6 december 2016

Over zout in chips

Er zit zout in chips, dat weten we allemaal wel denk ik. Veel zout, maar hoeveel het nou echt is? Al een paar maanden bekijk ik standaard de voedingswaarde van de verschillende soorten chips die in de supermarkt liggen. Ik bekijk alle A-merkten, maar ook het eigen merk van de supermarkt. Ik kom bij vier verschillende ketens, dus dat zijn een heleboel verschillende merken en smaken.

hoeveel zout in chips

Hoeveel zout zit er in chips?

Dat is een leuke vraag, maar het verschilt dus enorm. Je kunt niet voorspellen hoeveel zout er in chips zit door naar het merk, de smaak, of de prijs te kijken. Ik heb geen enkel verband kunnen vinden tussen A-merk of eigen merk en hoeveelheid zout. Maar ook binnen één merk is het niet te zeggen of de ene smaak veel of juist wat minder zout bevat. En de verschillen zijn groot, héél groot.

De hoeveelheid zout in chips verschilt enorm

Ik zal een aantal voorbeelden geven. Gewoon random uitgezocht in de supermarkt. Vandaag was ik toevallig in de Albert Heijn, een hele grote, dus er was erg veel keus.

zout-in-chips-1-collage

AH eigen merk ‘luchtige knabbels’ versus ‘luchtige whizz kidzz’. Ik zou zeggen dat dit dezelfde chips zijn, maar dan de ene zonder kleurtje en misschien een ander vormpje. Maar nee, de knabbels bevatten 4,0 gram per 100 gram en de whizz kiddz 1,5. Dat is nogal een verschil!

hoeveel-zout-in-chips-2-collage

Van Chio’s Pombeer zijn er goedkope varianten op de markt. Bij de Albert Heijn zijn het Cats, bij de Dekamarkt Bunnies. Ze smaken allemaal verschillend hoor, maar je zou toch denken dat ze ongeveer dezelfde hoeveelheid zout zouden hebben. Niet dus, de originele Pombeer bevatten 2,0 gram per 100 gram, de Cats zelfs 2,2 en de Bunnies slechts 1,25.

Bekijk zelf de hoeveelheid zout als je in de winkel staat

Er zijn nog veel meer rare opvallende dingen als het om zout gaat. Niet van alle chips staat de hoeveelheid zout op internet, maar vergelijk maar eens van een aantal merken de hoeveelheid zout in de naturel variant. Soms is het 1,0 gram per 100 gram, en soms meer dan 2. En het zijn echt niet altijd de goedkope merken die veel zout bevatten. Je kunt het makkelijk zelf bekijken als je in de supermarkt staat. Draai gewoon de zak om, en kijk in de tabel wat de hoeveelheid zout is. Je zult verteld staan. Vooral als je af en toe bij een andere supermarkt komt, en gewoon steevast kijkt. De verschillen zijn zo groot!

Zout is gewenning

Ik heb echt een hele tijd de goedkope Cats van de AH gegeten, maar sinds ik gezien heb dat ze zoveel zout bevatten ben ik overgestapt naar de Bunnies van de Deka. Als ik nu de originele Pombeer of de Cats proef vind ik die zo vies zout. Het is écht een kwestie van gewenning. Ik kijk nu altijd voor ik een zak chips koop hoeveel zout er in zit. Ik heb voor mezelf het maximum op 1,5 gram per 100 gram gezet. Helemaal geen chips is natuurlijk het beste, maar dat hou ik niet vol. 🙂

 

Kijk jij weleens hoeveel zout er in chips zit? En wist je dat er zulke grote verschillen waren?

 

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Ada 15 januari 2018

  Het is zeker gewenning. Onze kinderen zijn het niet gewent en klagen niet!

 • Reageren Vlijtig Liesje 9 december 2016

  Eigenlijk nooit… Ik koop wel het liefst cashewnoten van de Lidl omdat die zo lekker zout zijn. Maar dat is natuurlijk eigenlijk heel slecht dus.

 • Reageren Liselotte 6 december 2016

  Ik gaf die knabbels van de ah wel eens aan mijn kinderen, maar de volgende keer dat ze chipjes willen haal ik wel die whizz kidzz…
  Liselotte onlangs geplaatst…Pakjesavond 2.0My Profile

 • Reageren Simone 6 december 2016

  Mijn man kan als hij in de bios zit in zijn eentje een grote bak popcorn op. Zoute welteverstaan. Ik vraag me altijd af hoeveel zout hij dan binnenkrijgt. Volgens mij gevaarlijk veel.

 • Reageren Kim 6 december 2016

  Er zit minder zout in dan ik dacht (per 100 gram), vaak minder dan in brood…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge