16 november 2015

Niet in hun naam

notinmyname

Het is zaterdag, de dag na de recente reeks aanslagen in Parijs. Er komen verschrikkelijke berichten uit Frankrijk, maar vandaag komt ook Sinterklaas aan in Meppel. Ik zap heen en weer tussen de extra nieuwsuitzendingen en de intocht.

Aan het eind van de middag ga ik even een boodschap doen met Jim in de kinderwagen. Op weg naar de supermarkt kom ik de ‘simpele’ buurman tegen. Hij staat zoals zo vaak in zijn deuropening en zegt iedereen goedendag en vraagt hoe het gaat, met een accent, want hij is allochtoon. Iets verder kom ik een klein oud meneertje tegen, ik denk dat hij van oorsprong Marokkaans is maar ik weet niet waarom. Hij draagt altijd zo’n hoedje al het aapje in Aladin, een fez? We glimlachen naar elkaar en knikken.

Het is gruwelijk druk in de winkel, voornamelijk mensen met kinderen. Blijkbaar hebben wel meer mensen het einde van de intocht van de Sint afgewacht. Het is passen en meten met een kinderwagen aan de ene hand en een boodschappenmandje aan de andere, tussen alle andere winkelwagens door, maar iedereen lacht begrijpend naar elkaar en uiteindelijk lukt het iedereen om zijn boodschappen te verzamelen en in de rij bij de kassa te staan. Je weet hoe dat gaat met een baby in de rij bij de kassa, dat is alleen maar gezelligheid en lachen. Het is een lange rij en het wachten duurt lang, maar dat maakt niet uit, het is zaterdag.

Terug naar huis, lopen twee mannen me tegemoet, ze hebben een duidelijk mediterraans Arabisch uiterlijk. De ene zingt een islamitisch gezang of in elk geval iets Arabisch klinkt. Ik moet lachen, want hij heeft een Unox muts op. Bij het passeren lachen we vriendelijk naar elkaar en groeten elkaar.

Die zelfde buurman van de heenweg staat nog steeds in zijn deuropening, maar komt me tegemoet lopen wanneer hij me aan ziet komen lopen. “Goedemiddag, mevrouw goedemiddag” en wil mijn hand schudden. Dat is zijn ‘ding’, doet hij wel vaker, dus ik schudt zijn hand, lach vriendelijk terug en loop door.

 

Nou, we zijn veilig thuis gekomen. Dat is een understatement. We hebben een leuk uitje gehad en zijn alleen maar aardige mensen tegengekomen. Allochtoon en autochtoon.

 

Ik snap het niet, iedereen bij mij in de buurt is zo aardig. Ik weet dat al die nare dingen zijn gebeurd in Parijs, en ik ben helemaal voor dat solidair zijn met Frankrijk, maar dit is een ver van mijn bed show. Ik weiger in paniek te raken. Ik weiger te gaan twijfelen aan de mensen bij mij in de buurt. Ik weiger bang te worden van mijn buurtgenoten met een Arabisch uiterlijk. En ik weiger bij voorbaat bang te zijn voor alle vluchtelingen die nog hierheen gaan komen, omdat het zo veel erger is in Syrië, Israël, Irak, Libanon en weet ik waar… De asielzoekers uit het azc hier die ik op straat zie lopen zijn in elk geval net als ieder ander op straat. We groeten elkaar vriendelijk en that’s it.

 

99,99% is geen terrorist. En iedereen die dat wel denkt mag even een wandelingetje met mij hier in de buurt komen maken.

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Vlijtig Liesje 17 november 2015

  Goed gezegd. Ik vond het heel treffend toen er gezegd werd dat de gebeurtenissen in Parijs nu precies de reden zijn dat mensen naar Nederland vluchten.

 • Reageren Jeanine 16 november 2015

  Ik vind het zo vreselijk hoe mensen haat zaaien en misbruik maken van de Islam. Dat kortzichtige gedoe en bangmakerij van een bepaalde politieke partij en je weet wel welke, die een nog grotere verdeeldheid probeert te creëeren. Niet leuk. 🙁 🙁

 • Reageren José 16 november 2015

  Zo waar. Het zijn er maar een paar die het imago van ‘allochtonen’ verzieken. Gelukkig zijn er heel veel die wél vriendelijk zijn.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge