15 maart 2016

Zo maak je pap van moedermelk/borstvoeding

Pap maken van moedermelk – Als je borstvoeding geeft vraag je je misschien af of je pap kunt maken van afgekolfde moedermelk. Ja, dat kan gewoon. Tenminste, het kan, maar het is natuurlijk helemaal niet zo gewoon als pap maken van gewone melk of opvolgmelk. Borstvoeding is (en blijft) bijzonder.

pap van moedermelk

Ik heb helaas geen foto van Jim die pap van afgekolfde moedermelk uit de fles kreeg. Dit is gewone afgekolfde melk. De Medela Calma speen kan je trouwens absoluut niet gebruiken bij pap. Daar komt niks doorheen!

Enzymen

In tegenstelling tot koemelk is moedermelk niet gepasteuriseerd. Daardoor zitten er nog werkzame enzymen in moedermelk en die zorgen er voor dat pap minder makkelijk bindt. Als je toch graag pap wilt maken van afgekolfde moedermelk zijn er daar volgens mij twee oplossingen voor.

De pap van moedermelk gewoon dun laten

Je kunt de pap van afgekolfde moedermelk natuurlijk gewoon dun laten. Eventueel voeg je iets meer granen toe aan de moedermelk. Echt heel dik zal de pap waarschijnlijk niet worden. Toch kun je het waarschijnlijk wel met een lepeltje geven en in een fles geven kan natuurlijk helemaal goed
De afgekolfde moedermelk eerst koken

Toen ik voor het eerst pap maakte voor Jim heb ik ervoor gekozen om afgekolfde moedermelk eerst te koken. Ik wilde het allemaal zo goed mogelijk doen, dus ik wilde lekker dikke pap met een lepeltje geven aan hem. Op die manier leert een baby goed happen en slikken. Als je de moedermelk kookt worden de enzymen onwerkzaam en kunnen ze heb binden van de pap dus niet verstoren. Als je de gekookte moedermelk mengt met granen wordt de pap gewoon dik. Er zit echter ook een nadeel aan het koken van moedermelk. Je maakt namelijk een deel van de gezonde stoffen in moedermelk onwerkzaam! Bijvoorbeeld de goede antistoffen die in moedermelk zitten. Als je kindje maar één keer per dag pap krijgt en de rest gewone rauwe afgekolfde moedermelk of live borstvoeding is dat natuurlijk niet zo heel erg. Maar ik wilde het toch even melden. Een ander nadeel dat ik bemerkte was dat het koken van moedermelk heel erg stink. Misschien dat het aan mij lag hoor, maar ik vond het écht geen lekkere geur hebben.

Welke granen gebruik je om pap te maken van afgekolfde moedermelk?

In principe kun je gewoon dezelfde granen gebruiken als voor gewone melk of opvolgmelk, dus ook de voorgegaarde granen waarbij je de pap niet hoeft te koken. Let wel op de informatie die op de verpakking staat over de geschikte leeftijd van de baby. De darmen van jonge baby’s moeten nog een beetje wennen aan voedingsvezels. Het voedingscentrum raadt daarom aan om te beginnen met iets lichts als rijstebloem en dit langzaam op te bouwen naar wat meer volkoren granen. Je kunt de voorgegaarde granen voor papjes vinden bij de babyvoeding in de supermarkt en in sommige drogisten. Let wel op, in sommige producten zit al opvolgmelkpoeder gemengd. Denk bijvoorbeeld aan het PyjamaPapje. Deze producten kun je niet gebruiken om pap van afgekolfde moedermelk mee te maken.

Wanneer geef je pap?

Omdat Jim toch al vaak afgekolfde melk kreeg, wanneer ik aan het werk was, hebben wij hem vaak pap gegeven. Vanaf dat hij een maand of zes was tot een maand of tien denk ik dat hij iedere dag wel een fles pap kreeg. Wij gaven deze meestal overdag, omdat ik dan natuurlijk op mijn werk was. Ik voedde Jim liever live voor het slapen gaan en voor ik naar mijn werk ging. Veel ouders geven juist pap voor het slapen gaan, zo kan het een beetje helpen met doorslapen. ’s Ochtends is het ook een makkelijke en snelle optie natuurlijk, als je er zelf niet bij bent om een voeding te geven.

 

 

Zo maakten wij pap van afgekolfde moedermelk. Hebben jullie dat ook weleens gedaan? En hoe deden jullie dat?

 

 

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Mathiske's mama blog 16 maart 2016

  Wij hebben het een week geprobeerd s’avonds, maar we hebben de pap gewoon dun gelaten. In een Difrax fles met een L speen. Het maakte geen verschil dus zijn we daar mee gestopt

 • Reageren Machteld 15 maart 2016

  Ik heb het gedaan na heel veel gedoe om mijn dochter de middagvoeding op de opvang binnen te laten krijgen. Ze was namelijk een zeer koppige fles weigeraar. Alles geprobeerd, ben zelfs tussendoor zelf gaan voeden. Toen dit echt niet meer kon zijn we pap gaan maken van de melk zodat ze dit kon lepelen. Eerste paar happen ging dat goed, toen werd de pap weer bijna net zo dun als melk, wat ze dan wel weer uit een tuitbeker dronk. Moedermelk koken heb ik nooit bij stilgestaan.

  • Reageren Elisabeth 15 maart 2016

   Ja wij deden het ook vooral omdat Jim het lekkerder vond. Maar bij mama drinken is natuurlijk het lekkerste 😉

 • Reageren mieke 15 maart 2016

  ik heb het wel eens gedaan met de middagvoeding(als ik aan het werk was) maar hij raakte er nogal ‘verstopt’ van, van 1 tot 2 poepluiers per dag, hadden we er ineens 5 dagen geen meer…dus maar mee gestopt, ik zag het nut er ook niet van in…in geval van de laatste voeding pap te geven zodat ze beter door slapen snap ik het wel, maar dat is op de dagen dat ik moet werken,naast het ontbijt, de enige voeding die ik ‘live’ kan geven dus dat doe ik liever ook niet

 • Reageren Malou 15 maart 2016

  Ik heb het wel eens gebruikt voor door de havermout, maar nu eigenlijk nooit meer. Ik kolf ook niet meer (en als ik het zou doen, zou er waarschijnlijk heel weinig uitkomen door de zwangerschap) dus als ze havermout eet, maak ik dat met andere melk.
  Malou onlangs geplaatst…Zoef Zoef dieren en Vrolijke VriendjesMy Profile

 • Reageren Maai 15 maart 2016

  Nee nooit gedaan. Was wel een optie geweest.

 • Reageren Jess 15 maart 2016

  Helemaal niet bij stil gestaan dat dit kon. Ik ben het zelf niet van plan, maar toffe informatie voor ouders die toch graag pap willen geven. 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge