23 februari 2016

Lotte’s ervaring met borstvoeding: frustratie…

Lotte is pas moeder en net begonnen met bloggen. Ze deelt haar ervaringen als nieuwe moeder van haar zoontje Remy op haar blog ‘mama van remy‘. Dit is het verhaal over haar ervaring met borstvoeding.

lotteremy

Lotte’s verhaal

Al voordat ik zwanger was wist ik het zeker! Ik ga borstvoeding geven als het zo ver is!

Remy werd geboren en de kraamverzorgster hielp mij met het aanleggen. Het lukte niet meteen, Remy zoog steeds één kant van zijn lip naar binnen. Gewoon blijven proberen was het advies en dat deed ik dus ook. De volgende ochtend lukte het ineens! Ik lag op mijn zij in bed met Remy naast mij, hij dronk! Wat geweldig, ik was hem gewoon met mijn lichaam aan het voeden! De dagen daarna ging het erg goed. Ik had hier en daar wel wat kloofjes maar met het wondermiddel Purelan ging het al snel beter.

Toen Remy precies een week oud was en ik al een paar gebroken nachten achter de rug had besloot mijn vriend het voor een nachtje van mij over te nemen. Ik was gaan slapen nadat ik Remy had gevoed. Toen Remy 3 uur later begon te huilen sprong mijn vriend uit bed en nam hem mee naar beneden. Ik had niks in de gaten.. Remy kreeg van hem 120cc kunstvoeding van Hero. Deze hadden we in huis, gekregen van de verloskundige omdat Remy meteen na zijn geboorte voeding moest hebben en het aanleggen niet meteen lukte. Hij woog namelijk boven de 4 kilo.

De volgende ochtend werd ik wakker van pijn. Ontzettend veel pijn. Mijn borsten stonden op knappen! Mijn vriend lag beneden op de bank te slapen met Remy naast hem, ik vroeg me af wat er was gebeurt die nacht. Toen hij het vertelde moest ik wel lachen. Hij bedoelde het goed en het was ook super lief van hem, maar hallo ik zou borstvoeding geven en dit werkt niet echt mee daar een goed ritme in te vinden!!

De week erop ging het goed. Remy kwam om de 3 a 4 uur en sliep ’s nachts zelf al 5/6 uur achter elkaar door. Zo hield ik het nog wel even vol dacht ik en ik besloot een elektrische borstkolf te bestellen op internet om te gaan kolven. De volgende dag werd de kolf bezorgd en ik ging gelijk aan de slag! Wat een super ding zeg! Het kolven lukte prima en zo kon ik makkelijk een voorraadje aanleggen in de koelkast/vriezer voor als mijn vriend of een oppas een keer een voeding moest gaan geven.

Dat kolven bleek uiteindelijk geen goed idee geweest. Remy was in de dagen daarna steeds minder tevreden als hij de borst had gehad, zelfs als ik hem een uur lang liet drinken. Ik begon mijn voorraadje uit de koelkast op te maken. Iedere keer als ik Remy had gevoed probeerde ik te kolven. Er kwam alleen steeds minder.

Frustratie. Dat is het juiste woord. Waarom lukte het nou niet? Ik kon wel janken.. Nadat ik op het consultatie bureau had gemeld wat er aan de hand was, kwam ik in contact met een lactatiekundige. Haar advies was gewoon veel aanleggen, dan komt het vanzelf goed.

Nog meer frustratie, Remy kreeg echt niet genoeg binnen. Dit gevoel werd bevestigd toen ik naar het consultatiebureau ging om hem te laten wegen met 2,5 week. Mijn grootste nachtmerrie werd waarheid.. Hij was afgevallen i.p.v aangekomen. Het nieuws kwam wel even binnen.. Ik moest hem gaan bijvoeden met kunstvoeding zodat hij weer snel verder kon gaan groeien.

Toen ik eenmaal begonnen was met kunstvoeding te geven aan Remy, merkte ik vrijwel meteen al op dat het een heel ander kind was geworden. Niet meer de Remy die veel huilde en de hele dag op schoot of aan de borst wou, maar een lief tevreden kindje dat goed sliep en weinig huilde. Het hielp dus echt.. en toen ik hem weer liet wegen werd dat ook duidelijk in zijn gewicht. Hij groeide weer, gelukkig maar.

Met de borstvoeding ging het snel bergafwaarts. Ik gaf hem zijn eerste en zijn laatste voeding van de dag nog aan de borst, de rest was al overgenomen door flesvoeding. Stiekem vond ik het ook wel fijn, als we ergens naar toe gingen was een fles geven gewoon makkelijker. Op deze manier hield ik het in totaal nog wel 3 weken vol, tot het moment kwam dat ik gewoon niks meer had. Ik was leeg, mijn melkproductie totaal gestopt. Ik had gelukkig geen last gehad van stuwing maar vond het wel erg jammer dat het mij niet gelukt was Remy borstvoeding te geven.

Nu is Remy 2,5 maand oud en hij groeit als kool. Ik mis soms de momentjes samen wel hoor, maar als ik dan met hem knuffel is dat gevoel al snel weer weg. Remy zijn schema is nu als volgt:

08.30 – 170cc
12.00 – 200cc
16.00 – 200cc
20.00 – 200cc
23.30 – 200cc

Remy doet het op dit schema erg goed en het zal niet lang meer duren voor dat ik de fles van 170cc ook verhoog naar 200cc. De nachten slaapt Remy helemaal door, ik moet hem ’s ochtend echt wakker maken voor zijn eerste voeding, luilak.

In totaal heeft Remy 2 weken volledige borstvoeding gehad en 3 weken lang, 2 borstvoedingen op een dag. Ik ben best tevreden als ik er zo aan terug denk. Als ik ooit een 2e kindje krijg probeer ik zeker weer borstvoeding te geven!

 

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Malou 24 februari 2016

  Jammer dat het niet zo goed ging!
  Malou onlangs geplaatst…Bianca’s verhaal: dag roze olifantMy Profile

 • Reageren Kirsten 24 februari 2016

  Ik ben er gelijk mee gestopt toen het niet naar behoren verliep. Ik bewonder je doorzettingsvermogen om het toch nog verder te doen ondanks het feit dat Remy afviel.
  Kirsten onlangs geplaatst…ByPictures #3My Profile

 • Reageren Linda 23 februari 2016

  Top dat je het bij elkaar toch nog 5 weken vol hebt gehouden.
  Happy baby = happy mama! Dat is het belangrijkste

 • Reageren Mathiske's mama blog 23 februari 2016

  Wat vervelend dat het niet lekker liep! En wat goed dat je toch over bent gestapt en dat je kindje daarna goed groeide! Dat lijkt me zo’n moeilijke keuze

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge