15 oktober 2018

Het verschil tussen witte rijst, zilvervliesrijst, en half volkoren rijst


Volgens mij weten we het allemaal wel, zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst. Maar waarom dan? Wat is het verschil tussen witte rijst en zilvervliesrijst? Er is zeker verschil, dat proef en zie je. Zilvervliesrijst is wat stugger, witte rijst wat smeuïger. Zilvervliesrijst ‘smaakt’ daardoor al gezonder, en sommigen zouden zeggen ‘minder lekker’. Of gewoon, ronduit ‘vies!’, zoals mijn peuterpuber bijvoorbeeld.

Is zilvervliesrijst het gevecht waard?

Dat is eigenlijk mijn grote vraag, als moeder. Is zilvervliesrijst zoveel gezonder, dat het dat gevecht met de peuter rechtvaardigt? Hoeveel gezonder is zilvervliesrijst, en waardoor komt dat? En hoe zit het met die nieuwe half volkoren rijst van Lassie? Om deze vragen te beantwoorden zocht ik uit hoe witte rijst, zilvervliesrijst en half volkoren rijst gemaakt worden, en wat hun voedingswaarde nou precies is.

Wat is witte rijst?

Nadat de rijst geoogst is wordt deze gedroogd. Hierna wordt het harde schilletje van de rijstkorrels gehaald. Vervolgens wordt de rijst geslepen, net zolang tot de rijst wit is. (bron: wikipedia)

Wat is zilvervliesrijst?

Zilvervliesrijst is van oorsprong dezelfde rijst als witte rijst. Deze rijst wordt echter minder lang geslepen dan witte rijst. Hierdoor blijft de rijst wat bruiner, stugger, en bevat meer voedingsstoffen. (bron: wikipedia)

Wat is half volkoren rijst?

Half volkoren rijst is een mengsel van witte rijst en zilvervliesrijst. 50% voorgekookte zilvervliesrijst en 50% voorgekookte witte rijst. Hierdoor is deze gezonder dan witte rijst en smeuïger dan zilvervliesrijst. (bron: Lassie)

Links de half volkoren rijst, rechts witte rijst

Voedingswaarde

Ik heb de voedingswaardes van de drie soorten rijst naast elkaar in drie tabellen gezet, voor macronutriënten, vitamines en mineralen.

Macronutriënten

ongekookt (per 100 g) witte rijst* zilvervlies rijst** half volkoren rijst***
energie (kcal) 336 342 339
energie (kJ) 1427 1447 1437
vet (g) 0 2,5 1,3
w.v. verzadigd (g) 0 0,6 0,3
koolhydraten (g) 73,8 68,0 70,9
w.v. suikers (g) 0 0,4 0,2
voedingsvezels (g) 4,2 6,2 5,2
eiwit (g) 8,1 8,8 8,5
zout (g) 0,02 0,05 0,04
*Lassie toverrijst; **Lassie zilvervliesrijst; ***Lassie half volkoren toverrijst

Het grootste verschil tussen witte rijst en zilvervliesrijst, qua macronutriënten, zit in de voedingsvezel. Zilverliesrijst bevat per 100 gram 2 gram meer voedingsvezel. Ook bevat het een paar gram vet, voornamelijk onverzadigd, dus het ‘goede’ vet. Half volkoren rijst bestaat voor de helft uit witte en de helft uit zilvervliesrijst. Als je naar de voedingswaarde kijkt klopt dat precies, die zit precies tussen die van de twee soorten rijst in.

Vitamines

ongekookt (per 100 g) witte rijst**** zilvervlies rijst**** half volkoren rijst*****
A (mcg) 0 0 0
B1 (mg) 0,04 0,34 0,19
B2 (mg) 0,03 0,03 0,03
B6 (mg) 0,12 0,25 0,19
B12 (mg) 0 0 0
C (mg) 0 0 0
D (mcg) 0 0 0
E (mg) 0,1 0,8 0,5
****Bron: NeVo-tabel RIVM; *****Zelf berekend

Bij vitamines zijn grote verschillen te zien. Zilvervlies rijst bevat veel meer vitamine B1, B6, en E. Witte rijst bevat bijna geen vitamine B1 en E, en slechts de helft vitamine B6. Half volkoren rijst zit er weer precies tussenin.

Mineralen

ongekookt (per 100 g) witte rijst**** zilvervlies rijst**** half volkoren rijst*****
Natrium (mg) 2 1 1,5
Kalium (mg) 100 250 175
Calcium (mg) 10 12 11
Fosfor (mg) 100 300 200
Magnesium (mg) 13 157 85
IJzer (mg) 0,4 1,3 0,9
Koper (mg) 0,37 0,85 0,61
Selenium (mg) 13 10 11,5
Zink (mg) 1,8 0,8 1,2
Jodium (mg) 2,2 4,5 3,4
****Bron: NeVo-tabel RIVM; *****Zelf berekend

Ook wat betreft mineralen komt zilvervliesrijst als beste uit de bus. Het bevat veel meer kalium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en jodium dan witte rijst. En half volkoren rijst zit er weer precies tussenin.

Gebruik

Het gebruik van witte rijst, zilvervliesrijst en half volkoren rijst verschilt eigenlijk niet van elkaar. Voor elke soort rijst geldt dat je het 8 min. moet koken (of zolang er op de verpakking staat), en het 15 min. moet laten rusten. Elke soort kun je voor elk rijstgerecht gebruiken.

Nasi gemaakt met half volkoren rijst. Ik zie niet dat het geen witte rijst is, jij wel?

Smaak en textuur

Qua smaak vind ik witte rijst en zilvervliesrijst persoonlijk niet erg van elkaar verschillen. Het verschil zit voor mij echt in het mondgevoel. Witte rijst is zacht en smeuïg, zilvervliesrijst wat stugger, en heeft meer bite. Ikzelf vind dat vaak wel lekker, maar peuter Jim heeft het er dus niet zo op. We hebben de nieuwe half volkoren rijst getest, en die vindt hij wel lekker. De kleur is wel iets geliger dan van echte witte rijst, maar dat valt hem gelukkig niet op. En het mondgevoel is gewoon veel minder stug, veel smeuïger dan zilvervliesrijst.

Conclusie

Zilvervliesrijst is echt veel gezonder dan witte rijst. Het bevat meer voedingsvezel, vitamines en mineralen. Of je van de smaak en structuur houdt is heel persoonlijk natuurlijk. Ikzelf vind het geen optie, aangezien Jim het gewoon weigert te eten. Half volkoren rijst eet hij daarentegen wel. Supersimpel om dat te nemen in plaats van de gewone witte rijst, dus ik denk dat we dat maar zullen doen.

 

Hou jij van zilvervliesrijst of heb je liever witte rijst? En heb je de half volkoren rijst wel eens geprobeerd?

Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Reageren Judith 13 november 2018

    Wij eten nooit witte rijst dus de kindjes weten niet beter en we vinden zilvervliesrijst allemaal lekker. Zilvervliesrijst (en dat gaat moeilijker met Lassie rijst) kun je wel smeuiger maken door er bijvoorbeeld wat melk of roomboter aan toe te voegen. Of niet helemaal afgieten na het koken

  • Reageren G.T. 15 oktober 2018

    Leuk, weer zo’n vergelijkingsblog!

    Wij eten altijd zilvervliesrijst, peuter weet niet beter.

  • Reageren Paula 15 oktober 2018

    Wat ook fijn is, is Parboiled rijst. Gezonder als witte maar smakelijker als zilvervliesrijst. En een ander groot voordeel is dat je een restje fijn kunt ‘oppiepen’ zonder dat het een kleffe zooi wordt.
    ’t Is wel zoeken in de supermarkt, niet echt een gangbaar product.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge