2 december 2015

Ik voel me geen “lang voedster”

1 jaar lang borstvoeden

Jim is nu één jaar en ik geef nog steeds borstvoeding. Als je me dat verteld zou hebben voor hij geboren was zou ik gereageerd hebben met: “Zó, das lang!” Ik had echt niet gedacht dat ik het zo lang zou ‘volhouden’.  Wel gehoopt, één jaar borstvoeding geven was mijn doelstelling. Vanaf die leeftijd mag je koemelk geven dus was het niet meer nodig, was mijn redenatie.

Maar wat blijkt nou, borstvoeding geven heeft, voor mij tenminste, niks met volhouden te maken. Nu zie ik eigenlijk helemaal geen reden om te stoppen. Dat zou me juist alleen maar gedoe lijken. Ook voelt dit afgelopen jaar helemaal niet als lang. Als je me nu zou vragen wat lang borstvoeding geven is, zou ik langer dan vier jaar zeggen…

Waarom denken mensen dan dat het ‘volhouden’ is? En dat borstvoeding geven zelfopoffering is die niet past in onze egocentrische en efficiënte westerse maatschappij? Ik zet de argumenten die ik zo om me heen hoor op een rijtje en vertel waarom ze, in elk geval voor ons gezin, niet gelden. En soms zelfs het tegenovergestelde zijn.

Borstvoeding kost meer tijd dan flesvoeding

Voor mij is dit nooit waar geweest. Als ik het goed begrijp is het opstarten voor veel moeders tijdrovend. Ze hebben ‘te weinig productie’ en ‘moeten dan kolven’. Voor mij was dit niet het geval. Ik was er wel bang voor, ik had alle negatieve verhalen gehoord. Ik vraag me zelfs een beetje af of dat niet het geval is voor veel net bevallen moeders. Die ‘denken’ of ‘worden wijsgemaakt’ dat ze te weinig productie hebben door de scheve richtlijnen die gelden voor pasgeborenen. Lees dit artikel maar eens op borstvoeding.com. (Of dit of dit of dit…)

Ook Jim werd iedere dag gewogen door de kraamverzorgster om te checken dat hij niet teveel afviel. Wij hadden geluk, hij viel alleen de eerste dag af, daarna kwam hij alleen maar aan. En dat terwijl het leek alsof er niks uit me kwam. Ik had een hele relaxte kraamverzorgster en verloskundigepraktijk. Allemaal heel erg pro borstvoeding, maar alleen als de moeder dat wil. En hun instelling was dat je borstvoeding rustig op gang moet laten komen, geen rare noodgrepen toepassen in de eerste dagen. Hoeft niet, gewoon geduld hebben. Woon je in de omgeving van Haarlem? Dan kan ik Henriëtte van de Kraamvogel en verloskundigepraktijk Haarlem-Noord héél erg aanraden.

In de eerste weken en maanden lijkt het wel alsof het heel veel tijd kost, die borstvoeding. Ook als je er niet bij kolft. Dat komt omdat de flessen voor baby’s veel te snel lopen en te makkelijk leeg te drinken zijn. Het is niet dat een baby belachelijk lang over borstvoeden doet, maar juist belachelijk kort over een flesje leegdrinken. Dat hoort geen vijf tot tien minuten te duren, maar twintig tot dertig minuten. Past dat niet in onze snelle efficiente westerse maatschappij? Nou dat vind ik een non-argument. We zijn overal bezig om fast-food uit te bannen. Slow food is in, natuurlijk is in, minder zout, minder suiker… Waarom wél fast-food voor pasgeborenen dan?

Nou ja, dat is mijn mening…

Als je baby wat groter is zal het sowieso veel minder tijd kosten. Jim drinkt nu in tien minuten twee borsten leeg. Soms vind ik het jammer dat het nog maar zo kort duurt, want hij heeft het als hij niet aan het drinken is te druk om nog echt lekker te knuffelen.

Borstgevoede baby’s slapen niet door

Ook hiervan hebben wij geen last. Jim sliep na twee weken zes uur door en na vijf weken acht uur. Toen hij een maand of vier was en ’s nachts ging dromen ging hij minder goed doorslapen. Maar dat had niks te maken met het soort voeding dat hij kreeg, dat hebben veel baby’s, of ze nou borstvoeding of kunstvoeding krijgen. Ik heb er al eerder over geschreven, het is verleidelijk als borstvoedende moeder om iedere keer dat baby wakker wordt borstvoeding te geven. Dat kan, is helemaal niet erg, maar je leert je baby dat hij iets lekkers krijgt als hij huilt ’s nachts. Ik deed het ook, en Jim had het heel snel door. Als je dit niet erg vindt, of als je het fijn vindt om het gevoel te hebben dat je je opoffert voor je kind moet je het vooral doen. Ik zou je alleen willen vragen om er niet steeds over te klagen of juist over ‘op te scheppen’. Dat is namelijk hoe de negativiteit tegen borstvoeding de wereld in komt. Het hoeft niet namelijk. Je baby kan ook doorslapen, of in elk geval de nacht doorkomen zonder nachtvoeding met borstvoeding, als hij eenmaal oud en zwaar genoeg is. (Lees hier hoe wij gezorgd hebben dat Jim tevreden doorsliep zonder nachtvoeding)

Zolang je borstvoeding geeft kan je geen alcohol drinken

Dit is een logische gedachte, maar het is niet per se waar. Alcohol komt in de moedermelk, maar wordt gewoon afgebroken. Het duurt een paar uur, maar dan kun je weer borstvoeding geven. Op een gegeven moment zit er zes of acht uur tussen de voedingen, en dan kun je wél een glas alcohol drinken. Met andere woorden, zodra je baby doorslaapt kun je ’s avonds een glaasje wijn nemen. Persoonlijk heb ik daar geen behoefte aan, maar het kan. Wil je weten hoe je dat precies moet aanpakken? Lees dan dit artikel van Borstvoeding.com. Wil je echt een avondje losgaan kan het trouwens ook. Dan wacht je gewoon met borstvoeding geven tot alle alcohol uit  je systeem is. De voedingen die je overslaat kolf je af, je kunt met deze papieren staafjes checken of er nog alcohol in de melk zit, is dat zo gooi je hem weg.

Zolang je borstvoeding geeft moet je kolven

Dit is niet helemaal waar. De eerste maanden wel, anders krijgt je baby niet genoeg moedermelk en zit jij met de stuwing. Bovendien loopt je productie dan terug. Maar na een klein jaar hoeft het alleen nog als je twee of meer voedingen overslaat, en dat is voornamelijk voor jezelf. Het hangt echt af van hoe vaak je nog voedt. Jim hoefde na een maand of acht al nog maar twee voedingen, bij het wakker worden en naar bed gaan. Vanaf toen hoefde ik niet meer te kolven tijdens mijn werk. Als hij een nachtje uit logeren gaat en dan nog een dag wegblijft, ja dan moet ik weer kolven. Nu Jim één jaar is krijgt hij als het er nog is borstvoeding mee uit de vriezer, maar als dat op is krijgt hij gewoon koemelk. Wij vinden het niet erg om daarmee aan te vullen.

Borstvoeding geven is een gedoe

Ik vind dat dat wel meevalt. Het grootste gedoe is voor mij dat ik moet zorgen dat ik kleding aan heb die geschikt is voor borstvoeding. Even over nadenken met uitzoeken, maar wel te doen. Ik vind het wel leuk zelfs, daarom heb ik er al een aantal keer iets over geschreven. Verder vind ik het maken van een flesje zoveel meer gedoe… Tot een jaar moet je melkpoeder afmeten, mengen met water en warm maken. En zelfs nu je koemelk mag geven, dat wil baby tóch het liefste warm. Borstvoeding is meteen klaar voor gebruik.

Oudere baby’s bijten

Ja, soms doen ze dat. Ze leren steeds bij, ze krijgen tandjes en ze proberen vanalles. Het is niet fijn als ze bijten, en je zal ze dus een beetje op moeten voeden. Bij ons werkte het goed om zodra Jim beet te stoppen en pas na een paar minuten weer verder te gaan. Vond hij niet leuk, maar zo leerde hij het wel. Ook hoor je weleens dat peuters de trui van mama omhoog trekken, of het shirtje omlaag, overal wanneer ze zin hebben. Dat zal best, Jim is nog niet zo oud, maar ook dan moet je een beetje opvoeden en duidelijk maken dat dat niet netjes is. Dat zou je ook doen als je peuter iets breekbaars wil pakken, toch?

Lang borstvoeding geven is slecht voor de moeder

Wordt dit weleens gezegd? Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen… Ik hoor wel eens dat vrouwen moeten oppassen dat ze niet te veel afvallen, maar dat zijn blijkbaar geen grote eters. Voor mij geldt dat ik eindelijk weer op het gewicht ben dat ik had voor ik een kok als vriend had. Lijkt me alleen maar positief. Ik kan bovendien eten wat ik wil, ik kom niet aan, terwijl ik nog maar twee keer per dag voed. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vrouwen die lang borstvoeding hebben gegeven later minder kans op allerlei aandoeningen hebben en langer leven dan vrouwen die wél kinderen hebben gekregen, maar geen borstvoeding hebben gegeven. Ik ben daar nu wat artikelen over aan het lezen, heel interessant. Misschien dat ik er nog een blogpost aan zal wijden.

Wat is lang borstvoeding?

Goeie vraag, voor mijn zwangerschap had ik waarschijnlijk “langer dan zes maanden” gezegd. Toen ik me er wat meer in ging verdiepen tijdens mijn zwangerschap werd lang “meer dan een jaar”. Nu weet ik dat de WHO-norm is ‘ten minste twee jaar’, maar gevoelsmatig  vind ik vier jaar nu pas lang.

Niet iedereen kan lang borstvoeden

Ik had echt niet gedacht dat ik zo pro borstvoeding zou worden, maar het is wel gebeurd. Ik geloof er nu echt in dat borstvoeding het beste is, voor de baby, maar vooral ook voor de moeder, mits die borstvoeding wíl geven natuurlijk. Tegen je zin borstvoeden lijkt me juist heel slecht. Ik vond het altijd al heel vervelend voor vrouwen die het wel wilden geven, maar wie het niet lukte. Nu vind ik het echt verschrikkelijk. Voor hun, emotioneel gezien, maar ook fysiek. En dat terwijl het 99% van de vrouwen die het wil zou moeten lukken. Blijkbaar is er nog teveel tegenstand in de samenleving en zijn er onvoldoende middelen beschikbaar om deze vrouwen te helpen borstvoeding een succes te maken. Waarom zit een consult van een lactatiekundige bijvoorbeeld niet in de basisverzekering? Die kosten haal je er toch zo weer uit door alle positieve effecten van geslaagde borstvoeding op baby en moeder?  Ik snap dat dus echt niet. Als er een wil is, moeten we alles doen om het te laten lukken….

 

Nou ja, een heel verhaal. Wat vinden jullie ‘lang’ als het om borstvoeding gaat? En wat zijn voor jullie de redenen om het wel of niet te doen?

 

 

 

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageren Rebecca 14 december 2015

  Vind het wel ontzettend jammer dat er zo’n taboe op rust…het is allemaal prima tot ze ongeveer een half jaar oud zijn. Vanaf een maand of 8 krijg ik steeds vreemdere reacties van mensen. Heel soms krijg ik ook een compliment en dat doet je goed! Het laatste half jaar vraagt er eigenlijk niemand meer naar omdat ze er denk ik automatisch vanuit gaan dat ik haar niet meer voedt…ik merk dat ik er eigenlijk al een hele tijd niet meer over praat om ook geen vreemde reacties te krijgen of het gevoel dat ik me moet verantwoorden en dan alsnog een blik van walging krijg. Mensen kunnen je aankijken alsof je een puber ofzo aan je borst hebt. Hoop dat dit ooit veranderd. Borstvoeding is zoiets moois, puurs en normaals!

 • Reageren Rebecca 14 december 2015

  Ik geef mijn meisje nu dik 25 maanden borstvoeding. Ik ben er heel simpel ingestapt; ik besloot in mijn zwangerschap dat ik het wilde proberen…lukt het niet of vind ik of zij het niet prettig dan stoppen we ermee…Dochterlief bleek een natuurtalent. Hapte meteen goed, dronk goed. En afgezien van een paar dagen flinke pijn aan mijn tepels ging het mij ook goed af. Nachtvoedingen waren er hier ook vrij snel vanaf, ze sliep snel door. Ze zit nu al een tijd in principe op 2 voedingen (ochtend en avond) per dag. Nu is ze vorige maand 2 geworden en zie nog geen enkele reden om te gaan stoppen…zolang we ons er allebei prettig bij blijven voelen. Had me dit gezegd voor haar geboorte en ik had je keihard uitgelachen.

 • Reageren Resaarcle 5 december 2015

  Mijn dochtertje kreeg 8,5 maand borstvoeding en dat vonden mijn borstvoedingsgezinde vriendinnen er al zwaar over. Mijn zoontje zoog ik nu al 6,5 maand met plezier. Er komt naar het schijnt ook een chemische stof vrij in je hersenen die je ook aanmaakt bij verliefdheid. Maar binnen een maand ga ik weer werken en dan plan ik om ermee te stoppen, want tja, ooit moet ik wel eens stoppen. Maar dan pikt het toch een beetje dat hij een maand minder kreeg dan zijn zusje.

 • Reageren Vera 3 december 2015

  Hier thuis voelen wij ook de druk van de maatschappij en de omgeving (vaak zonder kids) begrijpen het niet. Ik merk ook dat ik me al begin te verontschuldigen en waarom?! Eigenlijk zou ik mezelf een medaille moeten geven. Mijn man heeft me een heel mooi sieraad kado gedaan als waardering voor de bv! waardering voor bv in het algemeen zou wel mogen net als iets meer respect voor elkaars keuzes ten aanzien van voeden en ouderschap.

 • Reageren Mama's Jungle 3 december 2015

  Mooi hè, ik vind borstvoeding zoiets moois. En met trots 2 jaar gevoed 🙂
  (..wel slapeloze nachten, tepelbijten en toestanden maar ooohhh dat gezichtje aan je borst; wauw)

 • Reageren Kim 3 december 2015

  Leuk verhaal! Ik heb trouwens begrepen (van de lactatiekundige) dat nachtvoedingen voor veel vrouwen wel belangrijk en nodig blijven om de melkproductie in stand te houden. Het is ook wel echt zo dat kinderen die borstvoeding krijgen gemiddeld genomen minder vaak doorslapen. Dat kan een nadeel zijn. Verder had ik wel een kind dat in het begin teveel af viel, en werd ik de eerste weken echt helemaal gek van het feit dat ik geen idee had hoeveel melk ze binnen kreeg. Dat vond ik toen ook een nadeel. Ik geef nu bijna 21 maanden borstvoeding en dat bevalt goed, maar wat is wil zeggen is dat er heus ook nadelen zijn. En hoewel ik het heel belangrijk vind dat er goede hulp beschikbaar is om borstvoeding te laten slagen, vind ik ook dat er minder gepusht zou moeten worden. Flesvoeding is wat mij betreft echt een prima alternatief, met een aantal voordelen (en een aantal nadelen), en dat borstvoeding op de lange termijn beter is voor kinderen is nooit goed aangetoond.

  • Reageren Kim 3 december 2015

   Oh, ik ben er trouwens wel helemaal mee eens dat lang voeden ( en ik het openbaar voeden) normaal zouden moeten zijn. Tot nu toe lijken mensen het gelukkig vooral schattig te vinden als mijn dochter in een openbare ruimte mijn trui omhoog doet, mijn borst pakt en er naar wijst en zegt “mmm, Mama, melk”. Ik vind het eigenlijk raar om daar iets van te zeggen, dus probeer ik me maar over de schaamte heen te zetten ( ok, dat is nog niet zo makkelijk).

   • Reageren Elisabeth 3 december 2015

    Als jij t niet erg vindt is dat t ook niet, maar wat ik probeer te zeggen is: het hoeft niet 🙂 geen reden om geen bv te geven in elk geval! Toch?

 • Reageren Vlijtig Liesje 3 december 2015

  Ik vond borstvoeding geven echt ideaal. Lekker makkelijk en ook nog eens de beste voeding voor mijn kinderen. Helemaal op maat en hygienische en handig verpakt : )

 • Reageren Catharina 3 december 2015

  Wij geven nu 5,5 maand bv. Vind het super makkelijk. Overal kan ze even drinken, geen gedoe met flesjes enzo. Heb er bij ons wel een dubbel gevoel over. Onze meid is namelijk 9wk tevroeg geboren en heeft dus (nog meer) baat bij bv. Gelukkig gaat het heel goed en ze is al een lekkere dikkerd. Je ziet het er niet aan af dat ze zo vroeg was. Helaas heb ik alleen het gevoel dat mijn lichaam het zwaar heeft. Zo weeg ik inmiddels 7kg minder dan voor de zwangerschap. Meeste vrouwen zijn daar blij mee maar ik had al niet zoveel reserves. (1.72m, 52,5kg nu) voel me dus altijd moe en heb het constant koud. Gedurende de hele dag neem ik wat te eten, even een ontbijtkoekje tussendoor, stukje fruit, liga, net even een beetje meer met avondeten etc. Maar helaas is dat niet genoeg. BV is dus super goed voor me meisje maar blijkbaar erg zwaar voor mijn lichaam. Hierdoor heb ik constant het gevoel dat ik een andere mening heb over hoelang we nog bv willen geven. Ze slaapt lekker de hele nacht door dus dat geeft al wat meer rust. Vind het een moeilijke beslissing, want eenmaal gestopt is er geen weg meer terug. Tot die tijd genieten we ervan.

  • Reageren Elisabeth 3 december 2015

   Jeetje, ik kan me voorstellen dat het zwaar is als je zoveel afvalt! Als je echt door wil gaan kan je misschien een een diëtist en/of lactatiekundige advies vragen. Zij hebben vast ervaring met dit soort dingen.

 • Reageren Milou 2 december 2015

  Wat een leuke blog heb je zeg! Kwam hier terecht via facebook vanwege dit artikel. Erg interessant en ik wil zeker meer lezen. Ervaringen zijn altijd fijn, die heb ik in mijn omgeving niet. (Ben de eerste zwangere van mijn generatie in onze omgeving zegmaar.) Ik wil zelf heel graag borstvoeding geven en het liefst tot 2 jaar. Fijn om te lezen dat het dus niet persé een opoffering is. Dat van die snelheidsgerichte samenleving, dat herken ik wel! Goed om daarbij stil te staan, dat dat dus ook anders kan.

 • Reageren José 2 december 2015

  Ik voel me nu al een langvoedster. Niet omdat IK het zo lang vind, maar wel omdat ik een vreemde eend ben in mijn omgeving.

  Zoals je weet ben ik ook een groot voorstander van borstvoeding. Ik denk zelf ook dat het makkelijker is dan flesvoeding en ik denk dat flesvoeding meer een gedoe is. Hier wel een kid dat niet doorslaapt (1 keer 6 uren achter elkaar geslapen in die tien maanden), maar daar zal ik niet over klagen. Mensen om mij heen vinden het erger dan ik. Wat is die borst dan makkelijk. Even sabbelen en mevrouw slaapt prinsheerlijk verder. As we sprak ligt ze boven op me xD in bed. Ik vind dat overigens geen opoffering ofzo. Ik doe het graag en geniet er zelf ook van! Overdag drinkt ze ook nog vaker dan gemiddeld denk ik, maar het komt vanzelf. Zodra ze meer gaat eten (rapley) gaat ze wel minder drinken.

  Ik zou graag de who norm halen wat betreft borstvoeding! En daarna zien we het wel!

  • Reageren Elisabeth 2 december 2015

   Ja de omgeving he… dat is t gewoon. Die cultuur moet gewoon anders, maar hoe veranderd dat?

 • Reageren Marlies 2 december 2015

  Mooie blog! ?

 • Reageren Esther 2 december 2015

  Mijn Sebastiaan wordt 3 januari 1, ik voed nu bijna een jaar. Jou hele verhaal kan ik mij precies in vinden! Ook ik had mensen vierkant uitgelachen als ze me voor de geboorte hadden gezegd dat ik (misschien wel langer) een jaar zou voeden… Toch voelt het nog lang niet als een jaar en heb ik nog steeds niet het gevoel te willen stoppen.
  Wel merk ik dat borstvoeding niet meer de norm is en dat ik raar aangekeken wordt dat ik zo ‘lang’ al voed en er nog mee door wil gaan. Maar tussen kunstvoeding, borstvoeding, lang of kort voeden denk ik toch echt, dat waar je je goed bij voelt een prima keus is!

 • Reageren Laura 2 december 2015

  Mooi dat je zo ‘lang’ voedt! Fijn dat het nog steeds goed gaat. Mijn dochter is 17 maanden en helaas is ze gestopt vanwege mijn zwangerschap. Hopelijk pakt ze het over een week of 15 weer op! Succes met je blog! En geniet van je kindje!

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 2 december 2015

  Knap dat je het al zo lang doet. Ik heb het 3 maanden gedaan, maar vond het verschrikkelijk. Het deed enorme pijn, kolven lukte voor geen meter en ik vond het gewoon overall niet prettig. Wat een verademing dat we over gingen naar de fles!

 • Reageren Jeanine 2 december 2015

  Wat goed dat het je lukt om al zo lang borstvoeding te geven. Ik ben er beide keren mee gestopt omdat ik er zelf wel heel veel problemen aan ondervond en beide keren was ik net een wandelend skelet. Heel jammer vond ik dat.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge