15 januari 2016

Boekjes voor je dreumes (vanaf 1 jaar dus)

Ben je op zoek naar inspiratie voor leuke voorleesboekjes vanaf 1 jaar? Ik vind het soms lastig om me in te leven in mijn dreumes. Wat begrijpt hij al wel, wat niet? Waar vind je boekjes die geschikt zijn en welke zijn het leukste? Ik besloot eens goed te zoeken bij boekwinkels en speelgoedwinkels, zowel op het web als in de echte wereld. Hieronder vind je een lijst van de best verkochte en meest gewaardeerde boekjes, speciaal voor de leeftijd van 1 tot 2 jaar.

Boekjes zijn een erg leuk cadeautje, bijvoorbeeld voor de eerste verjaardag, voor sinterklaas, kerst, of gewoon zomaar. Hier kun je leuke boekje voor je baby vinden, vanaf 3 maanden.

boekjes vanaf 1 jaar

Boekjes voor je dreumes

Rupsje nooit genoeg

Deze klassieker van Eric Carle is altijd een succes. Met stip op 1 het best verkochte kinderboek in de leeftijd 1 tot 2 jaar.

Deze speciale versie heeft harde kartonnen pagina’s met texturen en flapjes, die het lezen een extra dimensie geven. Het is echter niet het hele ‘Rupsje nooit genoeg verhaal’.

 


Dit is het ‘Rupsje nooit genoeg’ boekje, maar dan een iets kleinere afmeting. Makkelijker vasthouden als je aan het voorlezen bent. Wij hebben de gewone grote versie, maar dat is best onhandig en zwaar af en toe.

 

Dikkie Dik

Sesamstraat is misschien niet meer op de ‘echte’ televisie, maar vroeger, toen ik jong was dan, werd Dikkie Dik daar vaak voorgelezen. Jet Boeke creëerde Dikkie Dik al in 1978, maar nog steeds houden we van hem, toch?

 


Dit dubbeldikke voorleesboek bevat wel 30 spannende avontuurtjes. Extra grote plaatjes voor het voorlezen, en een DVD als je daar stiekem even geen zin in hebt.

Deze uitgave is minder geschikt om je dreumes zelf met het boekje te laten spelen. Ben je op zoek naar een boekje met kartonnen bladzijdes dat wel geschikt is voor je dreumes om zelf mee te spelen? Kijk dan eens tussen deze artikelen.

Mama kwijt

Mama kwijt van Chris Haughton is helemaal hip. En, toegegeven, het is een erg aangrijpend en misschien ook wel herkenbaar verhaal voor een dreumes.

 


Het kleine uiltje valt uit zijn nest en is zijn mama kwijt. Eekhoorn wil hem wel helpen, maar de aanwijzingen die het uiltje geeft zijn maar beperkt… Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed! Deze story-line in combinatie met de mooie moderne, maar ook erg natuurlijk ogende illustraties maakt het een erg verantwoorde, maar ook leuke keuze. Lees hier hoe het boekje tot stand kwam.

Eerste verhaaltjes voor het slapen gaan

In dit geïllustreerde boek staan zeventien 5-minuut verhaaltjes om te delen met de allerkleinsten.

 


Het boek heeft een stevig omslag en hardkartonnen pagina’s met afgeronde hoeken. De hoofdpersonen zijn jonge dieren die zelf aan het eind van het verhaaltje vaak ook gaan slapen of in slaap zijn gevallen. Misschien helpt dat je dreumes om de slaap te vatten. Persoonlijk lijkt het me niet zo’n leuk boek, maar ik moet zeggen dat ik het niet ken. Vijf minuten verhaaltjes lijken me daarentegen wél heel handig. In elk geval staat het boekje hoog in de lijst bestverkochte baby- en peuterboekjes bij bol.com

Kathleen Amant

De Vlaamse kinderschrijfster en illustrator Kathleen Amant maakt boekjes met een speels lesje. Deze drie boekjes over Anna zijn op het moment het best verkocht, maar het is dan ook winter en net kerst geweest.




Er zijn veel meer boekjes en uitgaves van haar te krijgen, kijk maar in deze lijst.

Marion Billet

Marion Billet  is illustrator en heeft al vele kinderboekjes op haar naam staan. Ze heeft een erg kleurige en gestileerde stijl die je dreumes of peuter erg aan zal spreken.




Deze top drie boekjes bij bol.com zijn geluidenboekjes. Kijk hier voor meer opties.

Richard Scarry

Richard Scarry’s boeken stammen uit een ander tijdperk. Toch blijven leuk, vooral ook voor opa’s en oma’s, door hun herkenbaarheid. Recentelijk zijn een aantal van zijn boeken ge-update voor de moderne tijd.

Niet alle werkende dieren zijn meer mannelijk, en de huishoudelijke taken worden niet allemaal meer uitgevoerd door vrouwelijke dieren. Dat is niet bij deze versie trouwens, haha.


Dit is het (bij bol) best verkochte gouden boekje, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Deze over het eendje kan ik me zelf herinneren, Jim heeft deze over het vogelbekdier.

Nijntje

Last but not least, kan Nijntje van Dick Bruna natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het eerste Nijntje boekje kwam uit in 1955!

Dit doorkijkboekje is van hard karton, en daarom uitermate geschikt voor je kindje om zelf vast te houden.

En dit boek heeft allemaal flapjes, daar zijn kinderen van deze leeftijd dol op!

Er zijn nog veel meer producten met Nijntje, niet alleen boekjes. Kijk hier voor alle Nijntje spulletjes en hier voor alle Nijntje boekjes.

Toeter mee met Pluk

Ik beschreef dit boekje al in een eerder artikel, Toeter mee met Pluk. De tekeningen zijn van Fiep Westendorp en het is geïnspireerd op het Pluk van de Pettenflet-boek van Annie M.G. Schmidt natuurlijk. 


Het is vrij simpel kartonnen boekje, maar de plaatjes zijn erg leuk. En er zit een toeter op, wat meer wil je nog als dreumes? Misschien wil je dit als ouder niet, maar goed, dat is een ander verhaal.

 

 

Genoeg opties in elk geval. Welke boekjes hebben jullie voor je kindjes? Lezen jullie voor en laten jullie ze zelf ook met de boekjes spelen?

 

 

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

  • Reageren Kirsten 15 januari 2016

    Wat een goed overzicht!
    Zelf heb ik ook nog vaak gelezen in Pluk van de Petteflet & voorgelezen werd ik uit een boek van Richard Scarry, namelijk uit eentje over Pietje Postbode. Ik kende dat helemaal uit het hoofd!
    Kirsten onlangs geplaatst…BOOTD #1 Blauw met witte stippenMy Profile

  • Reageren Resaarcle 15 januari 2016

    Dikkie Dik rules! Wij lezen ook graag samen boekjes van Xavier Deneux. Mooi vormgegeven! Op een uitverkoop vond ik ook eens het fotoboekje ‘Als ik een washandje zou zijn’. Die titel alleen al is geweldig! Hier thuis wordt niet alleen gelezen, maar ook al eens geknabbeld op kartonnen boekjes, vrees ik.

  • Reageren Mary-Lou 15 januari 2016

    De Pip en Posy boekjes zijn hier favoriet bij mijn dochter. Wij lezen haar elke avond voor en tussendoor pakt ze zelf ook boekjes. Een ware boekjes monster is het. Van je lijstje hebben we er trouwens geen één. Het boekje wat jou niet leuk lijkt, lijkt mij trouwens wel erg leuk. ? Ga ik onthouden!

    • Reageren Elisabeth 15 januari 2016

      hah, ja ik dacht al toen ik het schreef: er zijn vast zoooooooveeeeel meer boekjes die we niet kennen nog. Hopelijk komt er wat feedback 😉 Pip en Posy zien er ook leuk uit!

  • Reageren Kim 15 januari 2016

    Leuk overzicht. Mijn dochter vond en vind (ze is nu 22 maanden) boeken van Clavis Peuter heel leuk (de boeken van Kathleen Amant zijn daar ook van). Een tijdje na haar eerste verjaardag ging ze de boeken van Liesbet Sleegers leuk vinden en o.a. Dikkie Dik. Wij hadden al vrij vroeg het grote Muizenhuis boek (papieren blaadjes) daar bladerde ze toen ze net 1 was geweest al heel voorzichtig in, maar ze is in het algemeen wat voorzichtiger ingesteld dan gemiddeld volgens mij (zo heeft ze eerst een week lang geoefend met vallen voordat ze los ging lopen).

    • Reageren Elisabeth 15 januari 2016

      Dat muizenhuis boek kende ik niet! Ik heb even geGoogled en het ziet er inderdaad erg leuk uit. Ik denk dat Jim alleen niet zo goed is met blaadjes, haha. Hij is ‘wat minder voorzichtig’ ingesteld.

    Laat een reactie achter

    CommentLuv badge