19 december 2018

Ik werk weer fulltime… en eigenlijk is dat heerlijk!

Toen Jim geboren werd, bijna vier jaar geleden, ging ik van vijf naar vier dagen per week werken. Dat ene dagje vrij met Jim was genieten. Een extra dagje om wat uit te rusten, en ik vond het heerlijk om thuis bij hem te zijn en niet op mijn werk. In het begin was het wennen, want hoe hou je zo’n baby bezig? Maar toen ik eenmaal doorhad dat ze gewoon heel veel moeten slapen was het superrelaxed. En ik begon me zelfs te vervelen op mijn vrije dagen, en begon een mamablog.

Foto van Antonie die zijn hoofd op zijn kop probeert te draaien. Omdat meer gaan werken als moeder de omgekeerde wereld is.

Die rust die je hebt overdag, met een baby, die wordt natuurlijk minder. Een dreumes slaapt op een gegeven moment nog maar één keer, een peuter vertikt dát op een gegeven moment zelfs. En, superleuk natuurlijk, mijn blog begon een beetje te lopen, dus daar kreeg ik het steeds drukker mee.

Is het thuis zo fijn, of gewoon niet op het werk?

Toen Jim bijna twee was liep mijn contract bij mijn toenmalige werkgever af, en vond ik dat eigenlijk wel prima. Ik besloot om rustig aan te doen met het vinden van een baan. Even een paar maandjes tot rust komen thuis, wat meer bij Jim zijn en nog meer aan mijn blog doen. Dat ging best goed, maar ik kwam erachter dat dat eigenlijk best hard werken was. En dat de reden dat ik veel thuis wilde zijn misschien niet was, dat ik meer mama(blogger) was, maar dat ik gewoon minder op mijn werk wilde zijn omdat ik het niet leuk vond.

Oplossing: ander werk

Toen ik daar eenmaal achter was, was ik zichtbaar zwanger van Antonie en was werk vinden lastig. Uiteindelijk lukte het, en na mijn zwangerschapsverlof ging ik weer vier dagen aan het werk. Werk dat ik echt leuk en interessant vond, op plek die leuk was, met leuke collega’s en eigenlijk het meest belangrijke: waar ik mezelf kon zijn.

Ook al had ik nu twee kinderen, waarvan één die nog wat extra aandacht nodig had ook, en hield ik dus nog minder tijd over voor mezelf, tóch was ik minder gestrest. En op mijn mamadagen betrapte ik mezelf erop dat ik eigenlijk liever (rustig) op mijn werk was geweest. Want er moet een hoop gebeuren op die “vrije” dag! Het is net werk, maar dan onbetaald. Kan ik toch beter, betaald, gaan werken.

Fulltime – met veel vakantie

Mijn ouders waren voor hun pensioen leraar, op de middelbare school. Ze werkten allebei fulltime, maar ze waren vrij in de schoolvakanties. Als kind vond ik dat heel fijn. Ik heb daarom voorgesteld bij mijn werkgever dat ik 40 uur werk per week, met een contract voor 36. Zo spaar ik elke week dus 4 uur, en bij de 6 weken die we al standaard krijgen, kom ik dan een heel eind. Het zal niet lukken om álle schoolvakantiedagen vrij te nemen, maar wel veel.

Strakke planning

Het hele regelgedoe met opvang voor kinderen wordt natuurlijk wel een wat grotere uitdaging als je minder thuis bent. Zo ziet onze planning er op dit moment uit:

  • Zaterdag ben ik er;
  • zondag zijn we er samen voor de kids;
  • maandag is Rogier altijd vrij, dus kan hij brengen en halen. Antonie naar de medische opvang, en Jim naar school.
  • Van dinsdag tot en met vrijdag heeft Jim school en daarna BSO.
  • Antonie gaat dinsdag en woensdag naar het kinderdagverblijf, donderdag naar opa en oma, en vrijdag naar de medische opvang (en daarna naar opa en oma).

Ter info: Rogier werkt als zzp-kok, en heeft daardoor onregelmatige werktijden. Hij werkt 4 à 5 dagen per week, van dinsdag tot zaterdag. Mijn werk is op weekdagen, maar ik kan wel schuiven met begintijden. Dus als Rogier een vroege dienst heeft begin ik laat nadat ik de kinderen weg heb gebracht, en als hij late dienst heeft begin ik vroeg, zodat ik de kinderen op tijd kan halen.

Voor mij is het allemaal heel logisch en makkelijk, die planning, maar als je hem zo leest lijkt het misschien wel een gedoe…

Tot nu toe bevalt het

Sinds 1 november werk ik 40 uur, en het bevalt heel goed. Mijn werkstress en thuisstress zijn nog steeds minimaal, en ik merk dat ik veel meer geniet van de weekenden. Nu heb ik namelijk een goede reden, als het huis een troep en vies is. We werken allebei (bijna) fulltime. Dan heb je dat. En mijn maandloon is zomaar 12,5% omhoog gegaan. 36/32 is namelijk 112,5%. Dát is ook lekker. Kunnen we dus ook gewoon een schoonmaker inhuren. En dat kan ik iedereen aanraden. 😉

 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge