29 oktober 2016

Paastaart á la “doe maar wat we toevallig nog in huis hadden”

Paastaart – Oeps, weer geen groenterecept vandaag. Ik ben uit geweest gisteren, vandaar. En moe. Dus. Maar in deze paastaart (die eigenlijk gewoon altijd kan) zit óók een beetje groente: Zoete aardappelcrème en soja(room).

Ik ben niet zo’n geweldige bakker. Ik heb het geduld niet, de tijd niet en vaak de zin ook niet. Soms moet ik echter gewoon even een taart bakken. Meestal omdat er  wat spullen opgemaakt of uitgeprobeerd moeten worden. Deze keer was dat ook zo. Ik heb twee geweldige paasboxen gekregen,  één van ‘de Kroon op het werk’ en één van de Plus, en daar zaten wat bakproducten in. Nou, die moest ik proberen natuurlijk. Bij één van de producten, de Aïcha zoete aardappel crème, zat een receptsuggestie voor een taart. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet geheel iets anders van het recept zou maken. Het leek me een leuk idee, zo’n taart, maar dan helemaal anders. Mijn idee was een paastaart. Veel eieren dus. En zoveel mogelijk producten uit de foodybox en de verantwoorde paas brunch box.

 

N.B. alle producten waarvan ik het merk noem kunnen uiteraard door een ander merk of zelfs een soortgelijk product vervangen worden.

 

Ingrediënten & benodigdheden

paastaart 2

Zo zag de taart eruit vlak voordat hij in de oven ging. Hier zie je ook mooi hoe ik denk over gratis producten. Je ziet de moestuintjes (waar we de tuinkers net van geoogst hebben), de producten uit de paasboxen, maar ook de mixer uit de jaren ’70 die van mijn schoonmoeder is geweest.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
 2. Spuit de taartvorm goed in met de bakspray
 3. Rol het bladerdeeg een beetje uit
 4. Leg het bladerdeeg in de vorm en druk het goed aan
 5. Bak het deeg blind tot het bijna gaar is (ongeveer 10 minuten)
 6. Klop de eiwitten met de basterd- en vanillesuiker tot ‘soft peaks’
 7. Roer in een andere kom de eierdooiers met de zoete aardappelcrème en de sojaroom goed door elkaar, tot ze helemaal gemengd zijn
 8. Vouw het eierdooiermengsel door het geklopte eiwit
 9. Giet het mengsel in het afgebakken deeg
 10. Bak de taart tot het eiwit helemaal gaar is, maar nog wel een beetje beweegt als je tegen de taartvorm tikt (ongeveer 20-30 minuten)
 11. Laat de taart goed afkoelen voordat je hem aansnijdt

paastaart 3

Resultaat

De taart ziet er ‘rustiek’ uit. Daarmee bedoel ik dat ik de randje wellicht iets beter af had kunnen werken. Maar wie heeft daar nou tijd voor? Als je een taart aan het bakken bent, terwijl je dreumes alle keukenkasttjes leeg aan het halen is en jouw legging naar beneden probeert te trekken. (Zie onderstaande foto)

paastaart 1

Dreumes Jim is zelf niet te zien op de foto. Hij probeert op dit moment namelijk krijsend mijn legging naar beneden te trekken.

De smaak van de taart is karamellig, maar niet al te zoet. Ik heb er expres niet al te veel suiker in gedaan, daar hou ik niet zo van. De karamelsmaak komt echt van de zoete aardappelcrème. Daar heb ik ook los een likje van geproefd, en ik vond het meer naar gebrande suiker en karamel smaken dan zoete aardappel. Verder proef ik niet dat ik sojaroom gebruikt heb in plaats van gewone room. Die is een prima vervanger dus. Het bladerdeeg in de taart is erg lekker, al zou ik niet zo kunnen zeggen dat het lekkerder is dan bladerdeeg uit de vriezer.

 

Kortom, ik vind de taart erg geslaagd. Lekkere smaak en rustiek uiterlijk. 😉

 

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Mathiske's mama blog 24 maart 2016

  Ziet er goed uit! Ik ga een red velvet cake maken met pasen

  • Reageren Elisabeth 24 maart 2016

   Oeh dat klinkt helemaal lekker

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge