19 februari 2018

Ik ga zo zachtjes aan eens stoppen met borstvoeding

Ik ga zo zachtjes aan eens stoppen met borstvoeding. Mijn plan was om veel langer door te gaan. Langer dan de 20 maanden die ik Jim gegeven heb, maar het gaat me niet lukken. En ik heb een hele stomme reden.

Nee, ik ben niet zwanger

Op de foto zie je mijn buik zoals die nu is. Ja, ik zie er nog steeds zwanger uit. Ik zie er zelfs ‘zwangerder’ uit dan drie maanden geleden. De cystes in mijn lever zijn namelijk weer gegroeid. En dat zie je dus. Dat is vervelend, maar wat nog veel vervelender is, is dat ik daardoor maar kleine beetjes kan eten en ik rugpijn heb die steeds erger wordt.

Leverarts

Ik ben begin januari al naar de leverarts geweest. Toen had ik nog minder last, maar ik wilde al een beetje vooruitdenken. Hij vond me te jong voor een operatie (gelukkig), maar dacht dat ik waarschijnlijk wel met medicijnen kon starten. Maar ik gaf nog borstvoeding. En zolang ik dat nog deed ging hij er niet aan beginnen. Terecht natuurlijk.

Rustig stoppen dus

Ik dacht dat ik het nog wel een tijdje vol zou houden, met alleen een beetje rugpijn, maar het wordt nu toch echt wel vervelend. Als ik er wat aan wil doen is er maar één optie, stoppen met borstvoeding. We zijn daarom al een beetje aan het stoppen. Eind januari hebben we één borstvoeding vervangen door pap, gemaakt van biologische opvolgmelk. Daarna zat ik nog op drie voedingen per dag. Vorige week maandag ben ik gestopt met de ochtendvoeding. Daarvoor moet ik Antonie meestal wakker maken namelijk, omdat ik zo vroeg naar mijn werk vertrek. En nu zitten we dus op twee voedingen.

Nog een maand

Nog een week of twee, denk ik, en dan is het over. We hebben een vriezer vol afgekolfde melk, dus het zal nog wel een tijd duren voor we daar doorheen zijn. Maar er zal toch echt een tijd komen dat we kunstvoeding moeten gaan geven. Dat vind ik jammer, vooral omdat Antonie door zijn Downsyndroom extra gevoelig is voor infecties. Hij heeft daarom juist baat bij borstvoeding. En voor het milieu wil ik gewoon graag borstvoeding geven. Maar ja, als het niet kan, kan het niet natuurlijk. Ik moet me er maar gewoon overheen zetten.

Één per dag

Om zo lang mogelijk te doen met de afgekolfde melk in de vriezer, gaan we er één per dag geven. Ik denk dat we het op deze manier nog een hele tijd kunnen rekken. Misschien wel tot Antonie tien maanden is. De tijd dat ik borstvoeding heb gegeven wordt iets langer dan zeven maanden. En met de tijd van Jim er bij 28. Meer dan twee jaar, haha. Dat is best lang als je er zo ver nadenkt…

 

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven?

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren Natasja 6 maart 2018

  Wat jammer dat je moet gaan stoppen, maar het is wel een logische beslissing! Ik geef nu 5 maanden borstvoeding aan Isabelle en ik hoop dat ik dat nog wel even mag/kan doen. Ik wilde in eerste instantie tot aan de zomervakantie geven, maar ik denk er nu over na om gewoon door te gaan zolang het goed voelt. Dus hopelijk langer dan de zomervakantie!
  Natasja onlangs geplaatst…Wat ik anders doe nu ik moeder benMy Profile

 • Reageren Mariska 26 februari 2018

  Klinkt als een verstanding besluit 🙂 Ik ben vandaag helemaal gestopt, na 2,5 jaar (!!). Mijn zoontje vond het vanmorgen niet leuk (al was hij wel voorbereid hoor, we hebben gisteren een ‘dag lieve borsten’ lied gezongen en een taartje gegeten om het te vieren). Maar ik ben er klaar mee. Ik wil mijn lijf weer voor mezelf.

 • Reageren Suuz 20 februari 2018

  Jammer als er op deze manier een einde aan moet komen. Maar ook jouw gezondheid is belangrijk voor je kleine mannen, dus begrijpelijk. En gelukkig kun je met jouw voorraad nog een tijdje vooruit.

  Ik gaf zelf geen borstvoeding bij de eerste (11jr geleden) en ook bij de tweede (in aantocht) ga ik direct met kunstvoeding starten. Dit omdat het voor mijzelf niet goed is om te geven. Ik kan het wel, maar het wordt ivm medische achtergrond afgeraden omdat de gevolgen van bijvoorbeeld een borstontsteking voor mij te groot zijn. Ik heb er overigens geen moeite mee, ik had die ambitie toch al niet. Wel vond ik jouw posts over verschillende kunstvoedingen fijn om te lezen. Daarmee kan ik een weloverwogen keuze maken in het grote aanbod.

 • Reageren Sylvia 19 februari 2018

  Toevallig ben ik sinds deze week ook begonnen met afbouwen. Mijn zoontje is nu 5,5 maand en ook moet stoppen ivm medicatie die niet samen gaan met borstvoeding, erg jammer maar uiteindelijk heb ik het dan toch ongeveer een half jaar kunnen doen. Even slikken is het wel want je sluit toch weer een bijzonder moment af samen.

  • Reageren Elisabeth 19 februari 2018

   Ja echt hè? Maar als t niet anders is…

 • Reageren G.T. 19 februari 2018

  Wat vervelend dat je zo’n last hebt!
  Ik heb 14 maanden bv gegeven, met heel veel gedoe. Ik had met 6 maanden besloten om te stoppen, maar toen bleek zoon allergisch en kon dus geen standaard voeding drinken. ‘Dus’ toen ben ik doorgegaan en daarna werd het weer makkelijker. Na een jaar vond ik (en mijn nachtrust) het genoeg en ben ik gaan afbouwen.

 • Reageren Esther 19 februari 2018

  Mijn oudste heeft 17 maanden borstvoeding gehad, met de jongste zit ik nu op 14 maanden en we gaan nog vrolijk even door…

  De waarde die jij hecht aan borstvoeding/moedermelk, heb je wel eens gedacht over donormelk?

  • Reageren Elisabeth 19 februari 2018

   We hebben genoeg melk hoor, maar ik vind het gewoon fijn om live te voeden! Nog even genieten de komende week dus.

   • Reageren Esther 19 februari 2018

    Zeker genieten! ?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge