3 februari 2016

Het verschil tussen spek en bacon

Het verschil tussen spek en bacon – Spek, mijn man is er ontzettende fan van. Als het aan hem ligt gaat er uitgebakken spek in ongeveer iedere saus en hartig gerecht. “Hoog op smaak brengen” noemt hij dat, geloof ik. Ik hou ook van spek hoor, maar vind dat toch net even te ver gaan. Er zit wel erg veel zout in spek, en heel veel verzadigd vet. Dat is ongezond en bevat veel calorieën die ik niet kan gebruiken.

het verschil tussen spek en bacon

Bacon is de Engelse (of Amerikaanse) versie van spek. Vroeger dacht ik dat het gewoon de letterlijke vertaling was en dús hetzelfde product. Ik ben er achter gekomen dat dit niet zo is. Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Bekijk de voedingswaarde van spek en bacon maar eens

Voedingswaarde per 100 g Gerookte magere spekreepjes Baconreepjes
Energie (kJ) 1005 737
    (kcal) 240 176
vet (g) 20 12
    wv verzadigd (g) 8 4,5
eiwit (g) 15 18
koolhydraten (g) 0,5 0,1
zout (g) 3,5 3,5

Voordelen van bacon

Bacon reepjes hebben bijna de helft minder vet en verzadigd vet dan magere spekreepjes. De boyfriend en ik hebben daarom een compromis gesloten: We gebruiken bacon in plaats van gewoon spek en doen het niet in alles. Wat betreft smaak is er volgens mij trouwens geen verschil. Dat zie je ook aan het zoutgehalte, dat is bij beide producten 3,5 gram.

Nadelen van bacon

Helaas zitten er ook nadelen aan. Het eerste nadeel, dat volgens mij wel te overkomen is: Het verbrand sneller in de pan. Je moet daarom zeker iets van vettigheid toevoegen, terwijl dat meestal niet nodig is bij gewoon spek. Ik bak het spek daarom in een beetje olie, daar zit in verhouding weinig verzadigd vet in en dat is dus gezonder.

Het tweede nadeel vind ik veel erger: Er is geen biologische variant in de supermarkt te krijgen. Niet in onze supermarkt, in elk geval. Als het er was had ik het zeker gekocht. Nu probeer ik maar niet te denken aan al die arme zielige varkentjes met hun slechte leefomstandigheden… Zo jammer, ik had graag ietsje meer betaald voor een biologische versie.

 

Interessant? Lees dan ook:

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Janneke 8 juli 2022

  Ik zou dan ook geen borstvoeding geven. Bestaat voor bijna de helft uit verzadigd vet en maar een klein percentage aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Dikke onzin trouwens en ook dat calorieën tellen. Je lichaam telt geen calorieën. Wil zich gewoon verzadigd voelen. Als je evenwichtig eet, met voldoende verzadigd vet, zit je eerder vol en loop je minder snel te snaaien. Wat een gezond gewicht betreft, gaat het ook meer om je darmflora en hormoonhuishouding dan calorieën.
  Eerder dat we vaak een teveel aan omega 6 binnen krijgen, wat ontstekingsbevorderend werkt. Meervoudig onverzadigde vetzuren gaan ook eerder oxideren.

 • Reageren Simone 8 februari 2016

  Ik wist het wel, maar ik vind spek stiekem lekkerder ?
  Simone onlangs geplaatst…Plog#3 | Weekend in foto’sMy Profile

 • Reageren Paula 4 februari 2016

  Ben even gaan googlen. Bij (biologische) Slager Stan Houtplein Haarlem zag ik bacon als vleeswaar (per ons). Misschien levert hij op verzoek ook wel stukjes of een dikke plak.
  Mooie blog trouwens, ik wist ’t niet, dus nu maar iets vaker bacon.
  En nog een tip: plakjes tussen 2 velletjes (dikker) keukenpapier (of meteen op een bordje met 1 velletje), even in de magnetron ca. 600 W. Dit kan zowel met spek als met bacon.
  Dit doe ik ook als ik pannenkoeken bak, eerst het spek even in de ‘mag’.

 • Reageren Nicole 3 februari 2016

  Dit wist ik dus niet! Ik dacht ook dat het gewoon de vertaling was. Heel leerzaam dit!
  Nicole onlangs geplaatst…De 7 duurste wiegjes en ledikanten ter wereldMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge