31 januari 2016

Bugaboo Cameleon 3 review

De Bugaboo Cameleon 3 is een erg fijne kinderwagen. Wij hebben deze kinderwagen al sinds de geboorte van Jim en ondervinden nog dagelijks hoe hoog het gebruiksgemak is. We hebben geen auto, dus je kan je wel voorstellen hoe belangrijk deze Bugaboo Cameleon 3 voor ons is. We gebruiken hem bijna iedere dag, als vervoermiddel voor Jim, maar ook als vrachtwagen voor boodschappen bijvoorbeeld.

bugaboo cameleon 3 buggy

Bugaboo Cameleon 3 – review

In deze review vertel ik je waarom we in eerste instantie hebben gekozen voor de Bugaboo Cameleon 3 en waarom we hem nog steeds zo’n fijne kinderwagen vinden.

Hij valt niet zo makkelijk om

De Bugaboo Cameleon 3 is vrij breed en heeft een laag zwaartepunt. Daardoor is hij erg stabiel en valt hij niet zo makkelijk om. Dit vond ik bij het uitzoeken van de kinderwagen erg belangrijk. Zoals ik in de inleiding al zei, wij hebben geen auto. We lopen daarom overal naar toe of nemen het openbaar vervoer. Ook als het rotweer is, als het hard waait bijvoorbeeld. Ik wilde niet het risico lopen dat de kinderwagen omgeblazen werd. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. De bus, tram en trein maken af en toe scherpe bochten. Ik wilde zo min mogelijk kans dat de wagen om zou vallen. Eén van de dingen die ik dus deed tijdens het testen in de winkel was de wagen heen en weer schudden… Deze Bugaboo Cameleon 3 was van alle kinderwagens zeker de stevigste en de stabielste.

Wendbaar

Het tweede punt dat ik erg belangrijk vond was wendbaarheid. Als je de kinderwagen zo vaak gaat gebruiken moet het niet teveel moeite kosten om hem te besturen. Bovendien moet je makkelijk overal tussendoor kunnen en moet je kleine bochtjes kunnen maken. Ik heb daarom in de winkel bij iedere kinderwagen een zo klein mogelijk rondje proberen te rijden. De Bugaboo Cameleon 3 maakte het kleinste rondje. Het was zelfs zo klein, het leek wel een pirouette.

Stevig

We hebben een tijd getwijfeld of we wel zo’n dure kinderwagen moesten nemen. Er zijn genoeg goedkopere kinderwagens, die ook voldoen aan de meeste van onze wensen, de Quinny Zapp Xtra 2 bijvoorbeeld. De voornaamste reden dat we twijfelden was de kwaliteit en duurzaamheid van de kinderwagen. In de winkel heb ik alle kinderwagens door elkaar geschud. In de Bugaboo Cameleon 3 zat de minste speling. We dachten daarom dat bij deze kinderwagen de minste kans was dat er iets los zou gaan of kapot zou raken. Tot nu toe is dat in elk geval nog niet gebeurd, hij is nog helemaal heel. Ondanks bijna dagelijks gebruik, en dat terwijl we er niet bepaald voorzichtig mee zijn.

Hoog duwcomfort

De Bugaboo Cameleon 3 heeft rubberen banden en vering. Hij is daarom heel comfortabel voort te duwen, ook over niet zulke vlakke wegen. De stoepen bij ons in de buurt zijn niet zo heel vlak, dus dat as wel heel fijn. Ook is hij goed te gebruiken in het park of bos.

Openbaar vervoer

Wij gebruiken heel vaak de bus. Door het lage zwaartepunt van de kinderwagen is hij heel makkelijk de bus in te wippen. Je hebt eigenlijk geen hulp nodig met in- en uitstappen. Alleen als de buschauffeur en te groot gat tussen de bus en de halte gelaten heeft, of voor een boom gestopt is (ja, er staan bomen bij ons op de bushalte…) Ik heb hem ook gebruikt in de trein en de tram, ook daar is hij goed te gebruiken.

 

vuilnis bugaboo cameleon 3

Veel boodschappen

Er zit een vrij groot boodschappenmandje onder de kinderwagen. Hier kan erg veel in. Met boodschappen doen leggen wij hier standaard drie 2-liter cans melk in en een grote zak aardappelen. We hebben er een boodschappennetje dat speciaal voor kinderwagens is bijgenomen (van de HEMA) en daar kan je nog eens veel lichtere boodschappen in kwijt. En soms, als Jim niet mee hoeft naar de winkel, gebruiken we de kinderwagen gewoon als boodschappenwagen (of vuilniswagen).

Extra grote kap: handig voor slapend kind

De kap die op de Bugaboo Cameleon 3 zit is extra groot. Daardoor kan je de wagen goed verduisteren, terwijl er nog wel voldoende frisse lucht onder komt. Toen Jim nog in de wagen wilde slapen vond ik dit erg handig. Het gaf net even wat meer bescherming tegen invloeden van buiten, die hem wakker konden doen schrikken. Helaas wil hij nu helemaal niet meer in de wagen slapen…

 

Bagaboo Cameleon 3 bus

Slapen in de bus tijdens de reis naar het vliegveld

Vier wielen

De Bugaboo Cameleon 3 heeft vier wielen. Dit zorgt ervoor dat hij stabieler staat dan een kinderwagen met drie wielen. Bovendien zijn de voorwieltjes erg wendbaar. De achterste twee wielen zijn heel stevig, en staan best ver uit elkaar. Ook dat zorgt voor stabiliteit, maar de wagen wordt wel erg breed. Ik blijf vaak ergens achter hangen, dan heb ik net verkeerd ingeschat of ik ergens doorheen paste.

De kijkrichting is aan te passen

De kijkrichting van het zitgedeelte is aan te passen. Toen we overstapten van de ligbak naar het zitgedeelte hebben we Jim eerst naar ons toe laten kijken. Op een gegeven moment gaf hij aan dat hij zich ontzettend ging vervelen in deze stand. Altijd leuk, om van je baby te horen dat je saai bent… 😉 Toen hebben we hem omgedraaid met zijn hoofd naar voren, richting de buitenwereld.

Inklapbaar

Het is best een grote kinderwagen, de Bugaboo Cameleon 3. Als hij is ingeklapt is hij ook niet erg compact. Toch is hij behoorlijk klein in te klappen. Eventueel kun je die grote achterwielen er afhalen, soms maakt dat net het verschil. Als je een klein autootje hebt en de kinderwagen vaak mee wil nemen zou ik deze kinderwagen echter niet nemen. Neem er dan één die wél compact ingeklapt kan worden, zoals de Quinny Zapp Xtra 2. Als de Bugaboo Cameleon 3 trouwens mee wil nemen in het vliegtuig, adviseer ik je om hem goed vast te maken met tie-rips. Hij klapt namelijk heel makkelijk weer uit. Erg handig als je hem uit de auto haalt, maarn niet handig als ze de bagage in- en uit het vliegtuig ruimen.

Andere reviews

De consumentenbond geeft de Bugaboo Cameleon 3 een 8,3; dat is een erg hoge waardering. Er is echter nog een review op hun website te vinden, die is geschreven door echte gebruikers. Daarin staat dat de kinderwagen op basis van 3 reviews een 7,2 krijgt. Deze trotse moeder is ook erg positief, en geeft de kinderwagen vier sterren. Ook de review op babykeur is positief, daar kan je ook heel handig de exacte maten en het gewicht van de kinderwagen vinden. Hier kun je een leuk filmpje vinden met een review.

Prijs

Bugaboo is een degelijk en duur merk. Dat vind ik tenminste. Bovendien is de Cameleon 3 één van de duurdere modellen. Als je een goedkope kinderwagen zoekt moet je niet voor dit merk en model gaan. De Bugaboo Cameleon 3 is te krijgen vanaf €889,-; maar pas op: om hem compleet te maken moet je er een setje bekleding bij nemen. Op deze manier kun je zelf de kleur uitzoeken, maar die bekleding kost wel nog eens €110,-. Of zelfs meer, als je een speciale uitvoering wilt hebben. In totaal ben je dus ten minste €999,- kwijt. Wij hadden mazzel trouwens, mijn ouders hebben ons de kinderwagen cadeau gedaan. Lief hè?

Bestel de Bugaboo Cameleon 3 bijvoorbeeld bij Babypark. (link)*

Conclusie

Wij zijn echt heel erg positief over de Bugaboo Cameleon 3. We gebruiken hem al ruim een jaar en in iedere fase van baby en dreumes beviel de kinderwagen ons erg goed. Hij groeide steeds mee en, heel belangrijk, is nog steeds even stevig als toen we hem kregen. Als je het geld er aan uit wil geven en je, net als wij, weinig gebruik maakt van de auto raad ik de Bugaboo Cameleon 3 absoluut aan.

 

Welke kinderwagen hebben jullie, en zijn jullie er ook zo tevreden over?

 

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Barbara 3 februari 2016

  De Bugaboo Cameleon! Superfijn! Volg je ook helemaal in je artikel! In mijn omgeving is de Joolz hip, maar ik blijf bij Bugaboo?
  Barbara onlangs geplaatst…Ben jij een jongens-of een meisjesmama?My Profile

 • Reageren Reshma 31 januari 2016

  Leuke review! Lijkt me een fijne kinderwagen.

 • Reageren Marijke 31 januari 2016

  Een voorganger van die van jullie de cameleon 2. Inmiddels bijna 9 jaar oud. En nu 2x een voorwiel en de rem vervangen. Waarbij de rem en 1 voorwiel de schuld waren van een luchtvaartmaatschappij. Verder is de bekleding dus wel wat verkleurd, maar doet hij het verder nog perfect. Ruil hem ook niet in voor een buggy. Zo’n fijne wagen
  Marijke onlangs geplaatst…Broer en zussen tagMy Profile

 • Reageren Kim 31 januari 2016

  Wat een leuke review. Wij gebruik(t)en eigenlijk altijd de draagzak; ons huis is vrij klein en een kinderwagen neemt best veel ruimte in. Dat bevalt ook heel goed, maar mochten we een tweede kind krijgen dan zou ik toch een kinderwagen overwegen voor erbij.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge