19 juli 2016

Lisa vertelt hoe ze borstvoeding gaf terwijl ze door Azië reisde

Vandaag vertelt Lisa haar voedingsverhaal. Na een moeizame start en een hoop doorzettingsvermogen werd borstvoeding een succes. Zo’n succes zelfs, dat ze het nu al bijna drie jaar volhoudt, en zelfs voedde tijdens de lange reis die ze met haar gezin door Azië maakte. Ze is een fervent reizigster en blogt over reizen met kinderen op haar eigen blog: FlipFlopGlobetrotters.com (Engelstalig).

 

Wat zijn jullie ervaringen met borstvoeding op reis?

 

borstvoeding op reis Azië babyfotografie newborn

Lisas favoriete foto van de fotoshoot met 8 weken – Foto door Nicole van Vondel van Dutcheye.nl

Borstvoeding op reis, mijn verhaal

Borstvoeding is heel handig als je reist met een kind. Je hebt het altijd bij je, kunt het overal geven en het is altijd gelijk klaar om te drinken. Behalve voeding is borstvoeding voor zowel mijn zoontje als voor mij ook een groot deel liefde, troost en geborgenheid. En daar hebben we zeker profijt van gehad tijdens onze reis van ruim tien maanden door Zuid-Oost Azië. Hoewel onze kleine man nu bijna 3 is en nog steeds bij mij drinkt, is borstvoeding bij ons nooit vanzelfsprekend geweest. We hebben er keihard voor moeten knokken.

We hadden geen makkelijke start met de borstvoeding. Ons ventje werd na een prettige zwangerschap van 38 weken vanwege een stuitligging geboren met een keizersnede en woog maar 2450 gram. Omdat hij zo licht was, wilden ze hem in het ziekenhuis meteen gaan bijvoeden. Tja, wat zeg je dan als kersverse ouders als de zuster zegt dat het ‘echt nodig’ is? Wel gelijk gestart met borstvoeding en hij hapte goed aan, maar hij was nog niet zo sterk en viel meestal na de eerste toeschietreflex in slaap. Niemand was hier alert op en het gevolg was dat mijn borstvoeding niet goed op gang kwam.

Wat als…?

Ons hele verhaal hangt van wat als-en aan elkaar. Wat als de lactatiekundige van het ziekenhuis niet op vakantie was geweest? Wat als ik tegen de andere lactatiekundige, die ik belde toen we na drie dagen uit het ziekenhuis kwamen, had gezegd dat ik wel wilde dat ze langskwam in plaats van dat we het wel eerst met de kraamhulp zouden proberen? Wat als ze in het ziekenhuis niet gelijk waren gaan bijvoeden? Wat als ze in het ziekenhuis alerter waren geweest op hoe en hoeveel mijn zoontje dronk? Wat als ik zelf meer had geweten over borstvoeding en me dus meer had gerealiseerd hoe belangrijk die eerste paar dagen waren?

Opgeven is geen optie

Hoewel ik van tevoren altijd zei ‘ik wil borstvoeding geven als het lukt’, was opgeven in de praktijk helemaal geen optie. Ik ben een control freak en een perfectionist en de hormonen maakten het er allemaal niet beter op. Toen eenmaal duidelijk werd dat mijn productie laag was, zette ik alle zeilen bij. Ik kón het gewoon niet loslaten en opgeven, hoewel het echt niet makkelijk was. In de eerste 3 maanden heb ik borstvoeding én bijvoeding gegeven (vriendlief zat vaak ’s nachts naast me om onze kleine bijvoeding te geven, terwijl ik de nakolfde). We hebben alle manieren om bij te voeden geprobeerd, cupjes, spuitjes, borstvoedingshulpset en later toch maar flesjes. Zonder de steun van mijn vriend had ik deze periode nooit doorgekomen.

Nét genoeg moedermelk met fulltime kolven

In die drie maanden heb ik 4 keer geprobeerd om te stoppen met bijvoeden en alleen borstvoeding te geven. Bij de laatste poging heb ik ruim 4 nachten lang de hele nacht met onze kleine aan de borst had gezeten omdat hij alleen bij mij aan de borst stil was. Paniek bij het consultatiebureau toen we voor controle kwamen. Ons zoontje was veel te weinig aangekomen en ik moest à la minute stoppen met borstvoeding! Toen ik over mijn toeren mijn lactatiekundige belde zei die heel laconiek ‘nou, hij is tenminste niet afgevallen’. Ik ben toen op haar advies fulltime gaan kolven, 8x per etmaal. Daarmee haalde ik nét de hoeveelheid die mijn zoontje nodig had. Het was duidelijk dat we simpelweg geen match waren. Ik had een kindje nodig dat heel effectief en vaak dronk, hij een moeder die veel melk had en snelle toeschietreflexen. Toen we hem borstvoeding met de fles gingen geven, ging het ineens allemaal veel makkelijker met hem. Hij huilde minder, kwam goed aan, sliep veel beter.

borstvoeding op reis Azië

FlipFlopGlobetrotters in Halong Bay, Vietnam

Kolven in het vliegtuig

Dus toen hij 3,5 maand was besloten we voor de laatste maand van mijn ouderschapsverlof naar ons vakantiehuis in Dahab, Egypte te gaan. Onderweg moest ik natuurlijk kolven (op de wc in het vliegtuig, geen pretje), maar het was heel praktisch om onze kleine man ook aan te kunnen leggen. Hij sliep heerlijk onderweg! In Egypte bleef ik kolven, maar 8x per etmaal hield ik niet vol. Dus we gaven hem 1 fles kunstvoeding en de rest kolfde ik en kreeg hij ook met de fles. Ik bleef hem wel af en toe aanleggen zodat hij het niet zou verleren, altijd in de hoop dat het alsnog zou lukken om hem weer aan de borst te krijgen. Kolven ging niet makkelijk en duurde lang. Ik vond het niet leuk om zo veel en zo lang aan dat kolfapparaat te hangen, terwijl mijn vriend lekker met ons zoontje aan het spelen was, maar nog steeds kon ik het niet loslaten. Terwijl we in Egypte waren, kreeg ik te horen dat ik mijn baan kwijt was. Een geluk bij een ongeluk, want daardoor konden we langer blijven. Het ging prima met onze kleine in het buitenland en we begonnen weer te praten over onze droom om voor langere tijd te gaan reizen.

Met 10 maanden weer volledig aan de borst

Met 6 maanden begonnen we hem vaste voeding te geven. Dat vond hij heerlijk. ’s Ochtends kon ik altijd vrij veel kolven, dus toen hij 7 maanden was en ik er vertrouwen in had dat hij genoeg kreeg, ben ik de ochtendvoeding weer aan de borst gaan geven. Dat ging goed. Toen hij 10 maanden was ben ik gestopt met kolven en volledig borstvoeding gaan geven. Hij at toen natuurlijk al veel vaste voeding, maar toch. Wat een overwinning! Sindsdien geef ik ‘gewoon’ borstvoeding. Nu al bijna 3 jaar en als het aan mij ligt gaan we nog een tijdje door. Met iedere voeding wordt de stress en onzekerheid uit die moeilijke beginperiode een beetje minder.

Laatste obstakel uit de weg, we gaan op reis!

Toen we na Egypte terugkwamen in Nederland bleven we praten over onze droom om lang op reis te gaan. Maar hoewel we het er wel met vrienden over hadden, bleef het bij praten. Totdat een bevriend stel onverwachts uit elkaar ging. Hij bleef in hun huis wonen en zij wilde wel zo lang in ons appartement. Een belangrijke voorwaarde voor ons om weg te kunnen was namelijk dat we ons huurappartement wilden houden. Niet omdat het zo’n geweldig huis is, maar omdat het een sociale huurwoning is met een betaalbare huur. Toen onze vriendin zei dat ze wel in ons huis wilde, was ons laatste obstakel ineens weg. We gingen op reis!

Borstvoeding in vliegtuig, boot, bus, trein of auto

Onze kleine man was 1,5 toen we vertrokken en at alles wat los en vast zat, dus de mamamelk was meer voor ‘erbij’. Maar het was vertrouwd en zowel voor hem als voor mij een momentje om samen te ontspannen. Hij viel tijdens onze reis altijd makkelijk in slaap aan de borst, of hij nu thuis (in een hotelkamer of appartement) was of in het vliegtuig, boot, bus, trein of auto. Ik heb hem ook wel gevoed in een rustig hoekje in een winkelcentrum, zodat hij even lekker kon slapen in de kinderwagen terwijl we onderweg waren. Erg makkelijk. Luiers vinden was vaak al uitdaging genoeg, dus het was heel fijn om in het buitenland niet ook nog op zoek te hoeven naar geschikte melk.

borstvoeding op reis Azië

Ons mannetje op ontdekkingstocht in een tempel in Ubud, Bali, Indonesie

Na bijna 3 jaar nog steeds bijzonder

We zijn uiteindelijk ruim tien maanden onderweg geweest. Eerst twee maanden in ons huis in Dahab en daarna acht maanden in Zuid-Oost Azië. Op ons blog FlipFlopGlobetrotters.com kun je alles lezen over onze reis. Bali, Sulawesi, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Filippijnen, we waren steeds in een andere omgeving, maar de momenten dat mijn zoontje bij mij dronk waren een vast en voorspelbaar onderdeel van de dag. Het heeft hem erg geholpen om die structuur en duidelijkheid te hebben tijdens onze reis. Dat kan natuurlijk ook op een andere manier, maar voor ons drieën werkte dit goed. Borstvoeding was vertrouwd en zorgde voor rust en ontspanning. We hebben een fantastische reis gehad en ons kleine ventje is een geboren wereldreiziger.

Nog een kanttekening

Ik vind dat iedereen zelf moet bepalen of ze kiezen voor borst- of flesvoeding, maar ik deel mijn verhaal in de hoop dat ik misschien iemand help of inspireer die zelf worstelt met borstvoeding. Mijn manier zou ik echt niemand aanraden en snap nog steeds niet waar de motivatie vandaan kwam. Het heeft een flinke stempel gedrukt op de eerste maanden met onze kleine en psychisch een behoorlijke impact gehad. Hoewel het gekkenwerk was, ben ik achteraf wel blij dat ik in het begin zo heb doorgezet. Iedere borstvoeding is, na bijna 3 jaar, nog steeds bijzonder.

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Kim 20 juli 2016

  Wat een mooi verhaal! Ik herken wel dingen uit jullie beginperiode. Had ik toen maar meer van borstvoeding geweten:-) Ik herken ook sterk het willen doorgaan, hoewel dat misschien helemaal niet het verstandigste is. Ik heb uiteindelijk 2 jaar met heel veel plezier borstvoeding gegeven en ben daar heel blij mee, maar weet nog steeds niet of stoppen in het begin niet een betere keus was geweest.

  Ik vind het jammer dat er én zo wordt gepusht (zo heb ik dat wel ervaren, hoewel dat ook uit mezelf kwam) én er vaak niet alle expertise is in de eerste paar dagen.

  • Reageren Lisa 21 juli 2016

   Leuk dat je reageert Kim. Bij mij was het voornamelijk iets wat uit mezelf kwam. Ik herkende mezelf echt niet meer! Waarschijnlijk had ik het een stuk makkelijker gehad als ik wel was gestopt, maar goed, achteraf heb je altijd makkelijk praten. Wat fijn dat je toch twee jaar hebt gegeven ondanks je moeite in het begin.

 • Reageren Nanouk 19 juli 2016

  Wat knap dat je t zo hebt volgehouden! Wat een doorzettingsvermogen! Ik heb t al veel eerder opgegeven, maar ook ik vraag me wel eens af: wat als we in die eerste week op verzoek hadden gegeven ipv iedere 3 zoals de kraamhulp wilde, was t dan beter gegaan? Ach, ik ben er niet meer rouwig om, Roan is een gezonde energieke dreumes en straks bij baby 2 zien we wel hoe het loopt. Met reizen lijkt me bv zeker makkelijker!

  • Reageren Lisa 21 juli 2016

   Dank voor je reactie Nanouk! ‘Loslaten’ is duidelijk een beetje een issue voor me, haha.

 • Reageren Vlijtig Liesje 19 juli 2016

  Borstvoeding geven als je op reis bent lijkt me veel makkelijker dan flesvoeding!

  • Reageren Lisa 21 juli 2016

   Ik heb niet zoveel ervaring met flesvoeding, maar borstvoeding is in ieder geval een stuk makkelijker dan full time kolven terwijl je op vakantie bent!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge