12 februari 2018

Bezoek aan het consultatiebureau met baby(6m) en peuter(3j)

Antonie is alweer zes maanden! Het gaat zo snel allemaal. En dat betekende dat we weer naar het consultatiebureau mochten. Deze keer gingen we naar de jeugdarts. En omdat Jim inmiddels drie jaar is mocht hij ook weer. Lekker makkelijk, zo’n dubbele afspraak.

Consultatiebureau peuter 3 jaar

Eerst mocht Jim natuurlijk op de weegschaal. We hadden het er al een week over met hem, dat ‘ie zelf op de weegschaal mocht staan. Hij zei steeds dat hij het niet wilde, maar toen we eenmaal bij het consultatiebureau waren deed hij het toch gewoon. Onder luid applaus van mij natuurlijk. En daarna tegen de meetlat. Jim kwam al tot het pandaplaatje, 102 cm. En met de 16,4 kg die hij woog was precies de gemiddelde curve.

Ontwikkeling

Jim praatte voluit tegen de jeugdarts, dus die wist meteen dat het daarmee wel goed zat. Verder mocht hij een speeltestje doen met blokken. Hij mocht laten zien hou goed hij de blokken door de juiste vorm gaten in het kistje kon gooien. En hij mocht een soort rupstreintje nabouwen nadt de jeugdarts het voorgebouwd had. Dat laatste deed hij supernetjes. De blokjes mochten geen millimeter van elkaar verschoven zijn, heel grappig om te zien.

Oogtest

En toen kwam de oogtest. Eerst oefenden we de plaatjes, zodat het daar niet mis mee kon gaan. En toen mocht Jim de gekke bril op. Ik had zelf nooit opgemerkt dat Jim niet zo goed in de verte kon kijken. Dus toen hij met zijn rechteroog alleen de eerste twee regels kon zien was ik wel verbaasd. Met zijn linkeroog kon hij wel alles zien, heel opvallend. Het leek daarom niet te gaan om de oogtest zelf, maar echt om zijn oog. En dat betekent, dat we langs de oogarts mogen. De jeugdarts en ik zeiden meteen: “Dat is leuk/spannend, mag jij eens een keer naar het ziekenhuis, in plaats van je broertje!” Volgens mij werkte het, Jim vond het wel een stoer idee.

Consultatiebureau baby 6 maanden

En toen was Antonie aan de beurt. Hij was al gewogen en gemeten natuurlijk. Gewicht 6,240 kg; lengte 64,5 cm; hoofdomtrek 41 cm. Dat betekent dat hij ietsje onder de curve zit die hij eerst aanhield, maar zijn gewicht ten opzichte van zijn lengte was prima. Het ligt er dus niet aan hoe hij eet. Dat kan ook bijna niet, want dat is hartstikke veel. Ik zei meteen dat kindjes met Downsyndroom vaak wat kleiner zijn, maar de arts vond het allemaal nog wel meevallen. Dat zo’n curve nu een beetje afvlakt zegt nog helemaal niks, zei ze.

Ontwikkeling

De oefeningetjes die Antonie mocht kunnen gingen eigenlijk ook wel. Hij haalt zijn mijlpalen gelukkig net aan, elke keer. Deze keer moest hij geloof ik zijn hoofd overeind kunnen houden als hij aan zijn armpjes omhooggetrokken werd. En zijn armpjes onder zijn lijfje trekken als hij op zijn buik ligt. En praten tegen mensen die hij ziet. We hebben het nog over bijvoeding gehad, en de arts was blij te horen dat het al zo goed ging. Liever zo vroeg dan laat. Ze had ook wel eens een meisje gehad dat pas met één jaar een hapje gepureerd voedsel kon doorslikken.

En hoe ging het met mama (en papa)

Dat vragen ze natuurlijk ook elke keer. Hoe gaat het met de ouders, en hoe bevalt het ouderschap, en nu, met twee kinderen? “Nou nog steeds helemaal prima. Hartstikke leuk, die drukte valt allemaal wel mee. Jim kan al zoveel zelf, en hij is zo makkelijk!” Ik meende het echt hoor, maar misschien had ik het beter niet kunnen zeggen. Nog geen minuut later besloot Antonie dat hij er genoeg van had, en zette het op een krijsen. Ik kleedde hem snel om en legde hem in de kinderwagen om te slapen, en toen begon Jim. Hij moest plassen. Maar onderweg kwam hij een stapel Lego tegen in de wachtkamer van jeugdzorg. En na het plassen rende hij op zijn sokken naar buiten. Door een plas. Gelukkig kon ik een beetje rustig blijven (zo voor de ogen van de assistente en de verpleegkundige, die het allemaal wel grappig vonden, geloof ik).

Helemaal tevreden

Ik was eigenlijk helemaal tevreden over mijn twee mannen. Ja, dan heeft Jim misschien een lui oog. (Want dat is het meestal toch, als één van de ogen van een peuter minder goed ziet?) Verder gaan ze allebei hartstikke goed.

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Helma 17 februari 2018

  En die ogen test. Zucht. Ik dacht ik kan haar gelijk op geven voor de toneel academie. Maar ze zag het echt niet. Lui oog idd. Nu helemaal geen last meer. 7 jaar.

  • Reageren Elisabeth 18 februari 2018

   Fijn!

 • Reageren Lisette 16 februari 2018

  Oh, het zweet breekt me al uit als ik dit lees. Het is daar altijd zo heet! En mijn kinderen weigerden altijd stug alles op het CB. Zat ik daar te vertellen dat ze zo voorliepen… Nee, ik ben blij dat ik die tijd gehad heb.
  En natuurlijk superblij dat het met jouw mannen allemaal goed gaat!
  Lisette onlangs geplaatst…Bakken met bier. JammieMy Profile

  • Reageren Elisabeth 16 februari 2018

   Ja zoooo warm daar hè. Ik trek gewoon ook wat kleren uit daar ?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge