10 augustus 2017

Hij is dus thuis!!

En dat is heerlijk. Maar wel even wennen…

Ineens mochten we hem mee naar huis nemen!

Afgelopen zondag, toen lag hij nog op de afdeling neonatologie, kreeg Antonie ineens de smaak te pakken. Hij dronk zo al zijn flessen leeg. Toen Rogier en ik maandag ochtend naar het ziekenhuis gingen zei ik daar om al: “Volgens mij moeten we de Maxi Cosi meenemen…”. Maar we wilden het niet jinxen, en daarom lieten we hem thuis. In het ziekenhuis bleek echter dat mijn voorgevoel echt uitkwam: Antonie mocht mee naar huis! Na de lunch zijn we het stoeltje gaan halen en hebben we Antonie mee naar huis genomen.

Genieten / even wennen

Dat is natuurlijk geweldig. Super goed gevoel, maar het is ook even wennen. Een baby verzorgen kunnen we wel, het geeft echter een hoop onzekerheid dat hij zijn flessen maar moeilijk leegdrinkt. Bovendien moet ik toch echt minstens 5x per dag kolven. Dat kost gewoon tijd. En dan hebben we ook nog een peuter rondlopen. De eerste paar dagen was het echt wennen, maar nu hebben we onze draai ongeveer wel gevonden.

Ik maak het mezelf makkelijk

Er zijn een paar dingen die ik doe om het mezelf makkelijk te maken. Ik zorg bijvoorbeeld dat er elke dag iemand is om op Jim te passen. We hebben vier dagen opvang, twee dagen kinderdagverblijf en twee dagen opa’s en oma’s. En Rogier heeft gezorgd dat hij de andere dagen vrij is, en dus thuis. Zo ben ik elke dag maar een paar uurtjes alleen met baby en peuter, en ik moet zeggen dat dat pittig genoeg is. Even de baby voeren vindt Jim prima, maar óók nog eens een half uur kolven, dat is gewoon te lang voor hem. Dan wordt hij vervelend. En dat snap ik helemaal, een uur tot anderhalf uur om de baby eten te geven is heel erg lang! Dat is het voor mij al, maar voor een peuter helemaal natuurlijk.

Hele trukendoos voor de voedingen

Één van de symptomen van Down die Antonie heeft is spierslapte (hypotonie). Het begint enorm bij te trekken hoor, maar hij heeft nog steeds een wat mindere zuigreflex. Het duurt daardoor soms best lang voor hij zijn fles leeg heeft, en volledig borstvoeding geven zit er gewoon echt nog niet in. We hebben daarom wat trucjes bedacht om te zorgen dat hij zoveel mogelijk drinkt op een dag.

Wakker maken voor voedingen

Zo laten we overdag stipt 3 uur (of minder) tussen voedingen. En ja, we maken hem wel wakker als het tijd voor een fles is. Dat gaat echt heel erg tegen mijn gevoel in, maar het moet. ’s Nachts laten we maximaal vier uur tussen de voedingen, want hij is dan wat moeilijker wakker te krijgen. En bovendien kan ik dan net even wat langer achter elkaar tukken. ?

In slaap vallen tijdens voedingen

Als we een flesje geven valt Antonie soms elke 20 ml in slaap. We zijn erachter dat het weinig zin heeft om hem wakker te proberen te houden. We doen wel blote voetjes, maar hem kriebelen of irriteren werkt eigenlijk niet. Wat wel werkt is even een boertje als hij in slaap gevallen is, en dan even wegleggen. Binnen vijf minuten is hij weer wakker, en wil hij meer eten. Dan gaan we rustig verder met die fles.

Vind die zuigreflex

Ook Antonies zuigreflex laat te wensen over. Soms wil hij de speen gewoon niet pakken. We brengen zijn zuigreflex dan een beetje op gang door deze eerst te zoeken, door onze pink in zijn mondje te steken. En die bewegen en richten we net zo lang tot hij begint te zuigen. Daarna steken we het flesje in zijn mond, op precies dezelfde manier. Om te zorgen dat hij blijft zuigen zetten we heel zachtjes en vinger tegen de onderkant van zijn kinnetje. Geen idee waarom, maar het werkt…

Meer melk in de fles

Soms zijn al deze trucjes niet genoeg om de minimale hoeveelheid melk naar binnen te krijgen, en soms gaat het juist heel gemakkelijk. Daarom doen we standaard lekker teveel in de fles, 80 ml in plaats van 65. Als het makkelijk gaat drinkt hij dus eigenlijk teveel, maar één à twee keer per dag lukt het maar om een halve fles naar binnen te krijgen. Hij krijgt 7 voedingen per dag, en moet minstens 400 ml binnenkrijgen. Vijf keer 75, en twee keer 30 is net iets meer dan die 400.

Borstvoeding blijven oefenen…

Volledig borstvoeding geven zit er op dit moment gewoon niet in, maar ik blijf hopen dat het uiteindelijk wel zal lukken. Antonie heeft de techniek gelukkig wel, alleen niet de kracht om genoeg melk uit de borst te drinken. Om te zorgen dat hij het niet verleert blijf ik oefenen met hem, ongeveer twee keer per dag. Dat is bij tijd en wijle heel frustrerend, maar tot nu toe lukt het hem elke dag toch om een paar keer uit de borst te drinken.

En dan kolven

Ik heb echt een heleboel melk. Gelukkig. Antonie drinkt nu 400+ ml per dag, en ik kolf ruim een liter. De voorraad in de vriezer groeit dus gestaag aan. De lade die we aan moedermelk toegewezen hadden zat al na een paar dagen vol! Mijn broer had nog een vriezer staan die hij niet meer gebruikte, en die hebben we maar geleend. Ook deze zit nu al half vol, ik weet niet zo goed wat we moeten gaan doen als die helemaal vol is. Waarschijnlijk al vast iets in de vriezer bij onze ouders doen…? In elk geval hoef ik me geen zorgen te maken dat er niet genoeg voeding is.

En genieten!

Het kost wat tijd, met die voedingen en het kolven, maar voor de rest is het echt heel goed te doen. Antonie huilt alleen als hij honger heeft, en verder is hij gewoon gezellig aan het rondkijken als hij wakker is. En als hij moe is gaat hij gewoon slapen. ’s Ochtends is hij veel wakker, en dan knuffelen we gewoon lekker. Ook doen we al wat oefeningetjes om hem te helpen met zijn spierkracht. En ’s middags slaapt hij lekker, en ga ik zelf ook even liggen. ’s Avonds is hij weer iets wakkerder, maar ’s nachts slaapt hij ook lekker. (Ik klop het even af hoor :-p) Voorlopig is hij dus een hele makkelijke baby!

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageren Nienke 24 augustus 2017

  Wauw.. achter deze mooie verhalen gaan vast ook minder gezellige momenten schuil. Maar je schrijft prachtig. Realistisch en overvol liefde.
  Heel veel succes met alles en vooral zijn gezondheid. Niet makkelijk om alles te kolven en flesjes te geven. Overproductie had ik ook. En hoewel niet relaxed is het toch praktischer dan te weinig. Geniet van alle kleine baby dingen 😉

 • Reageren Laura 13 augustus 2017

  Wat een powervrouw ben jij, Elisabeth! Toch borstvoeding geven terwijl het je veel kost.. Je schrijft met zoveel liefde voor je beide zoons! Zo mooi om te lezen. Ik kijk vaak even om te lezen hoe het met jullie gaat. Liefs en succes! Laura

 • Reageren Carmen 11 augustus 2017

  Wat fijn dat hij thuis is! Ik zal eerlijk zijn: ik lees al langere tijd mee en reageer nooit, én ik ben het ook niet altijd met je eens of vind sommige dingen ronduit schocking (zoals: je kind een uur filmpjes laten kijken of een hele grote voorkeur voor een meisje hebben). Maar, als ik dit zo lees, hoeveel moeite je doet voor je zoon en voor de borstvoeding en om ook oppas voor Jim te regelen, en hoe liefdevol je over hem praat (schrijft), dan denk ik: niks dan respect voor hoe je het aanpakt.
  En dat “jezelf makkelijk maken” vind ik niet meer dan logisch trouwens!

  • Reageren Elisabeth 11 augustus 2017

   Lief!

 • Reageren Kim 11 augustus 2017

  Wat fijn dat hij thuis is!!

  Ik kan mij goed voorstellen dat Jim wat ongelduldig wordt. Pittig die lange voedingen! Ik kolf ook en mijn peuter vindt het heel leuk om te helpen (komt ze direct voor aan rennen als je het vraagt), zij drukt dan op de knopjes, kijkt of de melk al gaat druppen etc.. Misschien ook wat voor Jim? (Misschien ook niet, persoonlijk snap ik niet helemaal wat ze er aan vindt ;-)).

  Ik dacht ook even aan overproductie, zelf kreeg ik namelijk het advies om niet meer te kolven dan ik geef. Maar mijn dochter drinkt elke voeding ook aan de borst, ik denk dat dat de situatie anders maakt dan bij jou. Fijn dat de borstvoeding zo goed op gang is gekomen zou ik zeggen, en dat je lekker ruim kunt aanbieden.

 • Reageren Kholoud 10 augustus 2017

  Zo te lezen heb je overproductie. Dat heb ik ook gehad en dat is net zo veel miserie als een te lage productie. Die keiharde pijnlijke borsten. Als ik u was zou ik steeds minder kolven en alleen de hoeveelheid kolven die hij nodig heeft. Ik zwom ’s ochtend altijd in de moedermelk en die pornboobs zijn echt pijnlijk.

  • Reageren Elisabeth 11 augustus 2017

   Ik kolf nu vijf keer per dag, in plaats van zeven. Een keer snachts, scheelt sochtends een hoop! Borsten niet helemaal leegkolven heb ik geprobeerd, maar dan krijg ik juist harde pijnlijke plekken… dus ik spaar gewoon en hoop dat t zichzelf oplost ?

 • Reageren G.T. 10 augustus 2017

  Fijn dat jullie thuis zijn!

 • Reageren Jvh 10 augustus 2017

  Een tip voor het kolven: ik kolfde en gaf tegelijkertijd de fles terwijl baby in de wipper lag (wel zo een beaba up & down die dus wat hoger stond), niet zo gezellig maar wel een gelukkige baby tijdens afkolven

 • Reageren Liess 10 augustus 2017

  Wat fijn dat hij al mee mag en het zo goed doet!

  Jara is nu 5 weken en sinds 2 weken thuis maar alsnog met sonde voeding. We zijn nogsteeds aan het zoeken wat voor haar het beste werkt.. we moesten ook elke 3 uur voeden en sinds gister puur op verzoek en naar mijn idee is ze veel rustiger…

 • Reageren S 10 augustus 2017

  Fijn dat hij thuis is!

  Mijn dochter viel destijds ook altijd in slaap bij de fles en dronk slecht. Wat bij haar hielp was juist wel om de vier uur gaan voeden. Dan had ze tóch iets meer energie.

 • Reageren Paula 10 augustus 2017

  ??

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge