18 september 2016

Ovulatietesten van de Action vs. Clearblue

Ovulatietesten van de Action vs. Clearblue – Vorige maand vertelde ik je dat we besloten hadden om ovulatietesten te gaan gebruiken. Ik vertelde hoe dit de eerste maand ging en dat ik gekozen had voor het merk Clearblue. Dit is best aan de prijs, en ik kreeg veel tips over de ovulatietesten van de Action. Deze zijn veel goedkoper en even nauwkeurig. Helaas is onze poging tot zwanger worden vorige maand niet geslaagd. Het leek me daarom een interessant idee om de twee ovulatietesten eens te vergelijken. Ik vergelijk de eigenschappen van de testen en het gebruiksgemak.

clearblue-action-ovulatietesten

Prijs

De prijs is het grootste verschil tussen de twee ovulatietesten. Bij de Action kosten ze €2,49 per 5 stuks, die van Clearblue zijn (bij bol.com in elk geval)  €34,99 per 20. Dit komt neer op een kleine 50 cent per stuk voor de Action ovulatietest en  €1,75 voor de Clearblue ovulatietesten. De ovulatietesten van Clearblue zijn dus meer dan drie keer zo duur.

Gebruiksgemak

Persoonlijk vind ik de ovulatietesten van de Action makkelijker in gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is het dopje eraf, overheen plassen (of in urine dippen), en that’s it. De ovulatietesten van Clearblue zijn digitaal. Dat betekent dat je het staafje in een houder  moet plaatsen. En hoe simpel dat ook klinkt, als je om half vijf ’s morgens nodig moet plassen en je ogen nog half dicht zitten, gaat het bij mij weleens fout. Je moet minstens vier uur niet geplast hebben. En voor mij betekent dat dat ik de ovulatietest ’s ochtends moet doen, want op de rest van de dag zit er standaard korter tussen. En als ik wakker wordt ’s nachts, en moet plassen, moet ik het dus dan doen… Maar als je daar geen last van hebt is dat natuurlijk geen probleem.

Aflezen van de test

Het aflezen van de test vind ik bij de Clearblue makkelijker. De Action test heeft twee streepjes die je moet aflezen, de Clearblue een smiley. Ik ben zo iemand die bij een vaag streepje gaat twijfelen. Is hij nou wel positief of niet? Is het misschien een indroogstreepje? Bij een zwangerschapstest vind ik dat niet zo erg. Als je twijfelt doe je hem de volgende dat nog eens, want dan ben je toch nog steeds zwanger (als het goed is). Bij je ovulatie is het dan te laat. De Clearblue test geeft duidelijkheid. Wél een smiley of niet. Wél ovulatie of niet.

Afwegen van prijs tegen zekerheid

Voor mij is die zekerheid het belangrijkste, en ik kies daarom voor de Clearblue ovulatietest. Maar ik heb makkelijk praten. Ik heb sinds ik gestopt ben met borstvoeding een regelmatige cyclus van 28 à 29 dagen. Dit betekent dat ik op dag 11 kan beginnen met testen, en ik heb dan drie of vier testen nodig. Zelfs met een prijs van €1,75 vind ik dat best meevallen.

Maar wat als je cyclus veel langer is? Ik weet uit ervaring dat je als je borstvoeding geeft geen idee hebt wanneer je ovulatie zal komen. Als je dan zwanger wil worden kun je eindeloos testen. Als je begint op dag 12, en je cyclus is twee of drie maanden, kun je dus makkelijk 20 of 30 ovulatietesten gebruiken. Dan wordt het gebruik van Clearblue testen wel heel duur…. En dan heb ik het nog nniet eens over de mogelijkheid dat het maanden duurt voor je zwanger bent…

Hoe het vorige maand bij ons ging

Vorige maand hadden we dus vier Clearblue ovulatietesten nodig. En toen hebben we een (geslaagde) datenight ingepland. Een week later was Lowlands, en vanaf de dag dag we terug kwamen was ik misselijk. Stiekem hoopte ik dat dit een eerste teken was! Maar helaas, twee dagen later werd ik ongesteld. Vier dagen te vroeg.

Innestelingsbloeding?

Ik zeg ongesteld, maar eigenlijk was het meer een paar druppels bloed. Omdat ik ook misslijk was hoopte ik op een innestelingsbloeding. Deze heb ik bij eerdere zwangerschappen ook wel gehad, dus het had gekund. Helaas mocht het niet zo zijn. De overige vijf dagen tot ik echt ongesteld werd hield het bloeden soms op, maar dan begon het weer. Het werd langzaam steeds iets erger tot ik (een dag te laat) echt ongesteld werd. En toen verdween mijn misselijkheid pas. Ik heb geen zwangerschapstest gedaan, dus ik weet niet of het nou een menstruatie van 11 dagen was of een mislukte innesteling. In elk geval had ik geen idee meer wanneer mijn cyclus nou begonnen was, en wanneer ik moest beginnen met de ovulatietesten.

Ovulatietesten van de Action én Clearblue

Ik ben maar gewoon begonnen met testen op dag 12, gerekend vanaf de eerste dag van de bloeding. Ik had sterk het vermoeden dat dat ceel te vroeg was, dus ik was ook niet bang om een streepje te missen. De eerste zes dagen heb ik daarom alleen ovulatietesten van de Action gebruikt. Daarna begon ik het gevoel te krijgen dat mijn ovulatie er aan zat te komen (als je begrijpt wat ik bedoel ;-)) en ben ik daarnaast ook Clearblue ovulatietesten gaan doen.

Tip: plas in een plastic bekertje

Maar moet je dan over twee stickies heen plassen? Neeeeeeeeeeeeeee, je kunt je urine ook opvangen en dan de test er inhouden. Ik gebruik daar een plastic bekertje voor. Je moet de test er da wel lange genoeg inhouden, minstens 20 sec.

Een vaag streepje

ovulatietesten-vergelijking-action-clearblue

Dat is dus een héél vaag streepje…

En na een paar dagen gebeurde precies waar ik bang voor was: een vaag streepje op de ovulatietest van de Action. Gelukkig had ik ook een ovulatietest van Clearblue gebruikt. Dit was het resultaat.

Afwachten

De datenoght is in elk geval succesvol verlopen, dus nu is het weer afwachten. Ik hoop in elk geval niet dat het een herhaling van vorige maand wordt. Graag meteen duidelijkheid: wél of niet ongesteld!

 

 

Begrijp je een beetje wat ik bedoel met die onzekerheid over het streepje?

 

 

Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reageren Ellen 25 september 2016

  Ik gebruikte ook die van Clearblue, met onregelmatige cyclus (gaf toen borstvoeding) heb ik er heel wat verbruikt en was ik met 5 maanden zwanger. Ik ben tevreden over die van CB en moet ook niet denken aan een vaag streepje.

 • Reageren Kelly 24 september 2016

  Clear blue heeft ook nog een andere test met knipperende smileys. Clear blue advanced. Die geeft nog vroeger aan wanneer je gaat ovuleren. 4 dagen op voorhand. Werkte bij mij perfect. Ik wist ook niet hoe m’n cyclus in elkaar zat. Soms 30 dagen soms 40… Duur, maar ik heb maar 1 doos moeten kopen 🙂

 • Reageren Barbara 22 september 2016

  Clearblue gebruikt precies dezelfde technologie als Actiontests, alleen de houder interpreteert het vervolgens voor je. Dat betekent dus dat ze er prima naast kunnen zitten met hun smiley, en als je zelf een vaag streepje ziet weet je tenminste dat het onduidelijk is, maar een smiley geeft je geen informatie over hóe zeker/onzeker het resultaat is. Smiley kan dus prima een vals positief resultaat zijn! (Hoewel het geen kwaad kan om dan gewoon seks te hebben natuurlijk 😉 maar als je bijvoorbeeld de tests doet om één enkele inseminatiepoging te timen, dan moet je nauwkeuriger zijn, en dan is die clearblue test gewoon niet goed genoeg.)

  De gedachte achter een ovulatietest is dat je LH (het hormoon waarop je test), dat normaalgesproken aanwezig is in je urine, ineens heel erg sterk aanwezig is ongeveer 24 uur voor je ovuleert. Het teststreepje op de test geeft het niveau van LH aan, dus daarom moet je altijd vergelijken met het controlestreepje: een vaag streepje LH betekent dat er wel LH is, maar waarschijnlijk niet superhoog (dus geen piek!). Als het teststreepje donkerder is dan het controlestreepje, dán is het bingo. Dat vage streepje op je test lijkt me ook geen positief resultaat, volgens mij zit Clearblue er dus ook gewoon naast (zie commentaar hierboven :)).

  Daarom zou ik ook juist niet de ochtendurine gebruiken voor ovulatietesten: dan kan het zijn dat je urine juist te geconcentreerd is en onterecht een donker streepje laat zien. Je moet wel inderdaad zorgen dat je urine niet té waterig is; de instructies die ik las was dat je ±2 uur voor je de test doet moet stoppen met drinken.

  Toen ik die tests deed, deed ik ze ook veel vaker; om de 6 uur. De LH-piek duurt namelijk maar 24 uur, maar als het toppunt van de piek ‘savonds om 6 uur is, dan is het niveau die ochtend (en de volgende ochtend) waarschijnlijk niet hoog genoeg voor een duidelijk positief testresultaat…

  Kortom, mijn advies: gebruik Actiontests, maar dan wel minstens 2x per dag. Je kan bij de ClearBlue de test ook uit de houder halen, dan zie je de streepjes ook zelf 🙂

 • Reageren Merel 21 september 2016

  Duimen dat ’t raak is! Ik snap je onzekerheid wel en begrijp dat je voor zekerheid gaat. Vind die indroogstreepjes met zwangerschapstesten ook zo ellendig. Dan kun je maar beter duidelijk zien waar je aan toe bent.
  Merel onlangs geplaatst…Zo’n dagje thuiswerken, wat doe je dan eigenlijk?My Profile

 • Reageren Vlijtig Liesje 20 september 2016

  Ik zou ook kiezen voor zekerheid. Normaliter zou de voordeligste prijs me het meest aanspreken, maar niet bij dit soort dingen.

 • Reageren Neelke 20 september 2016

  Leuke vergelijking en spannend!!! Ik hoop voor je dat het de volgende keer goed nieuws is. Ik heb nog nooit ovulatietesten gebruikt eigenlijk, maar leuk om er over te lezen.

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 19 september 2016

  Ik heb al die tijd van de Action gebruikt en ben er drie keer zwanger mee geraakt in totaal 😉 Ik zou zelf nooit zoveel geld uitgeven aan die van Clear Blue.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Your Story – Fabi heeft het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)My Profile

 • Reageren Malou 19 september 2016

  Spannend zeg, hopelijk is het binnenkort raak!
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #174; toch nog even zomerMy Profile

 • Reageren -N | Mommies Life 19 september 2016

  Ik heb ze ook van de action. Maar nog niet goed gebruik van gemaakt omdat ik nog niet weer hoe mijn cyclus verloopt… Misschien dat ik die van CB ook maar ga halen…
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…Waar blijft mijn menstruatie?My Profile

 • Reageren anne 18 september 2016

  Wij hebben de ovulatietesten van zwanger&kids gebruikt de dipsticks

 • Reageren Simone 18 september 2016

  Gewoon die van de action gebruiken en bij onzekerheid over het streepje een clearblue erachteraan ja ? alleen jammer dat die per 20 in een doos zitten zeg. Dat is een hoop?! Ik duim voor je!

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 18 september 2016

  Ik duim voor je mee 🙂 scheelt wel veel in prijs maar aan een onduidelijk streepje heb je natuurlijk niks. Veel liefs X
  (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Veilige kindernagellak: zo blijft nagels lakken extra leukMy Profile

 • Reageren Kirsten 18 september 2016

  Ik duim dat het volgende maand goed nieuw is! Goede review trouwens van beide testen!
  Kirsten onlangs geplaatst…Video| Shoplog #4 Kruidvat, Hema, Filou&Friends, Bart Smit & OkaïdiMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge