24 mei 2016

Hoe ik borstvoeding met een drankje combineer

Borstvoeding en alcohol – Één van de redenen die genoemd wordt om te stoppen met borstvoeding, is “eindelijk weer eens een wijntje of biertje kunnen drinken”. Dat vind ik jammer. Als je genoeg hebt van het geven van borstvoeding moet je er mee stoppen, maar voor deze reden hoef je dat niet te doen. Het is best mogelijk om borstvoeding te geven en (af en toe) een drankje te drinken. Dat is niet gevaarlijk voor je kindje en dat maakt je geen slechte moeder.

borstvoeding en alcohol

Waar moet je op letten bij borstvoeding en alcohol?

Als je alcohol drinkt wordt dit opgenomen in je bloed. Moedermelk wordt gemaakt van bloed, en op deze manier komt de alcohol in je bloed ook in je moedermelk. Als je dan borstvoeding geeft krijgt je kindje alcohol binnen. Dat is niet goed natuurlijk, maar dat kan je voorkomen.

Een klein glas wijn of bier (fluitje) wordt in ongeveer drie uur tijd opgenomen door je lichaam en afgebroken. Daarna is er dus geen alcohol meer aanwezig in je lichaam, en ook niet in je moedermelk. Op dat moment kun je dus gerust borstvoeding geven.

Let wel op. Als je een groot glas wijn, of flesje bier drinkt, moet je de tijd verdubbelen. Dan zul je dus zes uur moeten wachten, nadat je de laatste slok heb gedronken, voor je weer borstvoeding kunt geven. Ga je een avondje stappen en drink je meerdere glazen alcohol, dan wordt het lastig om te berekenen wanneer de alcohol precies uit je bloed en lichaam is verdwenen. Dan kun je waarschijnlijk beter een voeding afkolven. Je kunt dan met deze strips testen of er nog alcohol in de moedermelk zit. Zit het er nog in, dan kun je die niet aan je kindje te drinken geven. (bron: borstvoeding.com en het Voedingscentrum)

borstvoeding en alcohol

Hoe ik borstvoeding met een drankje combineer

Ik heb na mijn bevalling een paar maanden gewacht voor ik weer alcohol ging drinken. Gewoon, omdat ik Jim op verzoek voedde, en ik niet zeker wist dat er ten minste drie uur tussen de voedingen zou zitten. Toen Jim echt goed door ging slapen ben ik weer begonnen, maar ook maar één of twee avondjes per week en dan maar één of twee kleine glazen.

Op zaterdagavond werkt mijn vriend als bij Buitenplaats de Plantage. Hij is dus pas laat thuis, maar daarna heeft hij wel weekend (en ik ook!). Om dat te vieren drinken we daarom meestal samen een speciaalbiertje. Gewoon thuis, op de bank of in de tuin. Het alcoholpercentage van sommige speciaalbiertjes is hoger dan gewoon bier. Ik kijk daarom altijd goed op het etiket wat dat is. Is het hoger dan normaal drink ik maar één glaasje (oftewel een half flesje). Is het wel vergelijkbaar met gewoon bier drink ik twee glaasjes (oftewel het hele flesje).

Ik hou ervan om wat veiligheidsmarge in acht te nemen, daarom hou ik in plaats van drie uur vier uur per glas aan, na het drinken van alcohol. Jim wordt op zondag ergens tussen half acht en half tien wakker, daarom zorg ik dat ik mijn drankjes op heb voor half twaalf ’s avonds. Voor de zekerheid , dan kan het nooit fout gaan.

Heel soms wordt Jim nog wakker ’s nachts. Als dat gebeurt op een avond dat ik alcohol heb gedronken hebben mijn vriend en ik de afspraak dat hij er dan uitgaat, en ik niet. Als ik naar Jim toe ga wil hij namelijk borstvoeding, en dat mag ik dan absoluut niet geven. Als Rogier naar hem toe gaat kan hij hem troosten zonder moedermelk, maar met een beker water of koemelk, en een heleboel knuffels natuurlijk.

 

Conclusie

Voor mij is alcohol dus geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Ik denk dat af en toe een drankje prima te combineren is. En ik denk dat het helemaal niet erg is, zeker niet als je daardoor het geven van borstvoeding langer volhoudt!

 

 

Hoe doen/deden jullie dat, met borstvoeding en alcohol?

 

 

 

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageren Barbara 3 juni 2016

  Ben ik heel erg als ik zeg dat ik er gewoon niet op let? Ik heb ook tijdens de zwangerschap afentoe een glaasje gedronken — maar ik drink zo weinig (eens in de maand? eens in de twee maanden?) dat het volgens mij echt niet uitmaakt. En dat kleine beetje alcohol dat hij binnen zou krijgen… daar kan hij volgens mij best tegen.

 • Reageren Simone 26 mei 2016

  Ik dronk niet toen ik borstvoeding gaf, maar ik drink sowieso bijna nooit omdat ik er niet veel om geef. Maar ik denk dat het heel goed kan, precies zo als jij beschrijft! Alleen in het begin als je nog écht vaak moet voeden is het wat lastiger.

 • Reageren Mathiske's mama blog 25 mei 2016

  Zoals jij het omschrijft deed ik het ook. Kwam vaak neer op, voeden, glas inschenken, snel door drinken en dan hopen dat ze niet toch een keer te vroeg komen. Dat net iets te snel drinken doe ik nu nog ??
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Op het laatste moment.My Profile

 • Reageren Nienke Westerhof 25 mei 2016

  Toen ik borstvoeding gaf dronk ik af en toe een wijntje. Zorge dat hij al gevoed was en daarna gelijk hup een wijntje. Na een uur of twee kolven. Wegens over productie had ik altijd genoeg melk op voorraad dus kon papa ook een keer de fles geven.

 • Reageren Malou 25 mei 2016

  Voordat ik zwanger was, dronk ik ook wel eens een wijntje. Soms deed het meteen na de voeding, zodat de volgende voeding weer bij mij kon drinken. Maar ik gaf haar ook wel eens een flesje gekolfde melk. Ik wilde haar sowieso regelmatig een flesje geven, zodat ze die niet zou gaan weigeren, en dat was er dan wel een mooi moment voor 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Waar je huis woont – tagMy Profile

 • Reageren Swenne 24 mei 2016

  Toen ons zoontje 6 maanden was gingen we op vakantie naar Italië, daar wilde ik ook wel graag een wijntje kunnen drinken. Hoefde niet elke avond en niet heel veel, maar af een toe glaasje leek me erg lekker. Omdat kolven toen al niet goed meer ging heb ik ervoor gekozen om een pak kunstvoeding mee te nemen. Zoonlief heeft in die vakantie dus een paar keer als late voeding een fles gekregen ipv de borst, ging prima.

 • Reageren Merel 24 mei 2016

  Handig om te weten!
  Ik heb, op een glaasje champagne na, nog niet gedronken sinds de geboorte, maar mocht de behoefte weer komen dan kan het in elk geval geen kwaad.
  Merel onlangs geplaatst…‘Ik zing André Hazes voor onze peuter’ en 9 andere weetjesMy Profile

 • Reageren Jolet 24 mei 2016

  Super handig artikel!

 • Reageren Mary-Lou 24 mei 2016

  Ik drink daarom vaak een Raddler. Je moet ervan houden, maar percentage is 2% en lager dan een wijntje wat ik normaal drink. En ik vind de nieuwe zomerse smaakjes heerlijk. Als hij binnen de 3uur wakker wordt geef ik een flesje afgekolfde melk. Maar aangezien ik daar heel hard voor moet werken hoop ik altijd dat hij niet wakker wordt, haha.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Wat is dippen? En waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan?My Profile

  • Reageren Elisabeth 24 mei 2016

   Haha ja hè, dat kolven… ik drink voor Jim naar bed is ’s middags weleens wieckse witte 0%. Ik proef t verschil niet eens met gewoon. 🙂

   • Reageren Mary-Lou 24 mei 2016

    De Raddlers lust ik ook alcoholvrij. Die hebben sowieso niets met bier te maken. 😉 Maar alcoholvrij wijn is helaas echt beroerd.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge