25 november 2016

Hoe vaak ik echt moest kolven toen ik weer aan het werk ging

Borstvoeding geven vond ik persoonlijk erg makkelijk. Makkelijk in de zin van nooit een flesje hoeven maken, ’s nachts niet je bed uit hoeven om de baby te voeden, geen flesjes steriliseren. Borstvoeding is er altijd, zolang je maar bij je kindje bent. Tijdens mijn verlof was ik dat 24/7. Heerlijk vond ik dat. Maar toen moest ik weer aan het werk…

hoe-vaak-veel-weer-aan-het-werk-tijdens

Werken dus kolven

Toen Jim twaalf weken was ging ik weer aan het werk. Ik gaf nog borstvoeding, dus dat werd kolven. Daar heb ik al vaker over geschreven. De strekking was eigenlijk ongeveer dat het niet mijn hobby was. Mijn grootste probleem ermee is dat, zelfs al heb je een heerlijke, schone, aangename kolfruimte, het gewoon zó inefficiënt is. Het duurt langer dan je baby live voeden, de opbrengst is lager, daarom moet je vaker kolven dan live voeden en zelfs extra kolven op je vrije dagen omdat je productie anders terugloopt…

Hoeveel en hoe lang moet je dan kolven?

Deze vraag heb ik meerdere malen aan Google proberen te stellen in mijn zwangerschapsverlof. Google kwam niet verder dan: dat hangt van de situatie af. Ja, duh…! Met het gevolg dat ik inschatte dat het ongeveer twee keer kolven per dag was, en dat het niet langer hoefde te duren dan 20 minuten per keer. Nou, niet dus.

Zo zag mijn schema er op werkdagen uit

5:30 Wekker (à plassen)
5:35 Baby voeden, liggend in bed. Duurt ongeveer een kwartiertje.
5:50 Douchen, aankleden, véél ontbijten (anders stort je in, want je voedt twee mensen!), kolfspullen bij elkaar verzamelen, tas inpakken.
6:35 Vertrek van huis, lopen naar de bus, overstappen op andere bus.
7:30 Aankomst op werk. Opstarten, mailtjes wegwerken, to do lijstje maken voor de dag.
8:15 Vertrek naar de kolfruimte. (’s nachts maak je veel melk aan, en daar is veel van ‘over’ na de ochtendvoeding. Perfect om snel weer te kolven)
8:20 Aankomst kolfruimte, even vlug alle oppervlakken schoonmaken.
8:25 Begin kolven
8:50 Klaar met kolven. Snel alles opruimen. Opbrengst ±180 ml.
9:00 Grote cappuccino bij de koffiecorner als beloning.
9:10 Weer aan het werk.
11:25 Vertrek naar de kolfruimte.
11:30 Snel even alle oppervlakken schoonmaken.
11:35 Start kolven
11:55 Klaar met kolven. Snel alles opruimen. Opbrengst ±150 ml.
12:00 Terug op afdeling, eten achter bureau.
14:55 Vertrek naar de kolfruimte
15:00 Snel even alle oppervlakken schoonmaken
15:05 Start kolven. (Met een lekker kopje thee en een dikke koek uit een automaat.)
15:25 Klaar met kolven. Snel alles opruimen. Opbrengst ±120 ml.
15:30 Terug op de afdeling. Weer aan het werk.
16:15 Tijd om naar huis te gaan. Niet alles is af, maar ja, je moet toch naar huis anders haal je het niet.
17:15 Aankomst thuis. Snel alle melk in de koelkast. Kinderwagen pakken en op weg naar het kinderdagverblijf.
17:45 Thuis met Jim. Proberen te koken en tegelijk wat quality time met hem doorbrengen. Eten uitstellen tot hij slaapt kan niet, want je hebt honger want je geeft borstvoeding. Oh en bij mij was Rogier ook nog eens vaak weg ’s avonds, omdat hij dan werkt als kok…
18:30 Snel zelf eten, terwijl je je baby een zelf gestoomd prakje groente geeft. (Was ik gék ofzo…)
18:45 Tijd voor échte quality time met Jim. Lekker samen spelen en knuffelen op de bank.
19:30 Tijd voor de laatste voeding. Daarna rustig aan naar bedje.
20:00 De troep opruimen van het eten koken en opeten.
20:15 Plof op de bank. TV aan. Even stukje schrijven voor het blog.
22:00 Ergens tussen 10 en 11 val ik om en móet ik naar bed… Met een beetje geluk is Rogier al thuis en zie ik die nog even, maar vaak ook niet.

Zo vaak en lang kolfde ik dus

Drie keer kolven dus, omdat ik niet acht uur van Jim gescheiden was, maar elf uur. Dat zijn drie voedingen. Wanneer ik gewoon bij Jim was duurden die ongeveer drie kwartier. In totaal was ik aan het kolven ruim twee keer zoveel tijd kwijt… En vaak was de opbrengst te weinig voor wat hij op de opvang opdronk, dus moest ik op mijn vrije dagen ook nog eens extra kolven. Het kolven kost zo belachelijk veel meer tijd dan live voeden!

En dat bijna een half jaar…

Ik werkte 32 uur, waarvan één dag thuis, dus dit deed ik drie dagen per week. Gelukkig hoefde Jim maar één van die dagen naar het kinderdagverblijf. Beide sets opa’s en oma’s namen elk een dag oppassen voor hun rekening. Om ons een beetje te ontlasten brachten zij Jim ’s middags bij ons thuis. Dit schema begon tot Jim drie maanden was, en stopte pas toen hij ruim zeven maanden was, want toen pas begon hij minder borstvoeding te drinken. En tot hij ruim acht maanden was heb ik nog twee keer per dag gekolfd. En elke vrije dag een keer extra, om de slinkende voorraad bij te vullen in de vriezer.

Waarom stopte je niet met borstvoeding?

Tsja, goeie vraag. Omdat borstvoeding het beste is. Het beste voor je baby, het beste voor de moeder, en het beste voor de wereld. Ik geloof dat, en volgens mij is dat ook wetenschappelijk aangetoond, maar ik begrijp het heel goed als je door al dit kolfgedoe zou willen stoppen. Het is bijna niet te doen. Als ik er nu naar kijk snap ik ook niet helemaal hoe ik het volgehouden heb, maar ik begrijp nog precies dat ik niet gestopt ben. Dit gedoe zou namelijk geen reden moeten zijn om te stoppen. Geen borstvoeding (meer) kúnnen of wíllen geven. Dat zijn goede redenen. Maar niet omdat dit gedoe zo vermoeiend is. Het gedoe moet weg, niet de borstvoeding.

Flesvoeding is niet de oplossing

En dat meen ik. Borstvoeding is niet wat er fout is aan die hele situatie. Het systeem is fout. Dat kolven duurt veel langer dan nodig is. Als je die baby meer in de buurt zou hebben zou het zóveel tijd schelen. Bij mij op mijn werk was de mogelijkheid om Jim naast het gebouw naar de opvang te brengen. Dan kun je makkelijk even snel naar je baby lopen om te voeden. Het betekent alleen wel dat je je baby op ál je werkdagen naar de opvang moet brengen. En in mijn geval betekende het dat Jim, net als ik, twee uur in de bus moest zitten op die dagen. Niet echt een oplossing denk ik, maar meer thuis werken (en dan heen en weer naar het kinderdagverblijf) of gewoon een paar maanden minder werken is dan denk ik beter. Het lange verlof dat vrouwen krijgen in Scandinavische landen is misschien helemaal ideaal…

 

Nou ja, als ik aan die kolftijd terugdenk vind ik het gewoon belachelijk. Zo veel tijd besteed aan kolven, die veel nuttiger besteed had kunnen worden… Hoe deed jij dat, met borstvoeding, werk en kolven?

 

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageren Ineke 30 november 2016

  Ik kolfde ’s ochtends handsfree in de auto op weg naar het werk; rond een uur of 10, 13, 15 en dan terug op weg naar huis in de auto.

  • Reageren Ineke 30 november 2016

   Oh ja en ik heb het ongeveer 9 maanden gedaan.

 • Reageren marie 27 november 2016

  Afhankelijk van de opbrengst 2 tot 3 keer per werkdag gekolfd. Ik werk in de buitendienst dus kolfde in de auto op parkeerplaatsen. Ik geef mijzelf nog regelmatig een schouderklopje dat ik dit 8 maanden heb gedaan!

  • Reageren Elisabeth 27 november 2016

   Ja supergoed!!

 • Reageren Alice 26 november 2016

  2x kolven en afhankelijk van de opbrengst 1 en soms 2 keer per oppasdag een flesje kunstvoeding van 180 ml erbij. Sinds we dit hebben bedacht heb ik minder stress op de drie werkdagen en daardoor hou ik het al 6 maanden vol. Op de manier zoals je in je blog beschrijft was ik allang gestopt.

 • Reageren Swenne 25 november 2016

  Ik kolf twee keer per werkdag, maar na 10 min komt er bij mij echt niets meer uit. Ik vind het ook best veel gedoe, maarja ik wil mijn dochter van nu 5 maanden ook graag lang blijven voeden en daar moet ik dan iets voor over hebben 🙂

 • Reageren Yvonne 25 november 2016

  Ik vond het ook zo ontzettend makkelijk. En ook ik moest weer aan het werk. Gelukkig ben ik in 10 min thuis en daarom heb ik niet hoeven kolven. Tijdens mijn 9-urige werkdag ging ik 1 keer tussendoor naar huis om te voeden en daarmee redden we ‘t… tot 2 keer toe werkte dit, maar de laatste keer vond ik het wel best zwaar, dat heen en weer gesjees. Ik vind ’t echt jammer dat bij veel moeders de bv stopt zodra er weer gewerkt moet worden, omdat het toch vaak niet echt “werkt”.

 • Reageren Laure 25 november 2016

  Ik heb het geluk dat ik mijn eigen bureau heb en gewoon zelfs kan verderwerken (of facebooken:-)) tijdens het kolven. Ik kolf 3x telkens 20min. In totaal met het in de frigo opbergen van de melk en kolfspullen ben ik een halfuurtje kwijt. In het begin kolfde ik sneller en was 15min voldoende maar nu ze 8 maand is komt de melk precies maar trager en duurt het langer… maar ik geniet best wel van die brainless rustpauzes

 • Reageren Nanouk 25 november 2016

  Zo, dat is inderdaad veel gekolf zeg! 😮 Ik hoorde wel eens van iemand dat die tijdens het kolven vakliteratuur moest lezen (toevallig het blad waar ik redacteur voor was, vandaar dat het ter sprake kwam). Zij moest dan ook af en toe een samenvatting schrijven of presentatie geven over wat ze had gelezen, om haar collega’s up to date te houden. Zo gebruikte ze haar kolftijd ‘nuttig’.

  • Reageren Elisabeth 25 november 2016

   Haha, ja heel ‘nuttig’. ?

  • Reageren Swenne 25 november 2016

   Wat een onzin dat ze ‘nuttige’ dingen moest doen. Werknemer heeft recht om 25% van haar werktijd aan kolven/voeden te besteden tot de baby 9 maanden is.

 • Reageren Jess 25 november 2016

  Ik heb geen geweldige ruimte. Ik kolfde twee keer. Om 10u en om 13u. (was wel om 16u al terug onderweg naar huis).
  14m en kolf nog steeds. Men borsten trekken een hele dag zonder kolven niet. (langer thuis blijven zou ook een mooie oplossing zijn )

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge