Dat liever dan een peuter met brandwonden.

Televisie is óók leerzaam

Als kinderartsen zeggen dat “ongestructureerd” spel het beste is voor kinderen geloof ik dat. Maar televisie is niet helemaal slecht. Televisie is óók leerzaam. Van programma’s als Sesamstraat en Teletubbies leren kinderen heel veel. Tellen, kleuren, vormen, cijfers, letters, praten, delen… Het komt allemaal aan bod. Ik weet zeker dat Jim zonder televisie minder goed in tellen geweest was, bijvoorbeeld.

Samen televisiekijken

Jim vindt televisiekijken het leukste als er iemand meekijkt. Hij wordt soms ontzettend blij van iets, en dan wil hij weten of wij het ook leuk vinden. En soms ziet hij iets dat hij niet begrijpt, en dan kunnen we het uitleggen. Wanneer het kan proberen we daarom samen televisie te kijken. Tijdens koken kan dat natuurlijk niet, maar de Teletubbies kijken we bijvoorbeeld vaak wel samen. En dan raden we allemaal welke Teletubbie vandaag een dansje mag doen… Spannend! (Kuche-kuche…)

Televisie als onderdeel van het bed ritueel

Vlak voordat Jim naar bed gaat kijken we een vast programma. Een tijd lang was dat Pieter Konijn, maar toen Zapp Xtra daarmee stopte werd het Teletubbies. Nu is het Bumba. Door de terugkijkfunctie van digitale televisie maakt het niet uit dat het op het verkeerde moment wordt uitgezonden, superhandig.

Conclusie: Alles in balans

Ik denk dat iedereen wel snapt dat teveel televisiekijken niet goed is voor een peuter. Maar helemaal geen televisiekijken lijkt me ook niet handig. Spelen is leerzaam, maar televisie op een andere manier. Als je het in balans houdt is televisie volgens mij echt niet zo slecht voor een kind.

 

Hoe ga jij om met telvisie voor je kinderen?

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Suuz 23 januari 2018

  Het hoort er gewoon bij. Zolang het met mate is en geen enge gewelddadige TV vind ik het prima. Dochter (inmiddels 10) heeft letters en lezen heel vroeg al geleerd van ‘ik mik loreland’; een heel oude leerzame TV-serie. Ze ging al lezend naar groep 1.
  Maar ze leest gelukkig ook heel veel en is creatief, dus alle aspecten komen wel aan bod bij ons denk ik.

  Kortom: niks mis met wat TV lijkt me. Het is absoluut leerzaam en soms ook een prima zoethouder. Kinderen mogen af en toe best even moe zijn en gewoon willen hangen voor de buis. Niet alles hoeft continu geprikkeld te worden en superleerzaam te zijn.

 • Reageren Milou 22 januari 2018

  Hier ook zoveel mogelijk in balans. Door mijn zwangerschap en het vele ziek zijn staat/stond de televisie soms vaker aan dan me lief is, maargoed… het is niet anders en dan ben ik ‘blij’ dat het er is. Gelukkig kan hij ook goed lief zelf spelen zonder televisie en als hij eens een dag niet aan staat zeurt hij er niet om.
  Milou onlangs geplaatst…Ik ben nog steeds een crazy cat ladyMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge