20 januari 2016

Nijntje babybiscuit en dreumesbiscuit

Nijntje babybiscuit en dreumesbiscuit van Bolletje, koekjes speciaal voor je baby en dreumes. De babybiscuit is vanaf 8 maanden en de dreumesbiscuit, hoe kan het ook anders, vanaf 12 maanden. Ze zijn speciaal om als tussendoortje te geven, en daarom zijn ze per twee stuks apart verpakt. Hartstikke handig, maar zijn ze echt zo gezond als de tegevoegde ijzer, calcium en vitamine B1 doen vermoeden?

Nijntje babybiscuit dreumesbiscuit

Uiterlijk en verpakking

In beide dozen zitten tien pakjes van twee koekjes. De ingrediënten, voedingswaarde per 100 gram en prijs zijn precies hetzelfde, het enige verschil is dat de babybiscuit iets kleiner is dan de dreumesbiscuit. De babykoekjes zijn 6,3 g per stuk (12,6 g per twee) en de dreumeskoekjes 7,5 g per stuk (15 g per twee). Beide zijn, uiteraard, in de vorm van Nijntje.

 

Nijntje babybiscuit dreumesbiscuit

Ingrediënten

Tarwebloem, suiker, tarwezetmeel, plantaardige oliën (palm, raap), glucose-fructosestroop, calciumcarbonaat, emulgator (soja-lecithine), rijsmiddel (E500), aroma, ijzerpyrofosfaat, vitamine B1.

De ingrediënten zijn vergelijkbaar met gewone biscuitjes. Er zit geen boter in de koekjes maar plantaardige olie. Daar zit minder verzadigd vet in. Verzadigd vet is minder gezond dan onverzadigd vet, dus dat is goed. Al is een deel van de olie palmolie, en die bevat in verhouding juist weer meer ongezonde verzadigde vetten. Verder is er extra calcium, ijzer en vitamine B1 aan de koekjes toegevoegd.

Voedingswaarde

Ter vergelijking heb ik de voedingswaarde per 100 gram van de Nijntje babybiscuit en dreumesbiscuit uitgezet tegen die van gewone theebiscuit. Deze voedingswaarde heb ik uit de NeVo-tabel van de RIVM-website gehaald. De voedingswaarde van de Nijntje biscuit heb ik van de verpakking gehaald, al staat deze ook in de NeVo-tabel. Deze verschilt echter van de voedingswaarde op de verpakking. Ik hou die op de verpakking aan, omdat ik er van uit ga dat dit de meest up-to-date versie is.

Per 100 gram Gewone Biscuit Nijntje biscuit
Energie (kJ) 1869 1750
Energie (kcal) 443 410
Eiwit totaal (g) 7,6 6
Koolhydraten totaal (g) 77,2 77
w.v. suikers (g) 18,6 22
Vet totaal (g) 11 8,5
w.v. verzadigd (g) 5,1 3,5
Voedingsvezel (g) 2,5 2,5
Natrium (mg) 425 50
Calcium (mg) 48 360
IJzer (mg) 1 9,5
Vitamine B1 (mg) 0,06 0,45

Er zijn kleine verschillen tussen de soorten biscuit. Opvallend vind ik dat het niet zo is dat er minder suiker zit in de Nijntje biscuit. Wel zit er iets minder vet in, en minder verzadigd vet. Hierdoor is het energie-gehalte van de Nijntje biscuit iets lager. Er zit veel minder natrium in de Nijntje biscuit. Waarschijnlijk is dit de reden dat het koekje erg laf smaakt, maar dat is goed voor baby’s, dreumessen en peuters natuurlijk. Verder kun je zien dat er veel extra calcium, ijzer en vitamine B1 is toegevoegd.

Is Nijntje babybiscuit en dreumesbiscuit beter dan een gewoon koekje?

Ik denk  dat Nijntje biscuit minder slecht is dan gewone biscuit. Gewoon omdat er veel minder zout in zit. Ik vind het jammer dat er niet ook watw minder suiker aan toegevoegd is. Voor kleine kinderen hoeft die hele zoete smaak echt niet, iets minder zoet vinden ze ook lekker. Voor de toegevoegde vitamine en mineralen geldt hetzelfde als altijd. Als je baby of dreumes gevarieerd eet zoals geadviseerd wordt door het Voedingscentrum, zijn deze toevoegingen niet nodig.

Wat is er dan zo slecht aan die baby- en dreumeskoekjes?

Met de koekjes op zich is niet per se iets mis, maar het is erg makkelijk om gewoon iedere dag twee van die koekjes te geven aan je baby of dreumes. Op die manier leer je je kindje dat iedere dag koekjes eten normaal is. Bovendien geef je je kindje zomaar suiker, en went het aan een zoete smaak. Als je er voor kiest om wel Nijntje babybiscuit of dreumesbiscuit te geven raad ik je aan dit niet elke dag te doen, maar één of twee keer per week. En het is niet nodig om de dreumesbiscuit te geven. De babybiscuits zijn net iets kleiner en dat is helemaal niet erg. Als je kindje nog honger heeft kun je een ander gezond, of iets meer verantwoord tussendoortje geven. Of probeer deze Beestenboel Koekjes van Organix Goodies eens.

 

 

Wij geven af en toe een Nijntje babybiscuit aan Jim. Ééntje, de andere eten we lekker zelf op. Geven jullie weleens speciale babybiscuit of dreumesbiscuit aan je kindjes?

 

 

Hou je wel van dergelijke eerlijke artikelen over het babyvoeding? Volg ‘alweer een nieuwe moeder’ dan op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en/of Bloglovin’.

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Malou 21 januari 2016

  Ik ben vast een loedermoeder maar ik geef Nomi gewone biscuitjes. Ik vind dit soort koekjes altijd een beetje onzin (hoewel het verschil in zout wel erg groot is).
  Malou onlangs geplaatst…Tag: pregnancy questionsMy Profile

 • Reageren Karlien 21 januari 2016

  Leuk geschreven, fijne info. Ik gaf ze soms, wel twijfelde ik over hoe gezond ze zijn. Had ze bij me als we een lange dag op stap waren. Als onderdeel van allerlei tussendoortjes.
  Karlien onlangs geplaatst…Curaçao: dag 14 en 15My Profile

 • Reageren Nicole 20 januari 2016

  Ik heb een pak van die gele in huis en daar doen we al heel lang mee. Ik neem ze mee als we een dagje weggaan, maar thuis krijgt hij ze zelden. En inderdaad, dan krijgt hij er eentje en eet ik de andere zelf op!
  Nicole onlangs geplaatst…Is mijn sociale leven voorbij nu ik moeder ben?My Profile

 • Reageren José 20 januari 2016

  Ik koop ze niet. Zolang dochterlief geniet van rijstwafels, fruit, stukjes komkommer, stukjes tomaat en heel af en toe een soepstengel wil ik dat graag zo houden. Hier houden we suiker zo lang mogelijk beperkt tot een absoluut minimum 🙂
  José onlangs geplaatst…Naomi: 11 maandenMy Profile

 • Reageren nathalie 20 januari 2016

  Ik ben zelf ook niet zo voor al die koekjes, snoepjes en dessertjes. Vince krijgt wel eens een koekje maar we maken er zeker geen gewoonte van.

 • Reageren Ilse van Kreanimo 20 januari 2016

  Bij warre Heb ik het erg lang kunnen vermijden. Hij is onze oudste en is 5.
  De meisjes kregen ze sneller omdat ze het zagen bij de andere twee.
  Maar ik probeer het zeker te beperken.
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Blue Tuesday voor mij.My Profile

 • Reageren Jeanine 20 januari 2016

  Ik gaf het zelden. Meestal gaf ik een rijstewafel of fruit maar als ze het kregen, een groot feest. Ik moet overigens toegeven dat ik ze zelf ook lekker vind haha
  Jeanine onlangs geplaatst…Eerste keer naar de psycholoog (zo gek nog niet)My Profile

 • Reageren Channah 20 januari 2016

  Ik geef deze koekjes inderdaad wel eens aan mijn dochtertje, maar ik moet zeggen dat ze het vaker krijgt als we bijvoorbeeld een hele dag weg zijn, thuis maak ik vaak zelf een lekker tussendoortje voor d’r, of heb ik andere alternatieven (zoals rijstwafeltjes van goodies etc).

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge