16 juni 2016

Mijn kolftips. Ietsje ‘alternatief’.

Mijn kolftips – Kolven heb ik al een hele tijd niet gedaan. Ik voed Jim nog slechts één à twee keer per dag, en als hij een nachtje uit logeren is sla ik gewoon over. Als ik er niet  bij ben krijgt hij gewoon koemelk. Ik heb echt een ontzettende hekel aan kolven. En mijn ervaring is dat het nadat Jim een maand of acht was kolven gewoon niet meer ging. Ik had wel melk, maar die kwam er gewoon niet uit. Heel weinig opbrengst dus en alsnog harde en volle borsten.

kolftips betje

Zolang Jim maximaal één nachtje uit logeren is levert niet kolven geen problemen op, maar wat als ik langer van hem gescheiden ben? Vorig jaar toen ik kolfde op Lowlands ervoer ik al dat het kolven niet zo makkelijk meer ging. Dit jaar zal het waarschijnlijk nog ietsje moeilijker gaan. Al hoef ik nu natuurlijk gen vier keer, maar slechts één keer per dag te kolven.

Ik ging op zoek naar hoe ik vorig jaar zorgde dat het kolven beter ging, en kwam dit blogje tegen. Ik moest wel lachen toen ik het las. Ik moest duidelijk kolven in een hele koude kolfruimte op mijn werk. Maar het zijn nog steeds goede tips denk ik. Warmte zorgt gewoon dat het allemaal wat makkelijker gaat dat kolven. Ik hoop dus op een hittegolf met Lowlands. En anders wordt het kolven onder de hete douche. 🙂

 

De cartoon is trouwens van Betje, gespot op www.borstvoeding.com. Zij maakt zulke grappige cartoons en kaartjes, die wilde ik met jullie delen. Ze heeft er nog veel meer, voor allerlei gelegenheden. Dus check vooral even haar website! Haar kaarten kun je onder andere hier bestellen.

 

Dit schreef ik vorig jaar:

Op allerlei websites over borstvoeding kun je tips lezen om je te helpen bij het kolven en de opbrengst te verhogen. Ik ben in de praktijk nog wat dingetjes tegengekomen, die mij in elk geval geholpen hebben. Sommige zijn een beetje raar, maar dat ben ik ook 🙂

 

Mijn ‘alternatieve’ kolftips

 • ga eerst even naar de toilet. Zit je toch rustiger.
 • doe de bovenste knoop van je broek open. Geen uitleg nodig toch?
 • doe gebreide handschoentjes aan. Tegen koude handen, want er is niks zo vervelend als kouwe tengels aan je tieten. Ze zijn van stof, dus je kan ze gewoon wassen.
 • zorg voor goed passende en aangename borstschilden. De kraamzorg werkt meestal standaard met Medela, en maat medium borstschilden. Je kan een andere maat proberen, maar ook anders gevormde. Bij de Philips Avent zitten wat gestroomlijndere borstschilden. Ook zijn er wat ergonomischere los te verkrijgen, waardoor je niet per se rechtop of voorovergebogen hoeft te zitten. Deze van Pumpin’ Pal bijvoorbeeld.
 • warm je borstschild op onder de warme kraan. Maar maak hem niet té heet 😉
 • zorg sowieso dat je het (té) warm hebt, dan spuit het eruit. Dus: sjaal om en onder een dekentje.
 • zorg dat de onderdelen van je kolf goed vetvrij zijn. Bij mijn kolf (Medela freestyle) is het niet genoeg om ze uit te koken en in de vaatwasser te doen, alleen zeepsop werkt. Uitkoken moet alsnog natuurlijk…
 • gebruik je kolf alleen dubbelzijdig als je écht haast hebt. Want zeg nou zelf, een hand vrij voor appen, mailen, bloggen, tijdschrift bladeren, of gewoon aan je neus krabben is toch veel relaxter?
 • trakteer jezelf na het kolven. Het liefst op iets te eten of drinken. Voor iedere 100 ml die je kolft raak je immers 70 kcal kwijt. En 100 ml vocht natuurlijk.

 

 

Hebben jullie nog kolftips voor me?

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageren Barbara 18 juni 2016

  Ik heb gewoon gaatjes geknipt in mijn voedingsbh. Zo’n goedkope van de HEMA, 10 euro, val je je geen buil aan. Daardoorheen steek ik de schilden, en dan kan ik mijn handen gebruiken om bij te masseren. Dat maakt heel veel verschil.
  Ik heb trouwens één slome tiet en één goede: uit de goede komt rustig 150-200 ml per kolfbeurt, terwijl ik blij moet zijn als er 50ml uit de slome komt… Geen idee waarom echt.

 • Reageren Josan 17 juni 2016

  Op mijn voormalig werk was het altijd steenkoud! Dan deed ik gewoon de verwarming heel hoog 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Fashion Friday Preview Primark herfst winter 2016My Profile

 • Reageren mariska 17 juni 2016

  Mijn tips:
  – gebruik een kolf die bij je past. Ik kolf met Horigen Chicture zeker 50 cc meer dan met medela swing maxi. Je kan proberen bij bijv moedermelknetwerk
  – de goede mindset: Zie het als een rustmomentje ipv een rotklus
  – voor een tsr: Bekijk filmpjes of foto’s van je baby (of van puppy’s, katjes, veulentjes…)
  – klem 1 schild in de elleboog en hou met de hand van diezelfde arm de andere vast. Zo heb je 1 hand vrij voor tijdschrift, telefoon, kopje thee..
  – verder is elke avond goed ontvetten van de kolfspullen belangrijk om zo een goed vacuüm te krijgen. Ik doe altijd een scheutje azijn erbij in de magnetronsterilisator

  Maar goed, ik heb makkelijk praten want kolf best aardig… Kan me voorstellen dat het heel frustrerend is als er niks of nauwelijks wat uitkomt!

 • Reageren Channa 17 juni 2016

  Hier ook een hekel aan kolven, allerlei tips geprobeerd maar niks maakte het fijner. Gelukkig verschilt dat per persoon dus anderen hebben ongetwijfeld wat aan je tips!

 • Reageren Malou 16 juni 2016

  Handige tips! Ik kolf nu ook niet meer, maar dit zijn inderdaad dingen die het net iets makkelijker maken 🙂
  Malou onlangs geplaatst…36 weken zwangerMy Profile

 • Reageren Kim 16 juni 2016

  Goede tips lijken me dat! Ik kende/gebruikte ze geen van allen terwijl ik een jaar lang twee keer per dag kolfde. (Altijd met vette kolfonderdelen :-)). Wat voor mij hielp was ontspanning en aan niks anders denken dan aan mijn lieve baby/dreumes. Ik zei vaak een gedicht op dat ik ook vaak aan mijn dochter voorlas. Oh, en bij mij kan enkelzijdig kolven niet, dan komt er niks uit (vanaf het begin al). Een voedingsbeha werkte bij mij trouwens ook totaal niet.

 • Reageren amanda 7 september 2015

  EN je hebt voor de medela freestyle een speciaal bustier met 2 gaatjes en rits aan de voorkant, zodat je beide handen vrij hebt. Ik heb 1x zonder gedaan, omdat het ding nèt in de was zat (óók dat is planning, óf nóg één aanschaffen), maar kreeg ècht kramp in mijn armen en handen van het vasthouden. Echt een aanrader dus die kolfbustier!

  • Reageren Elisabeth 7 september 2015

   Ja, ik heb m! Helaas hield ik op die manier harde plekken in mijn borsten. Maar waneer het werkt is het super natuurlijk!

 • Reageren Dominique 4 juni 2015

  Je kan de borstschilden ook tussen je voedingsbeha klemmen. Dan kan je dubbelzijdig kolven en heb je twee handen vrij.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge