2 november 2015

Had jij lachgas tijdens je bevalling gewild?

 

Lachgas wordt eigenlijk niet gegeven in Nederland, als pijnstilling bij de bevalling. In de tv-show “One born every minute” (de versie in de UK) wordt het echter wél gegeven, eigenlijk standaard. Volgens mij vragen ze het niet eens aan vrouwen, schuiven ze die slurf gewoon in hun mond en kijken ze er heel raar van op als die vervolgens geweigerd wordt. In de versie van hetzelfde programma in de VS zie je het echter juist weer niet, niet dat ik me kan herinneren tenminste.

Vorige week las ik op het blog fitte vrouwen (via de Telegraaf) dat lachgas in opkomst is in België en dat er stemmen opgaan om het ook in Nederland vaker in te zetten. Het grootste voordeel van lachgas dat genoemd wordt, is dat het de moeder helpt te ontspannen en dat bevordert de ontsluiting. Ook kan op deze manier een serieuzere vorm van verdoving als een pompje of een ruggenprik voorkomen worden.

Ik heb geen lachgas gehad tijdens mijn bevalling, ik heb het echter wel eens gebruikt (sorry mam). Dat ging dus om recreatief gebruik en welgeteld één keer. Ik vond het namelijk helemaal niks. Ik vind het verschrikkelijk om de controle te verliezen en dat is eigenlijk wat er gebeurt. Blijkbaar is dat wat die verloskundige in de Telegraaf ‘ontspannen’ noemt.

Door deze ervaring wist ik zeker dat ik géén lachgas wilde gebruiken tijdens mijn bevalling. Ik heb volgens mij heel veel geluk gehad met mijn bevalling, want ik heb niet één keer het gevoel gehad dat ik pijnstilling nodig had. Gelukkig kwamen mijn weeën rustig op gang, ging mijn ontsluiting gestaag en kon ik na zes uurtjes persen. Geen reden om in paniek te raken dus en het lukte me gelukkig om genoeg te ontspannen met behulp van het puffen dat ik bij zwangerschapsyoga geleerd had.

Ik realiseer me heel goed dat ik geluk heb gehad met mijn bevalling en dat is waarschijnlijk de reden dat ik, naast mijn eerdere ervaring, zo over lachgas denk. Maar nou keek ik van de week samen met mijn moeder naar “One born every minute” UK, en toen zei zij dat ze ook wel lachgas had gewild. Terwijl ze toch vergelijkbare bevallingen als de mijne heeft gehad. Blijkbaar ben ik gek?!

 

Ik vraag me daarom af, zouden jullie graag lachgas tijdens je bevalling hebben gehad? Ook als je geen andere pijnstilling nodig had? En als je wel andere pijnstilling hebt gekregen, denk je dat lachgas die had kunnen voorkomen?

 

 

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Vlijtig Liesje 3 november 2015

  Ik ken lachgas eigenlijk alleen uit Amerikaanse films. Zelf heb ik het nooit gehad, en ik heb er ook mijn twijfels bij.

 • Reageren Inge 3 november 2015

  Ik ben een keer met en een keer zonder epidurale bevallen. De eerste keer lukte het mij niet om te ontspannen en ging het traag… De tweede keer lukte het me veel beter, ook al had ik pijn, toch heb ik op het laatste gevloekt dat ik geen epidurale gevraagd had maar het was toen te laat. Dat lachgas… Ik weet het niet. Ik heb er geen ervaring mee. Het ziet er een beetje belachelijk uit als je het in dat programma ziet maar als je pijn hebt, kan het je natuurlijk weinig schelen hoe iets eruitziet 🙂

 • Reageren Marjolein 2 november 2015

  Ik heb lachgas gehad tijdens mijn bevalling en vond het ideaal! Ik kon op zich de weeën best goed opvangen maar ze kwamen vanaf moment 1 al om de 3 minuten en dat ging steeds sneller. Ik wilde graag even op bed liggen maar moest dan steeds overgeven omdat liggen en de pijn niet samengingen bij mij. En mijn benen trokken dat na paar uur echt niet meer! Door het lachgas kon ik eindelijk ontspannen. Ik sliep er half van! Maar ondanks dat kan ik nog elke minuut herinneren dat ik aan t lachgas lag. Voor mij was het dus ideaal!

 • Reageren mieke 2 november 2015

  Misschien als het allemaal wat sneller zou zijn gegaan…ik had na 24 uur weeën nog maar 3 cm ontsluiting en wilde echt alleen nog maar een ruggenprik! Wat heerlijk toen ik die eenmaal kreeg:)!

  • Reageren Elisabeth 2 november 2015

   Ja dat kan ik me voorstellen! Moet er niet aan denken… 24 uur!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge