2 december 2018

Heerlijke en ‘gezonde’ rijsttaart

Misschien heb je het al gezien op Instagram en Facebook, ik vervang letterlijk in elk rijstgerecht dat ik maak de rijst door Half volkoren Toverrijst van Lassie. Gewoon, om te proberen hoe het wordt. Dat het goed gaat in hartige gerechten, had ik snel door en was ik eigenlijk niet verbaasd over. Maar kun je witte rijst ook vervangen door half volkoren rijst in zoete gerechten, zoals rijsttaart? Daar gaat normaal gesproken geen langkorrelige rijst in, maar dessertrijst. Ik heb vroeger weleens geprobeerd om de dessertrijst in rijstpap te vervangen door zilvervliesrijst. Dat bond niet zo goed. Eerlijk gezegd, ik vond het niet zo’n denderend succes.

Kan je dessertrijst vervangen door half volkoren rijst?

Ik wilde het tóch proberen, dus heb ik mijn supermakkelijke rijsttaart met custard gemaakt, en half volkoren rijst gebruikt in plaats van dessertrijst. Het is echt een heel makkelijk recept, met custard uit het pak, vandaar. Zo maak je hem:

Recept makkelijke rijsttaart met custard

Ingrediënten

Voor de vulling:

Voor de bodem:

  • +- 20 koekjes (bijvoorbeeld digestives)
  • 150 g gesmolten boter

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe alle ingrediënten voor de rijstvulling bij elkaar in een pannetje. Breng al roerend aan de kook, laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot de rijst beetgaar is.
  3. Bekleed een bakblik of springvorm met bakpapier. Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng dit door elkaar en vorm de bodem van de taart, door het tegen de onderkant van het bakblik te drukken.
  4. Giet de rijstpudding op de koekjesbodem in de vorm. Zet in de oven en laat de bovenkant van de taart iets bruin worden. Bij mijn oven duurt dit ongeveer 20 minuten. Eventueel kun je de grill een beetje aanzetten als de taart niet bruin wordt.

 

Resultaat

Het resultaat was echt super. De taart was ietsje steviger dan met dessertrijst, maar dat vind ik juist wel lekker. De kinderen merkten er niks van, Rogier kon niet over het ‘is geen dessertrijst’ heenstappen. Soms is hij gewoon een achterlijke purist als het op eten aankomt. (Of met andere woorden: een kok.)

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge