11 september 2015

Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding?

borstvoeding is te gezellig om te stoppen

Leuke titel, hè? Alsof de rest van mijn blogs over borstvoeding niet persoonlijk zijn… Maar dit is dus een fair warning: Hou je niet van persoonlijke borstvoedingspraat en wil je geen intieme borstvoedingsfoto’s zien moet je nú stoppen met lezen. En ook niet naar beneden scrollen!

 

Ik heb altijd heel stoer gezegd, wanneer mensen vroegen hoe lang ik (wel niet) met borstvoeding zou doorgaan: “Het houdt vanzelf op, toch?” Nou, blijkbaar ben ik toch minder relaxed over borstvoeding dan ik dacht, want het begint op te houden en ik vind het niet leuk!

Tot twee maanden geleden had ik eigenlijk altijd overproductie. Ik deed hier ook echt mijn best voor, ik kolfde drie keer per dag op mijn werk en als dat nodig was ook nog een keer ’s avonds. Hierdoor was de vriezer vol, er kon echt niks meer bij en bovendien was ik bang dat ik op Lowlands niet goed genoeg kon kolven en pijnlijke borsten zou krijgen. Ik besloot daarom eerst niet meer ’s avonds te kolven en daarna nog maar één keer op mijn werk. In totaal dus gewoon drie (soms vier) keer per dag, live voeden of kolven, precies wat Jim vroeg. Het was echter niet mijn bedoeling om te stoppen…

Tijdens Lowlands kolfde ik ook drie keer per dag. Het viel me op dat er met 10 minuten per borst maar 100 ml productie in totaal was. Lag aan het slechte eten en niet genoeg non-alcoholisch vocht drinken, dacht ik. Eenmaal thuis reageerde Jim echter nogal raar, tijdens het voeden. Hij was heel onrustig, lag ontzettend te spartelen en was duidelijk ontevreden. Ik legde hem voor de zekerheid wat vaker aan, maar dat is lastig met zo’n actieve baby van negen maanden oud, die is snel afgeleid. Hij had veel meer dorst dan gewoonlijk naast de borstvoeding, en als ik hem dan een flesje water gaf dronk hij die supersnel leeg en wilde soms zelfs nog meer. Ook is hij een paar nachten weer wakker geworden, volgens mij echt met dorst, terwijl hij dit maanden niet gedaan heeft…

borstvoeding 9 maanden

Spartel de spartel…

Toen ik weer aan het werk ging ben ik daarom een paar dagen weer drie keer per dag gaan kolven, en dat viel tegen! Per keer 30-50 ml. Uit twee borsten samen. En ik weet dat ze zeggen dat na zoveel maanden borstvoeding kolven niet zo goed meer kan gaan, en dat baby’s er veel meer uithalen. Toch denk ik dat het niet veel scheelde, als ik het gedrag van Jim zag. En ik wilde ook geen baby-tje pesten…

Gelukkig was de productie na een kleine week weer een beetje normaal geworden, Jim is er in elk geval tevreden mee, maar kolven heeft nog steeds weinig zin. De ingevroren melk in de vriezer maken we daarom op, op dagen dat ik werk, één flesje per keer dus. ’s Avonds en ’s ochtends geef ik borstvoeding, en op mijn vrije dagen ook overdag één of twee keer, natuurlijk.

bewegen en mamamelk drinken

Valt bijna naar beneden…

Als een baby kunstvoeding krijgt gaat die ergens tussen de acht en tien maanden over naar twee, in plaats van drie voedingen. Met borstvoeding blijft het op verzoek, maar ik vind dat maar een lastige aangelegenheid op dagen dat ik er niet bij ben. Jim vraagt sowieso niet meer, ik leg hem gewoon aan als hij wakker wordt, voor hij naar bed gaat en ergens wanneer het uitkomt overdag… Overgaan op twee voedingen zou daarom juist heel makkelijk moeten zijn, gewoon die overdag weglaten, maar mijn twijfel blijft toch. Krijgt hij wel genoeg binnen?

Dat is ook de reden dat we hem een boterham geven na de borstvoeding ’s ochtends. Die eet hij helemaal op! Maar drinken hoeft hij dan weer niet… Ik twijfel toch, moeten we hem in plaats van het flesje afgekolfde melk overdag kunstvoeding gaan geven of iets anders te drinken? Gelukkig is er de website borstvoeding.com, mijn steun en toeverlaat als ik begin te twijfelen. Hoeft niet, vertrouw jezelf en je lichaam… Maar, toch…

 

 

Wat denken jullie, en hoe ging dat bij jullie, stoppen met borstvoeding?

 

 

Leuk? Lees ook deze blogposts over borstvoeding:

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren anneke 28 januari 2016

  Kolven is bij mij helaas nooit gelukt. Na 2x 15minuten kolven hooguit 80cc. Na 4 weken stagneerde het gewicht van mijn dochter. Na 8 weken bijvoeding gaan geven. Ze is ruim 5 maanden, ze krijgt 2x de borst en 3x de fles. Voedingen overslaan (ik werk in de zorg en draai slaapdiensten) gaat tot nu toe prima. Geen zere borsten en mn dochter lijkt genoeg te drinken.

 • Reageren Het borstvoedings-ABC - Alweer een nieuwe moeder blog 12 oktober 2015

  […] Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding? […]

 • Reageren Borstvoeding: ook 's nachts 'op verzoek'? - Alweer een nieuwe moeder blog 4 oktober 2015

  […] Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding? […]

 • Reageren Gastblog: kolfdagboek van een pilote - Alweer een nieuwe moeder blog 21 september 2015

  […] Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding? […]

 • Reageren Inge 14 september 2015

  Ik heb pas geleden bijna hetzelfde gehad. Maar die van ons is net 6 maanden. Ik vond hem extra hongerig en dacht inderdaad dat hij niet genoeg kreeg. Hij zat ook net in een sprongetje en sliep overdag weinig. Het CB raadde daarom aan om extra zetmeel te geven. Dus brood in de ochtend en bij de lunch, liga door het fruit en aardappelen. Maar ik twijfelde ook of we niet voor twee voedingen aan de kunstvoeding moeten want ik kolf minder dan hij op het KDV drinkt. Maar mijn gevoel is ook dat de productie heel erg samenhangt met hoeveelheid slaap en stress. Een kleine twee weken later is alles wat stabieler en het mannetje tevreden. Dus ik verwacht dat hij echt toe was aan ander eten en grotere porties. Dus ik ga toch maar even door… (Zolang het kolven gaat). Succes!

 • Reageren Vera 12 september 2015

  Echt fijn s morgens inderdaad! Lekker knuffelen en langzaam wakker worden met je kleine grote liefde!? ik ben fan

 • Reageren Vera 12 september 2015

  Hier langzaam aan het afbouwen naar 1 voeding bv. Extra gezellig zijn deze momenten nu!

  • Reageren Elisabeth 12 september 2015

   Ja dat zeker! Vooral die ’s ochtends als ie nog half slaapt, de andere spartelt hij zoveel dat is bijna niet leuk meer…

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge