13 juni 2016

Wat als het niet lukt om zwanger te worden van de tweede?

Wat als het niet lukt om zwanger te worden van de tweede – Als je mijn blog vaker leest weet je waarschijnlijk wel dat ik al een tijd een tweede wil. Eigenlijk sinds een paar weken na de geboorte van Jim. En, na een korte pauze van een paar maanden zijn we nu weer officieel bezig met zwanger proberen te worden.

zwanger buik lukt niet

Bron: “Question mark pregnant” via Shutterstock

 

Maar… het lukt niet zo goed. Rogier en ik hebben eigenlijk allebei hetzelfde gevoel eigenlijk. We willen graag een tweede, maar we hebben de puf niet om actief te proberen. Te druk op ons werk en daardoor in ons hoofd. Nou hebben we niet per se haast ofzo. We hoeven niet meteen nú zwanger te worden, over een half jaar of jaar is ook goed, maar het zet me toch aan het denken. Ik ben 34, wat als het niet meer zal lukken straks om zwanger te worden?

Hoe erg zou ik het vinden als we geen tweede kindje zouden krijgen? Als ik heel eerlijk ben zou ik dat eigenlijk voor mezelf helemaal niet zo erg vinden. Begrijp me goed, ik wil echt héél graag een broertje of zusje voor Jim (liefst een zusje natuurlijk). Maar we zijn nu met zijn drietjes ook heel gelukkig. Één kindje is gewoon ontzettend relaxed. Als ik om me heen gezinnen met twee of meer kinderen zien valt me gewoon op dat dat veel drukker is. Je komt gewoon ogen te kort en hebt zoveel minder tijd voor jezelf…

Daarom heb ik niet het gevoel van gemis, en ik denk ook niet dat ik dat zal krijgen, mocht het niet lukken om weer zwanger te worden. Ik denk alleen dat het voor Jim wel een ontzettend gemis zou zijn. Ik en Rogier hebben allebei een jonger broertje, en ik denk dat we allebei niet zonder zouden kunnen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik enig kind was geweest. Wat zou er dan van me zijn geworden? Dan zou ik zo’n ander persoon geworden zijn, denk ik.

Gelukkig voelt mijn broer daar precies hetzelfde over. Over mij, en over hoe belangrijk het is voor Jim en zijn kindje (dat in de maak is) dat ze een broertje of zusje hebben. Omdat we allebei helemaal niet zeker weten of we dat wel kunnen geven aan ze, hebben we afgesproken dat we onze kinderen heel veel tijd samen laten doorbrengen. Het plan is drie dagen in de week, minstens. Ze gaan namelijk één dag naar onze ouders samen, één dag pas ik op ze allebei, en één dag past mijn schoonzusje op allebei. Een hele close neef/nicht is misschien niet hetzelfde als een broer/zus, maar het is beter dan niks.

Daarom, mocht het nou niet lukken om zwanger te worden van de tweede, denk ik dat ik daar wel mee kan leven. We gaan er wel voor, ik denk dat Rogier en ik in de zomervakantie wel wat puf krijgen om te proberen. 😉 Maar mocht het ons niet gegund zijn, kunnen we ons daar ook in vinden.

 

 

Hoe makkelijk of moeilijk was het zwanger worden van de tweede voor jullie? En zouden jullie je er in kunnen vinden als het niet zou lukken?

 

 

Hou je wel van dergelijke eerlijke artikelen over het moederschap? Volg ‘alweer een nieuwe moeder’ dan op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en/of Bloglovin’.

 

Leuk? Misschien vind je deze artikelen ook interessant om te lezen:

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

24 reacties

 • Reageren Jacqueline 19 juni 2016

  Als je nu al geen puf hebt om het proberen alleen al, hou je hart dan maar vast als de tweede komt, dan verdwijnt de puf helemaal, haha! 😉

  Bij ons duurde het zwanger worden bij de tweede langer dan bij de eerste, ondanks al het proberen. Toen we net het traject ingingen om te onderzoeken waarom het zo lang duurde, werd ik toch nog ‘gewoon’ zwanger, waar ik ontzettend dankbaar voor was. Tussen onze twee meiden zit 3,5 jaar.

  Ik herken ook wat je zegt over neefjes/nichtjes. Mijn man en ik komen allebei uit een groot gezin en er waren bij ons ook gerust meer dan twee welkom. Alleen was dat voor mijn lijf niet zo’n goed idee. Nu hebben we geregeld onze neefjes en nichtjes over de vloer, heerlijk die drukte, maar ook heerlijk als ze weer gaan. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Passend onderwijs: soms past het nietMy Profile

 • Reageren Karen 15 juni 2016

  Ik heb een zusje, maar zij is verstandelijk gehandicapt. Hoewel ik wel een zusje heb, was dat ook een beetje een gemis. Ik noem mezelf altijd part-time enigs kind. 😉 En daarom wil ik ook juist graag twee kindjes, maar met een adoptietraject en als je niet weet hoe lang het allemaal gaat duren, is dat nog niet zeker. We zijn dus wel in een heel kindvriendelijke omgeving gaan wonen, zodat ons kindje straks altijd met andere kindjes kan spelen. Ik vind het ontzettend goed dat je er zo in staat. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik moeite heb met mensen die zo gefocust zijn op een tweede. Wees blij met wat je hebt. Daar kan ik wel een beetje over mee praten…

  • Reageren Linda 19 juni 2016

   Hier ook iemand met een broertje met een verstandelijke beperking. En ondanks dat ik een goede band met hem heb en gek op hem ben, mis ik soms toch een ‘normale’ broer/zus. Zeker toen ik zwanger was van onze eerste.

   Voor onze kleine zou een broertje of zusje (met der tijd) leuk zijn. We zien wel hoe het loopt. Maar ik krijg al geregeld vragen ‘wanneer de tweede komt’.. Eerst maar genieten van deze kleine man 😉

 • Reageren Marie- Louise 14 juni 2016

  Bij ons was de eerste in 1x raak, maar de tweede hebben we ruim 1.5 jaar over gedaan. Uiteindelijk met Clomid zwanger geraakt. Dit heb ik gelukkig maar 1x hoeven te gebruiken en was toen meteen zwanger. Die 1.5 jaar vond ik slopend. Onze wens voor een tweede was enorm groot. Nu is hij ondertussen 3 weekjes oud. We willen graag nog een derde kindje. Hopelijk gaat dat wat vlotter… Maar nu eerst nog heerlijk genieten van deze 😉

 • Reageren Malou 14 juni 2016

  Knap hoe nuchter je hierin staat en hoe open je erover schrijft. Hier ging het vrij snel, bij poging 2 was het raak. Hopelijk lukt het bij jullie ook snel 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Babykamer sneak peekMy Profile

 • Reageren MetMirjam 14 juni 2016

  Toen wij er klaar voor waren, lukte het meteen. Alleen werd ik een aantal weken erna met spoed opgenomen en moest ik geopereerd worden doordat het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap was.. Dit was een paar maanden geleden en ik moet zeggen dat ik er sindsdien ook een beetje tegenaan hik zeg maar.. Het is nu ineens een beetje ‘beladen’ geworden en dat voelt op het moment niet echt prettig.
  Acht.. we zien wel wanneer we ervoor gaan en hoe het dan zal gaan.
  MetMirjam onlangs geplaatst…Primark shoplog kids, juni 2016My Profile

 • Reageren Mathiske's mama blog 14 juni 2016

  Ik wil ook heel erg graag een tweede kindje, alleen moeten wij het hele ivf riedeltje weer aflopen… daar moeten we nog even moed voor verzamelen.

  Ik hoop dat jullie in de vakantie er wat meer aan toe komen?
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…TAGGING TUESDAY:wil jij in mijn vriendenboekje schrijven- TAGMy Profile

  • Reageren Elisabeth 14 juni 2016

   Ja jeetje kan ik je voorstellen. Daar is onze ‘geen zin’ niks bij!

 • Reageren Vlijtig Liesje 14 juni 2016

  Ik had wel een grote kinderwens dus ik zou het wel jammer hebben gevonden. Maar het lijkt me fijner om er zo relaxt in te staan als jij.

  En meer kinderen is zeker drukker.

 • Reageren Tineke 14 juni 2016

  Voor ons is het waarschijnlijk niet mogelijk om een tweede te krijgen. Dat heeft wel verdriet gekost maar inmiddels ben ik ook heel blij zoals het nu is

 • Reageren Josan 14 juni 2016

  Voor de eerste keer moest ik echt wel meer geduld hebben. Maar de daaropvolgende twee kwamen lekker ingepland. Maar goed ook want met rationele argumenten was ik er nog niet zo van overtuigd dat een tweede leuk zou zijn. Ik heb meerdere broertjes en een zus en her is niet zo alsof we heel close zijn.
  Josan onlangs geplaatst…VLOG Fast Rider BloggerseventMy Profile

 • Reageren Channa 14 juni 2016

  Hier hebben we er nooit over nagedacht. Het was meteen raak, maar als het niet lukt lijkt het mij lastig. Heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, hoop dat het jullie gaat lukken!
  Channa onlangs geplaatst…OMG, dit gebeurt mij NOOIT meer!!My Profile

 • Reageren Merel 14 juni 2016

  Hoop dat jullie in de zomer met een positieve test in handen mogen staan.

  Ik wilde toch wel heel graag een tweede kindje (en derde), maar had me er eigenlijk bij neergelegd dat het niet meer zou gebeuren. Vooral omdat ik al een dochter had en bang was voor enorm leeftijdsverschil. Niet veel later bleek ik toch zwanger. Leven kan soms verrassend lopen!
  Merel onlangs geplaatst…Papa vertelt: Vrouwen, een nieuwe dimensie aan tv-kijkenMy Profile

 • Reageren Linda 13 juni 2016

  Ik wil wel graag een keer een 2e, maar ik ben nu 35 dus moet ook niet te lang wachten. We zijn er niet echt mee bezig in ieder geval, tot ik een paar maanden geleden zwanger bleek (1x condoom vergeten, uiteindelijk miskraam). Nu durf ik niet zo goed meer, wil niet nog een keer een miskraam meemaken. 2x was genoeg. Bij alle 3 de zwangerschappen was het trouwens gelijk raak.

 • Reageren Ester 13 juni 2016

  Ik was ontzettend snel opnieuw zwanger..
  Jules was amper 6 maanden toen ik opnieuw met een positieve test in mn handen stond. Ik wou erg graag een tweede, maar dit zag ik toch echt niet aankomen… Ik nam de minipil + borstvoeding. Had sinds de bevalling geen menstruatiecyclus gehad, dus ’t was meteen prijs ;).

  (Ondertussen ben ik super blij dat Jules en Alixe zo kort op elkaar komen. ‘K vind het heerlijk!!)

 • Reageren mieke 13 juni 2016

  Ik denk dat ik er wel ongeveer hetzelfde over denk als jij…ik heb altijd geroepen dat ik er echt 2 wil, en dat wil ik nu nog steeds heel graag…maar ik zou het niet eens zo heel erg verschrikkelijk vinden als het bij 1 blijft denk ik nu, het lijkt me echt wel heel lastig en druk met 2…maar over een paar jaar lijkt het me zo leuk:)

 • Reageren KvR 13 juni 2016

  Bij ons duurde het even bij de eerste, werd daar al zenuwachtig van omdat mijn moeder vroeger een heel traject heeft moeten doorlopen om zwanger te worden, dat wilde ik natuurlijk niet. Maar het lukte gelukkig ‘gewoon’. Nu we graag een tweede willen had ik er ook al op gerekend dat het wel even zou duren, maar maakte ik me minder zorgen omdat ik we al een gezonde zoon hebben. Maar nu was het heel snel raak! Ben pas weer 6 weken zwanger hoor maar voel me toch wel opgelucht. Wij hadden ook niet zo’n zin om heel actief te gaan proberen. Geef het nog even wat tijd, het komt vast goed en zoals je zegt, met 3 is het ook heel fijn.

  • Reageren Elisabeth 13 juni 2016

   Oh wat fijn om te horen, gefeliciteerd!! We hopen idd dat t nog wel goed komt met ons. We proberen ons gewoon geen zorgen te maken. 🙂

 • Reageren Stasya 13 juni 2016

  Ik ben zelf enig kind en, geloof mij, het valt enorm mee. 😉 Ik heb kort een periode gehad dat ik wel een broertje of zusje miste, maar over het algemeen ben ik altijd al op mezelf geweest. En dat kan ook voordelen in het leven hebben. 😉

  • Reageren Elisabeth 13 juni 2016

   Oh dat is fijn om te horen Stasya!

 • Reageren Jess 13 juni 2016

  Mijn eerste ging zo simpel, dat ik soms wel bang ben dat een tweede moeilijker zal gaan. Geen twee keer geluk ;-).
  Ik wil wel echt graag een tweede, ik zou erg verloren zijn als het bij eentje blijft. (Heel egoïstisch eigenlijk). Ik ben ‘maar’ 26, dus natuurlijk nog alle tijd van de wereld.

 • Reageren Mary-Lou 13 juni 2016

  Wat ben je lekker relaxed. Het duurde bij ons toen 5 maanden. Als het niet was gelukt, was ik er wel ongelukkig onder geweest denk ik. De wens was erg groot. Niet eens voor Mila, maar vooral voor mezelf.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…“Willen de ouders van Mila zich melden? ” en meer schaam momentenMy Profile

  • Reageren Jess 13 juni 2016

   Leuk, om weer een nieuwe blogger te leren kennen. Ik begrijp jou helemaal.

  • Reageren Elisabeth 13 juni 2016

   Relaxed is my middle name, hè… 😉

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge