Toen Antonie nog in mijn buik zat had ik me van alles voorgenomen op het gebied van borstvoeding. Vooral relaxed doen, over dat borstvoeden. Geen zorgen maken over of ‘ie wel genoeg binnenkreeg. Zo min mogelijk kolven tijdens mijn verlof. Pas bijvoeding geven als hij een maand of zes was. Rustig aan, relaxed, bij Jim ging het immers ook allemaal vanzelf. En als het deze keer niet zo goed ging zouden we dat dan wel weer zien.
Contents
Downsyndroom
Het liep allemaal even anders. Antonie dronk zelf niet goed genoeg dus werd opgenomen met een sonde. Ik ging fulltime kolven. Hij bleek Downsyndroom te hebben en pas na twee weken dronk hij genoeg om uit het ziekenhuis te kunnen. Uit de fles, dus het kolven bleef. Gelukkig, na zes weken keihard werken (door iedereen) waren we over op volledig live uit de borst drinken, en konden we echt gaan relaxen.
Ontspannen
Ongeveer dan, want echt ontspannen lukte niet. Om zeker te weten dat Antonie niet zou verleren uit de fles te drinken bleven we hem dagelijks een flesje afgekolfde melk geven. En ik kolfde dus dagelijks minstens één keer. Dat wilden we lekker zo volhouden tot hij zes maanden was, want zes maanden volledige borstvoeding is het beste. Toch?
Eerste hapjes
Ja, wel, maar… van de kinderarts hoorden we dat kindjes met Downsyndroom langer doen over het leren eten van een lepel. Dus eigenlijk raadde hij aan om meteen met vier maanden te beginnen met bijvoeding. Eigenlijk moesten we met vier maanden één voeding vervangen door pap, met vijf maanden één met fruit en met zes maanden één met groente. En als het niet lukte dan wist hij wel een prelogopedist die ons daarbij kon helpen.
Nee, prelogopedie
Tsja, wat doe je dan? Je zucht eens diep en zegt: Ok, we gaan het gewoon proberen. Vol goede moed hoor, maar wel met de woorden van de kinderarts in ons achterhoofd. Ineens zijn het geen ‘eerste hapjes’, maar heet het ‘prelogopedie’. Probeer dan maar eens te ontspannen.
We laten ons niet gek maken
Gelukkig kunnen we dat best. Toen Antonie vier maanden was zijn we gewoon begonnen. Maar niet door een fles met een bordje pap te vervangen. Pap maken van afgekolfde melk kan wel hoor, maar het is niet het makkelijkste. Het wordt ontzettend dun, en dan kan je het niet echt met een lepeltje geven. Natuurlijk kun je er dan een extra schepje pap bij doen, en dat doe ik ook weleens, maar dan krijgt het cement-achtige kwaliteiten. Ik wil het mijn baby niet aandoen om daar een hele voeding van te geven.
Dus…
Met andere woorden, we deden maar wat. Elke dag gaven we iets, fruit, groente, cement-pap, soms zelf gemaakt, soms uit een potje. Soms ’s ochtends, soms ’s avonds, soms ’s middags. Als hij maar oefende met zijn mond en de lepel was het goed.
Antonie is gewoon geweldig
En het ging eigenlijk prima. Antonie is nu een weekje zes maanden en hij eet geweldig van de lepel. Ík heb niet gemerkt dat hij langer nodig had om het te leren. Jim heeft er ook een paar maandjes over gedaan, en hij deed hetzelfde met zijn tong.
Voedingsschema 6 maanden
Antonie krijgt nu borstvoeding rond 6 uur ’s morgens, een fruithapje om 9 uur, om elf uur weer borstvoeding (of 240 ml afgekolfde melk), om drie uur borstvoeding (of 240 ml afgekolfde melk), rond zes uur ’s avonds een prakje met groente, en om acht uur borstvoeding. En dan naar bed.
Pap
Hij eet zo goed dat we het zelfs aandurven om één van de melkvoedingen te vervangen door pap. Op het kinderdagverblijf drinkt hij de fles van 11 uur niet zo goed, meestal maar 150 ml (van de 240). Dus die voeding gaan we vervangen door pap. En dan pap met een lepeltje, dus dat betekent dat we het niet gaan maken met afgekolfde melk.
Biologisch
Aan de ene kant vind ik dat erg jammer. Het grootste probleem dat ik heb met kunstvoeding is namelijk dat het ontzettend veel slechter is voor het milieu dan borstvoeding. Gelukkig heb ik van Ekobaby wat pakken biologische opvolgmelk gekregen om uit te proberen. Die gebruiken we as basis voor de pap, dus is die biologisch. Dat voelt wel goed, moet ik zeggen.
Filmpje
Antonie vindt alles prima trouwens. Op het filmpje kun je zien hoe goed hij het al kan, en hoe lekker hij de pap vindt.
Wanneer begon jij met bijvoeding, en hoe ging dat?
8 reacties
Wat een super leuk filmpje en wat fijn dat alles zo goed gaat!
Onze zoon is gezond geboren maar door vocht in zijn longetjes heeft hij de eerste 2 dagen ademhalingsmoeilijkheden gehad waardoor hij even in de couveuse aan de cpap moest en daarom ook een sonde kreeg.
Eenmaal thuis dronk hij niet aan de borst en over een flesje van 90cc deed hij 1,5u.
I.o.m. kinderarts hebben wij wel een prelogopediste laten komen. Onze zoon bleek een pribleem te hebben met de zuig-slikreflex.
Zij heeft ons eerst goed geobserveerd en daarna tips gegeven, waaronder een Habermann speen, een soort tandenborstelset met nopjes en een sabbelzakje (die laatste 2 van Nuby). Wij kregen ook het advies om vroeg te starten met bijvoeden ivm stimuleren van de mondmotoriek. De kinderarts was het hier ook mee eens omdat eerder beginnen met bijvoeding het ontstaan van allergie juist tegen gaat.
We zijn reuze blij met de hulp van de prelogopediste, voeden werd weer leuk en onze zoon was weer tevreden. Hij is bijna 1 jaar nu en heeft helemaal nergens meer last van.
In relatie tot Down Syndroom kan ik me voorstellen dat men prelogopedie adviseert omdat kindjes vaak een grotere tong hebben en de mond niet sluiten. Het stimuleren van het mondgebied zou dit misschien kunnen beperken.
Superlief filmpje! En wat heerlijk toch dat ie het zo goed doet. Boven verwachting!
Valt me wel op dat de ‘norm’ dus starten met 6mnd is, maar voor hem 4mnd omdat ie langer nodig heeft om de techniek te beheersen. Ze zouden ook kunnen denken: hij doet er vanaf 6mnd gewoon iets langer over. Was gewoon even wat me opviel.
Ja dat is t precies hoor
Wat lief!
Wij begonnen met 6 maanden met Rapley naast bv. Onze kinderallergoloog bleek daar niet zo blij mee, het zou veel beter zijn om sommige allergenen al met 4 maanden te geven. Een volgende keer zou ik dus ook eerder beginnen.
Dat filmpje is echt te schattig!
Mijn kindjes kregen allebei volledig bv tot 6 maanden en vanaf die leeftijd gecombineerd met bijvoeding. Wij gaven geen gepureerde hapjes of pap, maar stukken eten dat ze dan zelf naar binnen werkten.
???? gewoon dikke kus. Lief!
???? gewoon dikke kus.
Ah, dat lachje! ? Smelt… Fijn dat ie het allemaal zo snel oppakt!