Heel veel! En het zijn hele leuke en lekkere dingen. Ik wist trouwens tot afgelopen donderdag niet dat een kabocha pompoen een kabocha pompoen heet. Ik noemde hem altijd gewoon ‘zo’n groene pompoen’. En deze week zag ik dat hij bij de Albert heijn in de bonus was. Dat is altijd een goede aanleiding voor mij om nieuwe dingen te proberen en deze keer weer. Heel erg uitproberen was het trouwens niet, want het is eigenlijk gewoon een pompoen en je kan er dus gewoon alles mee doen dat je gewoonlijk ook met een gewone pompoen doet.
Wat doe ik met een kabocha pompoen
Dit is wat ik eigenlijk altijd met een (kabocha) pompoen doe:
- Ik leg hem ergens neer in huis waar het leuk staat. Het is gewoon best een leuk sierobject, heel herfstig.
Als ik er genoeg van heb bereid ik hem. Je kan een hoop met pompoen, maar ik begin de gerechten eigenlijk altijd hetzelfde.
- Snij de kabocha pompoen in parten van ongeveer 3 cm dik.
- Leg de stukken op een bakplaat en besprenkel de ze met olie.
- Gaar de pompoen in ± 30 minuten in een voorverwarme oven van 180-200 graden Celsius.
- Eventueel kan je de stukken na een kwartier omkeren.
Supersimpel en alleen zo al heel lekker. Zo eet ik de kabocha pompoen meestal gewoon, met peper en zout en rijst. De schil van de kabocha pompoen is maar heel dun, en als je hem op deze manier gegaard hebt in de oven kan je hem gewoon eten. Dat doe ik dus ook meestal, maar ik begrijp dat de meeste mensen hem er toch liever afsnijden.
De uitgelepelde of geschilde pompoen kan je als basis gebruiken voor veel pompoenrecepten, bijvoorbeeld:
- Babyvoeding (met een beetje water om het dunner te maken, rijst en een eetlepel olie. En dan zonder peper en zout natuurlijk)
- Pompoensoep, door er groente- en of kippenbouillon aan toe te voegen, en als je dat lekker vind stukjes groene paprika en (zure) room.
- Spread voor op een toastje, door het te mengen met zure room.
- Salade, bijvoorbeeld met kidneybonen, pompoenpitten, salie, olie en azijn.
- Vegetarische sushi, gewoon door een paar plakjes op een blupje rijst te leggen.
- Vulling voor ravioli (zie bijvoorbeeld hier voor een recept)
- Vulling voor pompoentaart, met eieren, slagroom, gecondenseerde melk, suiker en speculaaskruiden (of bekijk dit recept (of hier voor de Engelse versie) )
- Als groente en kleurmaker in een (vegetarische) risotto (bijvoorbeeld volgens dit recept, gebruik groente bouillon voor een vega versie)
- Als basis voor een (veganistische) curry (bijvoorbeeld deze Japanse, deze Thaise (of deze Engelse versie) of deze ‘Indische’)
En eigenlijk voor alles dus, waar je een gewone pompoen voor zou gebruiken…
Wat vinden jullie, lekker toch? Kenden jullie de kabocha pompoen al?
4 reacties
Ik ben gek op pompoen! Maar bij mij in de winkel ligt meestal de oranje versie. Had die naam nog nooit gehoord. Ik durf mijn pompoen ook al eens in een quiche gooien, laar heb er nog nooit aan gedacht om er speculaaskruiden bij te doen. Zo creatief! Ik probeer her eens!
Maar dan is het de zoete versie hè, pumpkin-pie 😛
Ik kende deze niet maar ben gek op pompoen dus ga hem eens proberen. Die taart klinkt heerlijk. Speculaaskruiden had ik nou zelf nooit verzonnen. Thanx
Dat ziet er lekker uit zeg! En ik zie ook n blije baby-puber ??