Moeten alle peuters aan de peutermelk? – Vandaag berichtte het AD over een nieuw onderzoek naar voedingsachterstanden, peutermelk en koemelk bij dreumesen en peuters (link). Uit het onderzoek blijkt dat 12% van de deelnemende kinderen aan het onderzoek een te kort heeft aan ijzer en 23% vitamine D. De artsen die het onderzoek uitvoerden concludeerden dat 150 ml peutermelk per dag deze tekorten zou kunnen aanvullen.

Bron: shutterstock
Contents
Alle peuters aan de peutermelk?
Ik denk dat de kunstvoedingfabrikanten vanmorgen een gat in de lucht sprongen, want het zou een aardige omzetverhoging betekenen als álle ouders voortaan peutermelk in plaats van koemelk aan hun kinderen zouden geven. Is dat echter nodig? Het is namelijk een prijzige oplossing voor een probleem dat bij lang niet ieder kind voorkomt. En bovendien zijn er voordeligere manieren om de voedingsachterstanden net zo goed op te lossen.
Lees ook: Koemelk of peutermelk vanaf 1 jaar?
Een tekort aan vitamine D
De aanbeveling is om kinderen tot 4 jaar vitamine D suppletie te geven. Dit betekent dat je je kind dagelijks een paar druppeltjes op een lepeltje geeft, waar 5 mcg vitamine D in zit. Als je dat als ouder braaf elke dag doet krijgt je kind (normaal gesproken) geen vitamine D te kort. Die 23% van de kinderen die aan het onderzoek mee deed, kreeg dus waarschijnlijk geen vitamine D druppeltjes. Als jij als ouder je kind wél gewoon dagelijks vitamine D geeft hoef je je geen zorgen te maken!
Een tekort aan ijzer
Een tekort aan ijzer bij 12% van de deelnemende kinderen vind ik eerlijk gezegd schokkend. IJzer zit niet in koemelk en melkproducten, maar wel in vlees en groente. Deze kinderen eten waarschijnlijk niet zo goed. Als een kind genoeg vlees en groente eet op een dag, zou er geen tekort aan ijzer moeten kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk dat je als ouder de juiste voeding aan je dreumes en peuter aanbiedt.
Bekijk hier een gezond dagmenu voor dreumes en peuter. (Voedingscentrum)
Voorbeeld dagmenu van Jim met 20 maanden
Wat als je dreumes of peuter écht niet goed wil eten?
Natuurlijk zijn er kindjes die gewoon slecht eten. Is jou kindje een slechte eter? Bekijk dan deze tips om je dreumes en peuter beter te laten eten. Lukt het écht niet? Dan ben ik het met de onderzoekers eens, en zou ik 150 ml peutermelk per dag aanraden. Maar alleen als noodoplossing.
Borstvoeding in plaats van peutermelk?
Borstvoeding is altijd beter dan flesvoeding, punt. Borstvoeding gaat tekorten van ijzer en vitamine D alleen niet oplossen. Dat zijn nou net de stoffen die niet (zoveel) in borstvoeding voorkomen. Ook als je borstvoeding geeft is het daarom belangrijk dat je je kindje dagelijk vitamine D geeft en dat je je kindje gevarieerd vast voedsel aanbiedt.
Zijn er ook nadelen aan het geven van peutermelk?
Maar wat is er dan tegen peutermelk? Het klinkt als een hele makkelijker oplossing, als je wilt voorkomen dat je kindje tekorten krijgt aan voedingsstoffen. Helaas zitten er ook nadelen aan peutermelk. Peutermelk bevat meer calorieën en suiker dan koemelk. Hierdoor loopt je kindje meer kans op overgewicht. Bovendien geeft peutermelk een verzadigd gevoel aan je kindje. Hierdoor heb je kans dat het ‘gewone’ eten dat je aanbiedt niet meer wil. Je hebt dus kans dat het moeilijker is om je kindje goede eetgewoonten aan te leren.
Moeten alle peuters aan de peutermelk?
Mijns inziens nee. Als je elke dag vitamine D druppeltjes geeft en je (gezonde) dreumes of peuter goed en gevarieerd eet zal het geen voedingsstoffen tekort komen.
11 reacties
En nog iets: het gaat vooral ook om de opname van ijzer. Zou goed kunnen dat het beetje ijzer in borstvoeding vele malen beter wordt opgenomen dan ijzer in (peuter) melk. 🙂 En dan heb je meteen ook een stuk minder ijzer nodig in de ‘transfer’ drank. Lijkt mij nou een leuk onderzoek!
Het onderzoek is betaald door fabrikanten van peutermelk…
Elisabeth, weet jij hier meer over? Ik lees voortdurend dat melk juist de opname van ijzer blokkeert, dus als er een ijzertekort is dat dit ook zou kunnen betekenen dat het kindje teveel melk krijgt. Hoe zit dit?
IJzer wordt het beste opgenomen als het in een ‘zuur’ zit. Melk is juist niet zuur, maar basisch (door de clacium). Daarom wordt ijzer minder goed opgenomen als je er melk bij drinkt. Als je een ijzertekort hebt, of vegetariër bent, wordt daarom aangeraden om zure of fruitachtige dingen te combineren met ijzerrijk voedsel. Een voorbeeld is een bruine boterham, met appelstroop, en jus d’orange in plaats van melk. (Jus d’orange heeft echter ook weer nadelen, zoals een hoog suikergehalte.) In elk geval hebben ze er bij de peutermelk wel rekening mee gehouden. Er zit zoveel ijzer in dat het niet uitmaakt dat er melk bij zit. Als je meer over ijzer en melk wil lezen kun je op deze link van het Voedingscentrum kijken: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx
Wat een onzin. Allemaal commercie… Vanaf 1 jaar kunnen kinderen prima volle melk drinken, die vetten zijn goed voor ze. Ook lekker roomboter geven ipv margarine. En elke dag een pilletje vitamine D. En in de zomer niet meteen om 08.00u ’s morgens je kind helemaal insmeren met factor 50 😉
Melissa onlangs geplaatst…Zo vier je thuis een tof Frozen feestje
Pff wat een onzin is dit zeg!
Malou onlangs geplaatst…Het belang van voorlezen
En dan de vraag, mocht je gewone melk geven, volle of halfvolle. Benieuwd naar je mening hierover
Volle melk! Kinderen hebben (goede) vetten nodig voor hun ontwikkeling en hun lijfje kan beter met de vetten in volle melk omgaan dan wij volwassenen 😉
Melissa onlangs geplaatst…Zo vier je thuis een tof Frozen feestje
Wat een onzin. Waarom elke keer met iets nieuws aankomen en dan ook nog zo ongezond? Ik zeg dus nee tegen peutermelk 🙂
anja onlangs geplaatst…Weekendtips 20 – 22 januari 2017: evenementen, festivals
Een beetje hetzelfde als met vruchtensap wat nu zo wordt afgeraden vind ik: er zijn betere alternatieven, maar veel ouders geven die (om wat voor reden dan ook) nou eenmaal niet. Dan is peutermelk (of vruchtensap voor kinderen die geen fruit eten) juist een prima oplossing lijkt mij.
Mijn peuter vind nieuw eten eng en eet niet heel gevarieerd en niet zo veel vlees, ik ben daarom altijd bang voor ijzertekort. Peutermelk lust ze helaas ook niet.
Ik geef een combinatie van beide. Het CB raadt het af omdat ze het een verkooptrucje van Nutrilon enz vinden maar ik drink zelf niet altijd melk en daarom vind ik de peutermelk wel handig om in huis te hebben. En hij vindt zo’n warme fles melk in de ochtend nog steeds het lekkerst.